Skocz do zawartości

[napęd] Problem ze zmianą przełożeń na tyle ...

endialdi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mój rowerek posiadał cały napęd alivio. Niedawno zamieniłem tylną przerzutke na XT. Po regulacjach zgodnie z opisem na forum wszystko powinno być OK, ale nie jest do końca.

Problem pojawia się przy zmianie na skrajnych zębatkach. Zmiana przełożenie z najmniejszej na większą oraz zmiana z największej na mniejszą nie zawsze jest płynna. Czasami trwa to kilka obrotów (testowane głównie przy średniej tarczy z przodu).

Co może być przyczyną tego stanu? Jest jeszcze jakiś sposób regulacji przerzutki oprócz poniższych?

http://www.xc-zone.jgc.pl/warsztat.php?kid=5&full=yes

http://xc-zone.jgc.pl/forum/viewtopic.php?...=455&highlight=

Napisano
[...]Problem pojawia się przy zmianie na skrajnych zębatkach. Zmiana przełożenie z najmniejszej na większą oraz zmiana z największej na mniejszą nie zawsze jest płynna. Czasami trwa to kilka obrotów (testowane głównie przy średniej tarczy z przodu)[...]
O ile wiem to na środkowej tarczy nie używa się skrajnych tylnych zębatek (no chyba że masz łańcuch rohloffa), a skoro się nie używa to nie musisz się martwić że zmiana nie jest płynna.

Najmniejszą tylną testuj na blacie.

Największą tylną testuj na najmniejszej przedniej zębatce.

Napisano

na srodkowej tarczy? nie ma przeciwskazan.

unikac kombinacji: mala tarcza przod - mala zebatka tyl. duza tarcza przod duza zebatka tyl..

mysle ze jesli ktos uzywa takich kombinacji sporadycznie to nie ma sie wogole czego obawiac. gorzej jesli robi to stale. choc sens zaden to roznie bywa.

Napisano

Dotychczas oszczędzałem:

-- na blacie dwie największe

-- na środkowym skrajne

-- na małym dwie najmniejsze

dobrze wiedzieć że robiłem to niepotrzebnie :)

Napisano

co do blatu i malej - wlasciwie dobrze.

problemow nie ma jesli masz wlasciwa dlugosc wkladu suportu i nie powstaja wieksze niz powinny przekosy lancucha.

Napisano

endialdi: następny temat załóżjuż zgodnie z tymi ZASADAMI - inaczej poleci do kosza.

Pozdrówko porządkowe :) .

PS. Spróbuj jeszcze raz wyregulować ograniczniki. Obydwa trochę popuść.

Napisano

Problem w tym, że na ustawieniu przód-mała/tył-duża też są czasami problemy tzn. pare obrotów musi zrobić aby spadł łańcuch o jedną niżej na tyle. Analogicznie z kombinacją przód-blat/tył mała z tym że zmiana na większą z tyłu.

• 2 lata później...
Napisano

witam,

mam problem z prawą manetką deore, jak chcę zmienić przełożenie z mniejszej na większą zębatkę (tylnia) dźwignia przy manetce jest luźna, natomiast jak odwrotnie przełożenie działa. co to może być? czy da się to naprawić czy manetka skończyła swój żywot?

proszę o odpowiedź, z góry dziękuję

pozdrawiam

Gość R3surrection
Napisano

linka się podwinęła

Gość R3surrection
Napisano

w manetce przy tej baryłce na końcu

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...