Skocz do zawartości

[stetry] prosty widelec a rama on one

popio

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co znaczy prosty? Z prostą rurą 1 1/8"?

Musisz kupić stery tapered z redukcją(większość sterów ma taką bieżnie w komplecie)

Jaki masz budżet na stery?

Napisano

Co znaczy prosty? Z prostą rurą 1 1/8"?

tak 1 1/8''

Jaki masz budżet na stery?

jak najtansze , nie zależy mi na 30gramach lzejszych a 50 pln drozszych

mozesz podac linka?

widelec taki.

post-175254-0-37326800-1469821634_thumb.jpg

Napisano
widelec taki.

Jesteś pewny że ma on odpowiednią wysokość? Ta rama jest przystosowana do 120mm skoku.

Ja mam takie stery używam ich już ponad poł roku i zero problemów Wcześniej miałem Accenta i szybko padły...

http://allegro.pl/octane-one-warp-1-tapered-44-56-am-enduro-freeride-i6362175869.html Te stery nie będą pasować.. Nie doczyatałem że rama jest pod zintegrowane...

Sprawdź tylko czy główka ma odpowiedni rozmiar 56mm na dole i 44mm na górze

Napisano

dzieki i takie zamówie . chyba ze ktos cos zaproponuje , to w poniedzialek polecą te accenty.

sluchajcie,,, a powiedzcie mi jaka jest różnica między sterami które zaproponowal gtb a sterami dartmoor blink proponowanymi przez ishi ego?

pomijając cene i wygląd? jedne pasują bardziej od drugich czy co?

Napisano

Ja podałem FSA jakie on-one pakuje do gotowego Parkwooda (info jest na i www). Z tego wynika, że główka jest wyfrezowana pod stery zintegrowane (IS). Wkładasz do środka tylko same łożyska.

gtb chyba z rozpędu podał przykład łożysk półzintegrowanych z niskimi miskami (ZS). Nabijasz na główkę aluminiowe miski i dopiero do nich wkładasz łożyska. 

PS.

Podstawy podstaw do poczytania

http://www.parktool.com/blog/repair-help/standardized-headset-identification-system

Napisano

Ja podałem FSA jakie on-one pakuje do gotowego Parkwooda (info jest na i www). Z tego wynika, że główka jest wyfrezowana pod stery zintegrowane (IS). Wkładasz do środka tylko same łożyska.

wszystko w porządku z tym że  w parkwoodzie w oryginale jest taperowany widelec i te stery FSA nie będą dobre do prostego widelca nietaperowanego(chyba ze ja to inaczej pojmuje )

Napisano

Jedne i drugie są taper - to oznacza tylko kompatybilność z rurą sterową 1,125-1,5" 

Ty ponieważ masz prostą 1.125" potrzebujesz sterów z dodatkową dolną bieżnią redukującą z 1,5".

Czy w jest taka w zestawie FSA nie mam pojęcia. Nawet jak nie ma to można to dokupić za grosze.

Napisano

no wreszcie :) nie zrujnuje chociaż budżetu :)

i jeszcze jedno czy blinki i accenty poza wygladem i cena sie roznia to czy w czyms innym sa inne ? hehe?

i czy beda pasowac do wyzej wymienionej ramy jak i jedne jak i drugie bo chce miec sto procent pewnosci przed zamowieniem:) ?

Napisano

Dartmoor ma lepsze , lepiej uszczelnione łożyska  , Accent po jeździe w błocie łapie syf i dolne łożysko przez to szybko pada (spostrzeżenia na przykładzie sterów półzintegrowanych , ale zapewne jakość łożysk w zintegrowanych jest ta sama).

Jeżeli rama jest pod IS42/IS52 (a tak wynika ze specyfikacji) to Blink i HI-S02 będą pasować , skoro masz tą ramę to weź suwmiarkę i zmierz osadzenie i będziesz miał 100% pewności.

Napisano

52/42 nie chce być inaczej widelec prosty 28.6mm a na dole 30mm w miejscu osadzenia bieżni .

miedzy standardem IS41 a IS42 jest minimalna różnica w srednicy wewnetrznej główki ramy , cieżko mi to zmierzyć . skąd wiem czy potrzebuje IS41 czy IS42 ?

tylko to I już sie zamykam :)

Napisano

Tylko pamiętaj aby łożysk nie nabijać w główkę tak jak to często robi się z miskami tylko wprasować (przy nabijaniu łatwo można je uszkodzić).

Napisano

gtb jak bede zakladal to bede sie radzil :))

jutro ,pojutrze odbieram i skladam wreszcie rower , bo od przelaja mnie juz kregoslup boli.

Napisano

dzieki ci dobry czlowieku :) jutro dzialam i goł for rajd ał↓uuuuu

ps. a moge n ą ć młoteczkiem i deseczką , tak robilem z miskami i wyszło git.

Napisano

ps. a moge ###### n ą ć młoteczkiem i deseczką , tak robilem z miskami i wyszło git.
Lepiej nie bo może się coś źle wbić i będzie problem :bye2:

Taka prasa do wciskania to wydatek maksymalnie 5zł więc lepiej nie ryzykować zniszczenia ramy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...