Skocz do zawartości

[2000 2500] Który Wybrać

ssrh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam rowerzystów i wszystkich pasjonatów. Specjalnie sie tu zarejestrowalem zeby zapytac was o rade , od jakiegos czasu sledze to forum. Sprawa wyglada tak moj Giant jest juz troche wysluzony i poprostu przestalem mu ufać potrzebuje czegos nowego pokaże wam co mnie interesuje i prosil bym o wasze opinie co byscie wzieli dla siebie .A moze ktos ma lepsza propozycje od razu nap[isze tylko ze romet mnie nie interesuje chce pochasac troche w terenie i po Ulicy rownież 35%do65% z przewaga Ulicy ale jak juz bede chasac w lesie to bez ograniczen .. Jestem pelnym amatorem Rower musi mi sie podobac wizualnie ale za takie pieniadze tez juz bym chcial zeby cos tam posiadal . Wasze zdanie jest dla mnie bardziej wiazace niz sprzedawcy ze sklepu, Zapo,mnialem dodac ze interesuja mnie raczej 29 ze wzgledu na lepsze osiagi predkosci na drodze .. Oto moje typy

----- http://www.bikko.pl/rower-gorski-unibike-evo-29-2015.html post-199401-0-62247900-1470150644_thumb.jpg

-----http://www.esportowiec.com.pl/rowery-275-c-43/rower-merida-bigseven-100-2015-p-5761.html post-199401-0-17783000-1470150659_thumb.jpg

----- http://www.ceneo.pl/32193794?se=9jCyx9WaaYl_ncGFw3-Fzh7H0C1TBDZh&gclid=CjwKEAjwiYG9BRCkgK-G45S323oSJABnykKAeW9FS2x1A1lVswzRVacwN-LVKKSqJZU06qm96ivVqRoCNK_w_wcB post-199401-0-59962700-1470150681_thumb.jpg

---- http://www.arkus.sklep.pl/rower-cube-aim-pro-29-czarny-2016-p-9197.html post-199401-0-34658400-1470150690_thumb.jpg

Wizualnie najbardziej podchodzi mi ten ostatni Cube ale wydaje mi sie ze najbardziej korzystnym zakupem bedzie ten Unibike ze wzgledu na wyposazenie nie wiem jak z jakoscia , chcial bym do tego dodac jeszcze mianowicie taka sprawde iz za 2 tygodnie wyjezdzam na 2 miesiace i czy nie lepiej by bylo wstrzymac sie z zakupem do mojhego powrotu bo moze beda jakies promocje, nie sledze tego rynku wiec mam male pojecie , Z gory dzieki za pomoc . Badzcie pozdrowieni !  

Napisano
  W dniu 2.08.2016 o 15:12, ssrh napisał:

----- Rower górski Unibike EVO 29 2015 - sklep rowerowy bikko.pl   evo27_xl.jpg

Osprzęt Deore

Amortyzator Xcr-nie powinnien szybko złapać luzów tak jak "amortyzatory" z innych wymienionych rowerów. Xct/xcm często jako nowe mają już luz..

Więc według mnie to najlepszy wybór z wymienionych :thumbsup:

-----Rower Merida BIG.SEVEN 100 2015 (5761) - e-Sportowiec

Słaby osprzęt jak na tą cenę..

----- Rower Cube Aim Sl 29 2015 - Rowery - Ceny i opinie na Ceneo.pl

Osprzęt Altus/Acera czyli nie warto..

---- Rower Cube AIM PRO 29 czarny 2016 [29d701000] - 2069.10

Rower za ponad 2000zł na Tourney/Altus Słabo...

Napisano

Masz rację najlepiej wyposażony jest Unibike  - napęd , amor , hamulce . Właściwie deklasuje pozostałe rowery .

Merida szału nie robi , ma ,,staromodny " ale moim zdaniem bardzo praktyczny napęd 3x9 . Tyle że niskiej klasy . Amor też gorszy niż w Uni . To rower na kołach 27,5" .

Pierwszy Cube  jest słabszy od Uni i Meridy . Ale to nadal średniak . Bardzo miękkich przełożeń to on nie ma ( gdybyś chciał w górach jeździć ) .

Ostatni Cube jest najsłabszy . Nie polecam .

To co powyżej dotyczy osprzętu przykręconego do ramy . Co do samych ram nie wypowiem się ale nie wydaje mi się żeby ramy Cube w rowerach tej klasy były jakieś super tzn znacząco lepsze od Uni .

Napisano

No i własnie najbardziej "zgrzany" jestem Na Tego Unibika i tego ostatniego Cuba(z zielonym) Ale ten Unibike tez sie zacnie prezentuje chodz za Cubem przemawia Marka .. Unibike to dobra firma? Z Giantow nie znalazlem nic ciekawoego chodz musze przyznac ze ten moj stary naprawde był bezawaryjny a zdarzylo mi sie nim nawet rzucic w zlosci w kolesia  z pare metrow gdzie zaliczyl solidne uderzenie o chodnik podczas klutni z dziewczyna ale to juz inna historia .. u mnie w Gdyni w stacjonarnym ten Uni kosztuje 3000 koła bez paru zlotych na necie widze ze jest troche tanszy tez za nim to przemawia, i nie wiem czy jest sens sie wstrzymywac to dwa miesiace z zakupem , sprzedawce pytalem czy cenna zejdzie to powiedzial ze od roku nie zeszla 

Jeszcze jeden rower mnie zainteresował 

http://kreidler.pl/katalog/kreidler-dice-275-3-0-shimano-acera-21-disc-rower-gorski/ czy to opcja lepsza od unibika?? 

Napisano

W dniu 2.08.2016 o 16:51, ssrh napisał:
czy to opcja lepsza od unibika?? 
Nie.

Wolnobieg w rowerze za 2400zł.. Chyba jakiś żart

Osprzęt dwie grupy niżej

Ciekawe co to za"amortyzator" Infront CH595 obstawiam że jakiś Suntour ale nie wiadomo..

Napisano

Ma ktos lepsza/ciekawsza propozycje czy Uni bedzie najlepszym rozwiazaniem w tej cennie ? Ciezko mi podjac decyzje z jednej strony Cube wizualnie z Drugiej ten Uni opcjonalnie jak wspomnailem na poczatku postu pelny amator ze mnie nawet nie wiem czy odczuje roznice podczas uzytkowania.. Panowie potrzebuje jakiegos potwierdzenia w moim dzialaniu , czy jak np wezme takiego cuba bede zalowal ? czy twoim zdaniem Uni sprawi ze sie polubimy i pohulam z nim wiele kilometrow? 

Napisano

Te Cube'y co podałeś od razu bym odrzucił, ze względu na badziewny osprzęt i "uginacz", zamiast amortyzatora... W tej cenie XCR to minimum.

Ja brałbym Unibike'a (zresztą wziąłem, ale innego i jestem zdecydowanie zadowolony, jakość wykonania na b. dobrym poziomie) - co Ci po wyglądzie, jak przepłacasz za słaby osprzęt? ;)

Potarguj się tak w ogóle, ja kupowałem w tym sklepie i da się coś "ugrać" ;)

Napisano

Napisalem do tego sklepu ale odpowiedzi od wczoraj Brak a czas leci woda paruje a slonce buzuje , koncem koncow nabyje cos w stacjonarce jak sprawa nie ruszy  . Ma ktos jakies propozycje w tym przedziale cennowym czy Ten Uni jest najlepszym wyborem, na razie na to wyglada gdyz nikt nie przectwail zadnej alternatywy badz lepszej oferty. Swoja droga wertowalem tez podobne tematy do moich i tez tam nic nie znalazlem w podobnym zestawieniu , temat wyboru kupna roweru z lekka nutka edukacji w tej dziedzinie . Dzieki za wszystkie porady. Badzcie Pozdrowieni 

Napisano

Dobra sprawa ruszyła odpisali na @ z pytaniem o wymiary mojej nogi pierwszy raz w zyciu zmierzylem sobie noge mysle ze jak beda mieli rame na mnie to zejda te pare pln i go raczej Łykam.. przy 181wzrostu i nodze 89 +\- bo nie wiem czy to dobrze zrobilem brac 21 czy bardziej odpowiednia bedzie 19 ?

