Skocz do zawartości

[rychlebskie ścieżki] język

cubexc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam chciałbym wiedzieć w jakim języku dogadywaliście się w Czechach ? i Jak rezerwowaliście hotel za pomocą maila czy telefonicznie ? 

Napisano

Dogadasz się ze wszystkimi po Polsku. Na Ścieżki przyjeżdża tylu Polaków, że z obsługą porozumiesz się bez problemu. Ja nie rezerwuję hotelu bo mieszkam 15km od Rychleb ale najlepiej przez telefon.

Napisano

Koszt śniadania to 70 koron. Jajecznica z cebulką, wędlina, żółty ser, pomodor , ogórek, płatki z mlekiem, drożdzówki, kawa, herbata - to było w ostatni weekend. Całkiem smaczne. Polecam też gulasz z dzika.

Napisano

Masz na myśli "Radost" ? Właśnie się zastanawiałem nad skorzystaniem z ich śniadań...

Miałem na myśli główną bazę na Rychlebach. Mają tam smaczne i tanie posiłki.

• 4 miesiące temu...
Napisano

W czasie wypraw do Czech nigdy nie miałam problemu, żeby się dogadać po polsku, z angielskim było gorzej. Czasem ja mówiłam po polsku, ktoś odpowiadał mi po czesku i świetnie się dogadywaliśmy :)

Napisano

Na miejscu - po polsku, w miarę możliwości wplatając czeskie zwroty grzecznościowe.

Mailem - ja zawsze piszę po czesku, tzn. tłumacząc Googlem z angielskiego (wersję angielską wklejam na końcu maila na wszelki wypadek). Po polsku też na 99% zrozumieją, ale moim zdaniem to lekkie cebulactwo - gdyby przyjeżdżał do mnie np. Ukrainiec, nie chciałbym, żeby pisał do mnie po ukraińsku, zakładając że na pewno zrozumiem.

Śmiejemy się z Amerykanów czy Francuzów, że są nieukami i uważają swój język za jedyny słuszny, nie róbmy tego samego.

[reklama] Trochę praktycznych porad związanych Rychlebami mam też u siebie na blogu: http://www.1enduro.pl/miejsca-rychlebskie-sciezki/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...