mdhlodz Napisano 31 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Cześć. Mam amortyzator Rock Shox Xc 30 tk Coil i chce wymienić na jakiś powietrzny do 1400zł. Zastanawiam sie nad Recon silver. Duzo ludzi proponuję mi Epixona jako lepszy wybór chciałbym spytac was o zdanie. Potrzebuje do 29er, 1/1.8 i najchętniej 15mm bo mam piaste z konwersja Novateca D771sb. http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6353775910 http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6367083953 A moze xc30 gold http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6380112318 Nie wiem który lepszy. Ważę 102kg. Tylko recon ma sztywna ośa znow xc ma najchudsze golenie, epixon najtańszy i najwiecej daje ale jakos tanio mi sie kojarzy suntour. Doradzićcie. Rower trek xcaliber wazy 14,5kg. Waga tez moglaby spaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gtb Napisano 31 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 XC30 w 29r to za wiotki wideł szczególnie przy twojej wadze , Recon Silver to wagowe kowadło pracą też jakoś szczególnie nie zachwyca. Bierz Epixona , dobry wideł w dobrej cenie , napisz do @@ACTIVIA na pewno zaproponuje dobrą cenę na wersję z osią 15mm (i od razu zrobi ci serwis zerowy). Dla większości SR marnie się kojarzy za sprawą tych najniższych modeli montowanych do najtańszych rowerów - te są rzeczywiście kiepskie , ale czego się spodziewać po amortyzatorze za 200-300zł , wyższe modele (Raidon , Epixon, Axon) to już zupełnie inna jakość. Obecnie SR mocno poprawił się z jakością i mocno nie odstaje od RS , kolejny + to wsparcie techniczne u w/w kolegi (bezproblemowy dostęp do części i pomoc). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 31 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 (edytowane) Epixon tylko i wyłącznie, Recon ma tłumik TK - czyli to co masz teraz, tylko ustawienie będziesz miał sprężyną powietrzna, w skrócie bardzo słabo jak na widelec za 1000zł, a nawet więcej. Na Rebe Ci nie starczy, a i tak nie warto za nią płacić 1500-2000zł. Od Suntour masz jeszcze Axon i na niego ci wystarczy również. Jak już myśleć o jakimś innym niż Epixon/Axon w tym budżecie to np Manitou Marvel, powinien być sztywniejszy od Epixon/Axon. Albo jak już ważysz 100kg, to iść w golenie 34mm, czyli Aion/Auron, tylko podpytaj Activie czy je się da "skrócić" do 100mm. No i sztywna oś przy tej wadze i 29er to podstawa, więc nie szukaj broń boże okazji z QR 9 mm. Edytowane 31 Lipca 2016 przez phoe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Porównuje właśnie epixona na stronie activi za 1250 z axonem za 1500zl. Roznica w wadze jest. Czym one sie jeszcze roznia? Warto doplacac do axona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
phoe Napisano 31 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Są pod 29er 2 różne Epixony, droższy czyli ten za jakieś 1250zł to chyba się tylko wagą różni, te za 1000zł nie maja chyba regulacji wolnej kompresji, ale na 100% to pytaj Activie własnie żeby być pewnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdhlodz Napisano 31 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2016 Tansze maja 9mm. Mnie chodzi o porownanie axona z epixonem obu 15mm bo treść jest taka sama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2016 Axon jest lżejszy bo ma krótsze tłumiki i krótsze golenie. Epixona można podnieść na 140-150mm w razie czego, a Axona już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi