Skocz do zawartości

[piasty] Konusy do starej piasty Shimano

p4trykx

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam ok. 20 letni "górski" rower Bianchi i niedawno zaczęły się problemy z piastą przednią. Po otwarciu łożyska wyszło na to, że mam trochę zniszczone bieżnie na konusach. 

Model piasty to EXAGE HB-RM50 z przodu oraz FH-HG50 z tyłu. Niestety nie mogę nigdzie w lokalnych sklepach dostać takich konusów. Czy ktoś mógłbym polecić jakieś zamienniki od czegoś nowszego?

Czy może da się je jeszcze jakoś odratować?

post-141658-0-81391800-1469817490_thumb.jpg

Napisano

Możesz też szukać całych piast na dawce.

Podejrzewam, że pasowałyby od wyższych modeli z tamtych lat - np Lx M550. Zyskałbyś jakieś tam śladowe chociaż uszczelnienie.

Napisano

Wybrałem się na bazarek w moim mieście w nadziei, że znajdę podobnie piasty na dawcę ale się nie udało za to kupiłem niedrogo całe koło 26" to chyba rozsądniejsze rozwiązanie.

Rozebrałem też tył i tam też się pojawiły wżery na konusie ale myślę, że uda mi się je wyszłifować bo nie są takie głębokie. Poza tym muszę wymienić kulki bo z tyłu połowa jest matowa.

Zastanawiam się co było przyczyną zużycia, w zeszłym roku zacząłem trochę więcej jeździć zrobiłem może 3 tys. km 

• Mod Team
Napisano

Konus wygląda jak typowy z shimano z dawnych lat, powinien pasować. Warto zainwestować w polerowany o ile bieżnie sa dobre.

Napisano

Zastanawiam się co było przyczyną zużycia, w zeszłym roku zacząłem trochę więcej jeździć zrobiłem może 3 tys. km

Konusy mogły być za mocno, lub za słabo dokręcone i przez to te bieżnie tak wyglądały.

Jeśli chodzi o stan kulek ( matowy kolor ) to widocznie nie piasty nie były co jakiś czas serwisowane.  

Napisano

Rozebrałem też tył i tam też się pojawiły wżery na konusie ale myślę, że uda mi się je wyszłifować...

A to będzie ciekawe. Ja mam tokarkę w domu a bym się takiego tematu nie podjął. Ciekawy jestem co wskórasz szlifując konus. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...