Karot Napisano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Reinkarnacja Marzocchi 888 VF2 / 2006Link:http://www.marzocchi.com/template/detailProdotti.asp?LN=UK&idIU=2463&idC=1695&IdFolder=113&idMY=28182&uf=IU&IdOggetto=28029 Witam wszystkich zainteresowanych, jak i tych mniej zainteresowanych. Wpadłem na pomysł, nie ja jeden, pomalowania lag. Jest to mój pierwszy post na tym forum, jak i gdziekolwiek indziej na ten temat. Zakładając temat oczekuje od Was kobiecego: niepoprawnego optymizmu. Także posty typu: "Po co to?", "Nie opłaca się.", "Kup sobie inny model." itp. odpuście. Amor dostanie drugie życie. Na podstawie linku umieszczonego na początku, wiem że: rura sterowa jest alloy, lagi są alloy i coś tam jest z monolitu magnezu, zakładam że autor miał na myśli golenie. Alloy to nic innego jak stop metalu, czyli wg. mnie po prostu stal. Pytanie do Was: z czego mogą być lagi jak nie ze stali, a golenie jak nie z magnezu, czy karbonu? Co myślicie o pomalowaniu natryskowym goleni? I poddaniu anodowaniu lagów? I tu kolejna niejasność. Dolna półka jest koroną? Jak ją zdjąć, bez większych szkód? I jeszcze jedno: gdzieś, kiedyś wpadłem na temat, że laga jest pokryta teflonem o.O Jest, czy nie jest? Temat spędza mi sen z powiek. Spędziłem już tyle czasu w poszukiwaniu odpowiedzi na ww. pytania, że nie wiem kiedy odeszła ode mnie dziewczyna. Pomocy! W załączniku coś fajnego ^^ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Najpierw wypadałoby sobie kilka rzeczy usystematyzować. Metale to wszystkie te pierwiastki zaznaczone na beżowo: http://goo.gl/yKZ9Td Żelazo to wyłącznie jeden, drobny, przykład. Choć faktycznie najpopularniejszy. Alloy oznacza stop. Stopów jest nieporównywalnie więcej niż metali. Samych stali jest od groma. W rowerze możesz spotkać też stopy aluminium, magnezu, tytanu. Jedyny "czysty" metal jaki znajdziesz w rowerze to miedź w elektronice. Elementów konstrukcyjnych nie wykonuje się z "czystych" metali. Pisząc "magnesium" autor ma na myśli jakiś stop magnezu. Wszędzie, gdzie ktoś pisze o aluminium także mowa o stopie tego pierwiastka. I jest tak z każdym innym metalem. Przyjęło się też w nomenklaturze rowerowej, że "alloy" oznacza stopy aluminium. Magnesium monolite oznacza zapewne, że jest to element odlany w całości. Stali co do zasady się nie anoduje. Anoduje się aluminium, tytan, stali jedynie nieliczne gatunki. Lagi poza stalą wykonuje się ze stopów aluminium. A właściwie wykonuje się je przede wszystkim ze stopów alu. Stąd i kolory, które można uzyskać na ich powierzchni. Dla stali wybór ogranicza się w zasadzie do koloru srebrnego lub czarnego. Dolne golenie mogą też być wykonane z aluminium. O teflonie nie chcę się wypowiadać. Nie czuję się osobą kompetentną. Lakier na dolnych goleniach czy półkach można położyć w zasadzie w dowolny sposób. Zdzieranie anody z lag to bardzo głupi pomysł. Tu jest niestety tak, że jak już są uszkodzone, to trzeba z tym żyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi