b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Witam, chce kupić rower na kołach 28 cali z możliwością zamontowania błotników. Do jazdy po mieście, więc dość cienkie opony, ale nie tylko, więc typowo miejskich nie biorę pod uwagę. Przeszukałam allegro i znalazłam dwie pozycje które odpowiadają mi wizualnie i sprzętowo (Alivio i Deore). Mój wybór ogranicza się w tej chwili do dwóch modeli: http://allegro.pl/2016-eries-cross-dysk-alivio-blokada-27-biegow-sza-i6115858890.html oraz http://allegro.pl/sabotage-rower-crossowy-kola-28-29-alu-shimano-xt-i6360848794.html# Bardziej skłaniam sie ku Eries, jest ładniejszy Są to firmy mi nieznane, ale osprzęt chyba wart uwagi? Czy ktoś z was może powiedzieć że firmy Eries lub Sabotage zdecydowanie odpada, lub zdecydowanie polecam, z jakichś względów? Przeszukałam forum pod kątem tych dwóch modeli, o rowery firmy Eries widziałam, że kilka osób już pytało, więc to chyba jakaś w miarę nowa firma na rynku? Lub być może macie jakieś lepsze propozycje do kwoty 1800zł? Cytuj
Pablo59 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Męska rama ? jaką masz nogę / wzrost ? Skoro się podoba eries, to bierz - osprzętowo również jest ciekawszy. Mam jedynie wątpliwości co do rozmiaru - ale może nieuzasadnione Edytowane 31 Lipca 2016 przez Pablo59 Cytuj
b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 Męska rama ? jaką masz nogę / wzrost ? Skoro się podoba eries, to bierz - osprzętowo również jest ciekawszy. Mam jedynie wątpliwości co do rozmiaru - ale może nieuzasadnione Dziękuję za odpowiedź Pablo59 Wybór rozmiary ramy jeszcze przede mną. Mam 174 cm wzrostu. Z opisu aukcji wynika, że mają ramy 17, 19 i 20,5 cala. Cytuj
Pablo59 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Produkują - owszem, ale czy nadal mają na stanie czy dopiero w nowym sezonie sprowadzą - to zupełnie inna kwestia. Sądzę że "szarpać" się na 19" nie ma sensu i pozostaje szukać 17". A aukcji tego rozmiaru nie widziałem (ale może się mylę). Jeśli mają gołą ramę , to ci zapewne złożą rower. Swoją drogą długość nogi (podłoga - krocze) zmierz - bo to dana wyjściowa do doboru ramy. Cytuj
b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Tak się jeszcze nigdy nie obmierzałam Długość nogi 81cm. Myślałam o 19, 17 będzie lepsza? Teraz mam dość duży rower i bardzo fajnie mi się jeździ na nim, też męska rama, ale nie wiem jak zmierzyć ile ma cali. Edit: mierzyłam wg tego wzoru http://www.forumrowerowe.org/topic/178069-rama-jak-zmierzyc-rozmiar-ramy/ od środka suportu do początku górnej rury pod siodełkiem - wyszło 53 cm czyli 20,8 cali. Rama roweru jest tradycyjna, bez żadnych udziwnień w konstrukcji. Edytowane 31 Lipca 2016 przez b4sia Cytuj
Pablo59 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) No właśnie - męska 19" ma przy siodełku 78 cm, więc 81 cm będzie bliżej siodełka niż w połowie długości rury poziomej..Czyli zdecydowanie na styk... Zmierz wysokość jaką ma rama w obecnym rowerze - jeśli zbliżoną i nie przeszkadza - to kto wie,.. Zwróć też uwagę na długość ramy, bo pochylenie sylwetki może być inne. - A koła też 28" ? Edytowane 31 Lipca 2016 przez Pablo59 Cytuj
b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 W starym mam koła 26". Jeszcze wpadł mi w oko jeden kross, ale ma trochę za agresywną kolorystyke Mniejsza o kolor, czy jeśli sa w tej samej cenie, to lepiej brać bardziej znaną firmę ale z gorszym osprzętem, czy lepszy osprzęt i mniej znaną firmę? Poniżej ten 'krzykliwy' kross http://allegro.pl/wyprzedaz-20-kross-level-b1-2016-rozmiar-m-lub-l-i6375410295.html Cytuj
Pablo59 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) No i właśnie, większe koła to i rura pozioma będzie wyżej ... A ten level B1 ma koła 29" i jeszcze do tego rama 21" - zwracaj uwagę na tzw "warunki brzegowe" . Notabene to MTB a nie crossowy ... Kross to marka a nie typ w tym przypadku. Osprzęt zdecydowanie "biedniejszy" ... Edit : - Skoro skręcasz w tę stronę to może ten? http://allegro.pl/2016-eries-hydraulika-blokada-alivio-29er-17-i6083187212.html lub ten http://allegro.pl/2016-eries-hydraulika-blokada-deore-27-5-19-i6093528057.html Edytowane 31 Lipca 2016 przez Pablo59 Cytuj
