Skocz do zawartości

[kaseta] CS-HG50 ocena kasety z rozciągniętym łańcuchem

nieludzki

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Kupiłem w zeszłym roku używany rower. teoretycznie miał przejechane 1000km i w zasadzie na tyle wyglądał, a ja jeszcze zrobiłem 1900 do wczoraj, czyli stuknęło mu niespełna 3tys km. Ja zrobiłem 80% przebiegu po asfaltach. jakieś 300 km temu zaczęły się problemy z przerzucaniem biegów na kasecie. Najczęściej muszę przeciągnąć o jedna pozycję dalej by łańcuch wpadł na odpowiednią pozycję. Wczoraj zakupiłem przymiar do oceny rozciągnięcia łańcucha i okazało się ze na 0.75% jak i na 1% przymiar spoko wpada więc wychodzi na to że łańcuch jest rozciągnięty jeszcze bardziej niż 1%. Wymieniłem linkę i pancerz, ale to chyba wina łańcucha. Chcę go wymienić tylko niech mi ktoś jeszcze oceni czy kasetę zostawić czy również posłać ją na złomowisko i zakupić coś nowszego? Jak na mój gust nie wygląda ona źle by ją wymieniać, ale i tak muszę odkręcić kasetę bo coś tam charczy.

4009e0e96be9ed55.jpg

944c620d37fa18c9.jpg

2bc1535db9fd65f2.jpg

7a86c80d1f52553d.jpg

Napisano

ósemkowy CN-HG40 lub HG70, najlepiej zainwestować od razu w zakup 2 sztuk i jeżdzić na nich na zmianę (zmieniać je co jakieś 300km), wtedy oszczędzasz resztę napędu...

• Mod Team
Napisano

najlepiej zainwestować od razu w zakup 2 sztuk i jeżdzić na nich na zmianę (zmieniać je co jakieś 300km), wtedy oszczędzasz resztę napędu...

Do lekko ujechanej kasety za ok. 80,-zł polecasz dwa łańcuchy po ok. 60,-zł (120,-)? Chyba lekki przerost ideologii..

Napisano

Najmniejsza koronka na tej kasecie jest już solidnie nadgryziona i jak masz możliwości postaraj się ją wymienić. Tym bardziej, że chyba na niej i kolejnej wyżej najczęściej jeżdzisz. Bez tego mam wątpliwości czy nowy łańcuch da radę. Co do łańcucha to na pewno nie Shimano. 

Napisano

Do lekko ujechanej kasety za ok. 80,-zł polecasz dwa łańcuchy po ok. 60,-zł (120,-)? Chyba lekki przerost ideologii..

nie uważam ze to przerost. ta lekko ujechana kaseta może wytrzyma spokojnie te 2 łańcuchy szybciej niż zajeźdżanie każdego z osobna po kolei. a korbę oszczędzi się najnormalniej do tego jeszcze...

Napisano

Najmniejsza koronka na tej kasecie jest już solidnie nadgryziona i jak masz możliwości postaraj się ją wymienić. Tym bardziej, że chyba na niej i kolejnej wyżej najczęściej jeżdzisz. Bez tego mam wątpliwości czy nowy łańcuch da radę. Co do łańcucha to na pewno nie Shimano. 

Ta będzie O.K. http://allegro.pl/koronka-kasety-shimano-cs-hg400-9-cs-hg50-9-11t-i6377170787.html  To chyba nie ma różnicy że w opisie jest 9 biegów a ja mam 8? hm? U mnie ta najmniejsza też jest 11T.

Napisano

raczej jest różnica. do 9s jest chyba węższa niż do 8s. kup łańcuch, załóż i zobacz czy będzie coś nie tak. zawsze możesz koronki poszukać a może nie trzeba będzie najnormalniej...

Napisano

Zakladajac ze naped masz dobrze wyregulowany i chcesz miec idealnie dzialajacy to musisz wymienic na nowy bo w tym ci sie troche zapomnialo z wymiana lancucha.

Kup zestaw kaseta + 2 lancuchy(tylko nie hg40, moze byc hg71 lub kmc, connecx pod 8). Kup kasete 8rz bo tylko te ci beda pasowaly. Nie warto sie wedlug mnie bawic w polsrodki bo kasety 8rz sa tanie - w okolicach 40zl za acere i 50 za alivio. Teoretycznie moglbys pilowac zabki ale szkoda czasu jesli nie masz narzedzi i wiedzy jak to zrobic. Kupno osobno koronek tez jest raczej malo ekonomiczne w tym wypadku. Kup tez kasete o wezszym stopniowaniu bo ewidetnie chyba jezdzisz na najmnijeszych trybach.

Napisano

tylko po co nowa kaseta jak ta prawdopodobnie będzie działać?

Na początek kup nowy łańcuch i sprawdź czy nie skacze - jak nie skacze to ok,

a jeśli jednak będzie skakać to dokup kasetę i po problemie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...