Skocz do zawartości

[Trening] Początki z kolarstwem

TheLux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Piszę ten temat ponieważ chciałbym zacząć trenować kolarstwo szosowe i proszę was o pomoc w ułożeniu dla mnie planu treningowego, albo chociażby o wskazówki dotyczące treningu.

Na początku może coś o Sobie ;) Mam 19 lat, 185 cm wzrostu i ważę 75 kg. Na co dzień trenuje na siłowni i chciałbym dorzucić do tego wyżej wspomniane kolarstwo. I tu nasuwa się pierwsze pytanie jak połączyć treningi na siłowni z kolarstwem, w sensie ile siłowni i ile jazdy na rowerze, żebym się nie przetrenował. Od następnego tygodnia będę dysponował rowerem Kross Vento 1.0 2015, w niedługim czasie planuje zakupić odzież i inne akcesoria.

Podsumowanie:

Chce wiedzieć:

- jak zacząć trenować? 

- jak mają treningi wyglądać?

- jak często?

- jak połączyć to z treningami na siłowni?

- jakie akcesoria/odzież najpierw kupić?

Z góry dziękuję ;)

Zacznij po prostu jeździć na rowerze bo bez tego nie dowiesz się na ile możesz sobie pozwolić.

Treningi zacznij od niskiej intensywności, nie za szybko, a w miarę możliwości długo. Rób bazę kilometrową, powinieneś przyzwyczaić mięśnie do takiego wysiłku.

Jak często? Najczęściej jak możesz, pamiętając o regeneracji.

Dzień bez roweru to dzień stracony. Hehe :laugh:

Z akcesoriów to pierwsze co zaopatrz się w kask. Ciuchy..

Pomyśl też nad pulsometrem, ja używam jeden z tańszych z decathlonu i spełnia swoją funkcje.

No i najważniejsze masz czerpać przyjemność z jazdy.. śmigaj z regionalnymi grupkami rowerowymi..

Pozdro :thumbsup:

W porządku ;) Nie rozumiem jednej rzeczy a dokładniej chodzi o tą bazę kilometrową. o co chodzi?

Załóżmy że zaopatrzyłem się w pulsometr to trening o niskiej intensywności to około 55-65% HRMAX?

I jak długa ma być jazda? 2/3 godziny to będzie optymalny czas?

- jak zacząć trenować?

Wsiadz na rower i zacznij połykać kilometry,niech zacznie ci to sprawiać frajdę - nie przejmuj się tempem,bo się szybko zniechęcisz.

- jak mają treningi wyglądać?

Trudno powiedzieć w jakiej jesteś kondycji,ale przez pierwsze dni 30-60 min spokojnej jazdy,staraj się nie szarpać ( tzn.jedziesz średnio 20km/h i nagle cię naszło i gonisz po 30km/h )

- jak często?

Kiedy masz czas i chęci chyba że planujesz jakieś długie trasy to pamiętaj że organizm potrzebuje odpoczynku.

- jak połączyć to z treningami na siłowni?

Traktuj to jako kardio lub aktywną regeneracje.

- jakie akcesoria/odzież najpierw kupić?

Kask i rękawiczki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...