b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 Hmmm... na koła 29" przyznaje nie zwróciłam uwagi, ale znalazłam tego Krossa z kołami 27,5". Tak czy inaczej lepiej zostać przy tym Eries? Rower będę kupować przez internet, więc nie mam możliwości przymierzenia się do roweru. Na aukcji jest taki obrazek http://rowerisport.home.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_9b2424c9fd4c3c2e28a52e10632ca14c.jpg 78 cm do ziemi od początku rury pod siodełkiem. Teraz mam 82 cm, ale rura pozioma między kierownicą i siodełkiem jest faktycznie pozioma, nie po skosie, więc wysokość ramy przy kierownicy i przy siodełku jest taka sama (od ziemi). W najgorszym wypadku przy wyborze ramy 19" kierownica będzie za wysoko? Zrobiłam sobie 'pomiary' w Photoshopie na obrazku z aukcji, porównałam z wymiaramy obecnego roweru, i najlepiej będzie mi pasowała rama 19". No nic, to cierpliwie czekam na odpowiedź sprzedawcy. 19" jest tylko czarno niebieska, a ja pragnę szary Gorączka zakupów... Pablo jeszcze raz Ci dziękuję za zainteresowanie i pomoc Niech Ci Bóg w dzieciach i piwie wynagrodzi Cytuj
Pablo59 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Jeśli jest tak jak piszesz, to nie jesteś na starym rowerze w stanie stanąć okrakiem na bosaka bez kontaktu z ramą - right ? Jeśli to nie stanowi problemu, to taką sytuację mieć będziesz przy nieprzewidzianym zeskoku z siodełka na 19". A jak z długością? Jak gięta jest obecna kierownica w stosunku do eriesowej? Cytuj
chudeusz09 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Dobre słówko o sabotage mogę skrobnąć. Mój nosi ponad 90kg od ponad 2 lat. Fakt faktem zmieniłem w nim niemal wszystko oprócz ramy , ale znajomy ma identyczny model i bez modyfikacji żadnych zrobił już jakieś 15kkm. Sory, wymienił hamulce na deore bo.....bo chciał mieć czarne . Cytuj
b4sia Napisano 31 Lipca 2016 Autor Napisano 31 Lipca 2016 Jeśli jest tak jak piszesz, to nie jesteś na starym rowerze w stanie stanąć okrakiem na bosaka bez kontaktu z ramą - right ? Jeśli to nie stanowi problemu, to taką sytuację mieć będziesz przy nieprzewidzianym zeskoku z siodełka na 19". A jak z długością? Jak gięta jest obecna kierownica w stosunku do eriesowej? Dotknę, na styku ale dotknę, tyle, że nie na boso, a w szpilkach nie jeżdżę Kierownicę mam prostą, bez zakrzywień i wygięć. Mam info od sprzedawcy, że jest rozmiar 19", więc zamawiam, niech się dzieje. Chudeusz a masz Sabotage czy Kellys Sabotage? Cytuj
chudeusz09 Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Sabotage, taki jak z linka, który wkleiłaś. W moim wymieniłem już niemal wszystko prócz ramy. Różnica jest w manetkach bo na dzień dobry (za niewielką dopłatą) dostałem deorki. Kobita ma taki z damską ramą ale na gorszym osprzęcie. Nie narzeka. Kumpel z takim osprzętem jak w linku (różnica to manetki deore, w linku jakieś gripshifty) zrobił ~15kkm. Poza wspomnianymi hamulcami nie ulepszał roweru. Tak jak pisałem, mój już tylko ramą przypomina oryginał ale o samej ramie nic złego nie napiszę. Mało nie ważę i ma co targać. Żeby nie było, zmieniałem osprzęt bo.... miałem za dużo gotówki, nie żeby się psuł . Py.Sy. Z tego co widzę to kupowałem od tego samego gościa (oborniki śląskie) ale w sklepie stacjonarnym w Wołowie. Cytuj
b4sia Napisano 1 Sierpnia 2016 Autor Napisano 1 Sierpnia 2016 (edytowane) Chudeusz, ja chcę mieć spokój na jakieś 2-5 lat z rowerem i nic w nim nie zmieniać jeśli się nie zapsuje Kupiłam szarą 17stkę Jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc w dokonaniu wyboru. Edytowane 1 Sierpnia 2016 przez b4sia Cytuj
Pablo59 Napisano 1 Sierpnia 2016 Napisano 1 Sierpnia 2016 Jak już go ciut objeździsz, skrobnij co nieco o wrażeniach Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi