p4trykx Napisano 29 Lipca 2016 Napisano 29 Lipca 2016 Mam ok. 20 letni "górski" rower Bianchi i niedawno zaczęły się problemy z piastą przednią. Po otwarciu łożyska wyszło na to, że mam trochę zniszczone bieżnie na konusach. Model piasty to EXAGE HB-RM50 z przodu oraz FH-HG50 z tyłu. Niestety nie mogę nigdzie w lokalnych sklepach dostać takich konusów. Czy ktoś mógłbym polecić jakieś zamienniki od czegoś nowszego? Czy może da się je jeszcze jakoś odratować?
turysta Napisano 29 Lipca 2016 Napisano 29 Lipca 2016 Najłatwiej będzie je pomierzyć i szukać na Allegro. Często sprzedawcy podają szczegółowe wymiary.
scirocco Napisano 30 Lipca 2016 Napisano 30 Lipca 2016 Możesz też szukać całych piast na dawce. Podejrzewam, że pasowałyby od wyższych modeli z tamtych lat - np Lx M550. Zyskałbyś jakieś tam śladowe chociaż uszczelnienie.
p4trykx Napisano 30 Lipca 2016 Autor Napisano 30 Lipca 2016 Wybrałem się na bazarek w moim mieście w nadziei, że znajdę podobnie piasty na dawcę ale się nie udało za to kupiłem niedrogo całe koło 26" to chyba rozsądniejsze rozwiązanie. Rozebrałem też tył i tam też się pojawiły wżery na konusie ale myślę, że uda mi się je wyszłifować bo nie są takie głębokie. Poza tym muszę wymienić kulki bo z tyłu połowa jest matowa. Zastanawiam się co było przyczyną zużycia, w zeszłym roku zacząłem trochę więcej jeździć zrobiłem może 3 tys. km
Mod Team Puklus Napisano 30 Lipca 2016 Mod Team Napisano 30 Lipca 2016 Konus wygląda jak typowy z shimano z dawnych lat, powinien pasować. Warto zainwestować w polerowany o ile bieżnie sa dobre.
detonator Napisano 30 Lipca 2016 Napisano 30 Lipca 2016 Zastanawiam się co było przyczyną zużycia, w zeszłym roku zacząłem trochę więcej jeździć zrobiłem może 3 tys. km Konusy mogły być za mocno, lub za słabo dokręcone i przez to te bieżnie tak wyglądały. Jeśli chodzi o stan kulek ( matowy kolor ) to widocznie nie piasty nie były co jakiś czas serwisowane.
cervandes Napisano 31 Lipca 2016 Napisano 31 Lipca 2016 Rozebrałem też tył i tam też się pojawiły wżery na konusie ale myślę, że uda mi się je wyszłifować... A to będzie ciekawe. Ja mam tokarkę w domu a bym się takiego tematu nie podjął. Ciekawy jestem co wskórasz szlifując konus.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.