Napisano

A musisz go koniecznie brać na kole 29"? W bikko.pl wersję 27,5" masz za 2299 z czego coś kojarzę, że ktoś ostatnio zjechał jeszcze stówkę, więc wtedy w ogóle "luks" :D

Co do rozmiaru się nie wypowiem, bo specjalistą nie jestem, ale ja przy wzroście 188cm i nodze ~87cm wziąłem 19" i jest git ;)

Napisano

Coś chyba źle się zmierzyłeś , przy 181cm jest mało prawdopodobne abyś miał 89cm nogi.

Mierzysz na boso od podłogi do krocza (najlepiej oprzeć się o ścianę i włożyć sztywną książke między nogi dociskając ją do ściany ).

Napisano

GTB Tomek  zmierzylem teraz raz jeszcze i tak wychodzi 89 do krocza od podstawy moze to oznacza ze wybralem zly zawod i powiniennem zostac Modelka . Normalnie krawieckim centymetrem i tak wychodzi zaraz jeszcze zangazuje kogos w to mierzenie dla pewnosci .. 

Kiszonyogor ja tam biore 29 czerwonego auta bym nie kupil co prawda ale jak chodzi kolo do roweru to chce 29 bo duze wyglada zacniej i na asfalcie mysle ze lepiej sie rozbujam ostatnio kolezka byl kolazowka to z moimi chyba 26 bo rower stary musialem sie troche uwijac zeby nie znikl mi za linia horyzontu . Az tak zle nie bylo ale jak poszlismy z gorki roznica byla widoczna z 3 skrzyzownia minely zanim go "doszlem" 

Napisano

Skoro tak ci wychodzi to masz "nie standardową" budowę ciała (długie nogi krótki tułów) w tym wypadku mimo , że pod nogę pasuje 21" bierz 19" - 21" będzie za długi horyzontalnie (będziesz aż za mocno rozciągnięty na rowerze).

Napisano

Chyba tak zrobie jak mowisz Tomek bo sam myslalem o 19 .. wzrostu moze mam pare centymetrow wiecej podalem wymiary z dowodu ktory wyrabialem z 10 czy 11 lat temu .. ale we wszystkich dokumentach 3mam sie tego 181 .O ten moj tulow bede sie musial mojej Niuni poradzic bo zawsze myslalem ze wszystko jest wporzadku :) nie uwzgledniajac lekkiego brzuszka..  i apropo tematu brzucha rower cos pomaga bo nigdy nie zauwazylem zebym wytracal wage a mialem okresy w zyciu ze robilem naprawde sporo kilometrow . nogi rzeczywiscie mam silne i dobrze zbudowane i przypisuje to jezdzie rowerem w duzym procencie ale o brzuchu tak wszyscy mowia( jak wszyscy to cos w tym musi byc aczkolwiek jak wszyscy to tez moze byc to powielana legenda) ze rower taki dobry a po  dzis dzien  nie widac u mnie kaloryfera ..

Napisano

Jeśli równie długachne jak nogi masz także kończyny chwytne :) - to nie wykluczałbym  wcale tej większej ramy ...  ale z pewnością do przymierzenia.

Napisano

@ssrh. Jak zrozumiałem możesz się przymierzyć do tego roweru w sklepie stacjonarnym. Zrób to.

Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Niestety maja tylko 17 i 23 rame .. Do wzrostu rama dla mnie 19 do nogi 21 sprzedawca rowniez podal w watpliwosc moj pomiar 89 cm nogi jak Tomek GTB. Maja RAmy na kolach 27.5 i nie wiem co robic teraz bo chcialem 29 tak poprostu z tego co wyczytalem byly by dla mnie lepsze.. 

Dodam ze ten rower jest u mnie stacjonarnie za prawie 3000 koła moze w tej cennie dostane cos lepszego ?? sam juz nie wiem planowalem wydac 2k ten Uni byl warty tych paru stowek wiecej . wolal bym jednak wydac 2k niz 3 z tym 27,5 pewnie nie bede zadowolony .. Poradzcie cos rowerzysci bo zrobilem sie niezdecydowany

Napisano

A nie przymierzałeś się do tych na kole 27,5"?

Moim zdaniem to trochę niepotrzebnie się uparłeś na te 29", może i prędkości będziesz mógł trochę łatwiej rozwijać, ale gigantycznej różnicy IMO nie będzie...

Jeśli chcesz podnieść budżet do 3k, to można już celować w Unibike Flite, ewentualnie jakieś Rockridery z Decathlonu, bo coś kojarzę że mieli fajne ostatnio w dobrych cenach...

A tak swoją drogą, jeśli więcej jeździsz po asfalcie niż po lesie itd., to może rozsądniejszym wyborem byłby rower crossowy a nie mtb?

Napisano

KIszony Jak  ja sie zapre to juz ciezko mi zmienic decyzje , to prawda ze jezdze wqiecej po asfalcie ale to z tego wzgledu ze swojemu rowerowi ufac na tyle nie moge zeby pojsc nim w las a ciagnie mnie jak wilka ,nudza mnie juz moje rewiry "asfaltowe" wczoraj np wyszedlem na rower okolo  polnoicy a wrocilem chwile przed 6 zjezdzilem cala Gdynie pol Sopotu i okoliczne wioski oczywiscie troche przesiedzialem w Sopocie i Gdyni na kawie bo celem nie było samo pedalowanie dlatego tak dlugo ale prawie 70km peklo ..... Ale do lasu wjechac nie moglem tym bardziej ze padalo a z tym Unibikiem bym sie nie zastanawial wczoraj ... jutro ,pojoutrze wyjezdzam na pare dni wracam na tydzien i znikam na 2msc wiec wracam w polowie pazdziernika mysle ze chyba wstrzymam sie do powrotu i moze Uniexpert bedzie tanszy i w ogóle zejda cenny i moze wtedy zatakuje bo ten tydzien to juz pociagne na moim starym Giancie ..  Chodz nie powiem tego Evo bral bym dzisiaj jak by był a tak na sile to chyba nie ma co Cube "ładny" dostepny od reki w stacjonarce ale po waszych radach i przyswojeniu troche wiedzy z tego forum co do sprzetu odpuszcze go sobie ..

Tomek GTB zanim ogarne z kolejnej strony to juz bede wyjezdzał chyba wstrzymam sie jednak do tego pazdziernika bo mi sie wydaje ze zaczna sie przeceny po Sezonie letnim chyba ze sie myle to mnie naprostujcie .. 

Kiszony dla mnie czym bede jezdzil po asfalcie nie ma tak naprawde roznicy ja kolarzem nie jestem , czy to cross czy mtb a jak mtb ma byc ciezej to i nawet lepiej . Moji wspolasi zazwyczaj i tak nie nadazaja dlatego najlepiej jezdzi mi sie samemu a jak wjade juz do lasu to wole miec mtb i w ogóle lepiej sie prezentuje jak dla mnie 

Napisano

Jeśli nie potrzebujesz roweru na już i to wstrzymanie się do października/listopada da ci okazję do wybierania z wyprzedaży rocznika 2016 , a czasem można trafić świetne oferty , np. w zeszłym roku w grudniu można było kupić Unibike Experta za 2999 gdzie katalogowo stał 3999.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.