Skocz do zawartości

[spec stumpjumper pro '06] budowa roweru - pomoc w doborze elementów

scirocco

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jakiś czas temu kupiłem ramę stumpjumpera z 2006 w bardzo ładnym stanie. Rama kosztowała mnie tyle co załączone do niej stery Chris King. Do ramy dostałem też zacisk KCNC i tyle. Mam do niej jeszcze RS Sid 2007 kupiony dawno temu który był wizualnie w bardzo złym stanie, ale technicznie super. Pomalowałem go, przeserwisowałem i mam zamiar go tutaj użyć.

Pomysł polega na tym by złożyć z tego w miarę lekki rower do XC na kołach 26". Rower będzie używany przez dziewczynę o wadze ok 60kg, ale pewnie czasem i ja się przejadę jak mnie zmęczy mój stary full.

Po pewnych poszukiwaniach ostatecznie stanęło na napędzie 2x10 i mieszance XT/SLX z naciskiem na SLX (koszty)

korba: SLX 175mm 40x28

kaseta: SLX hg-81 11-32 10x

łańcuch: KMC X10.93 

tylna przerzutka: XT RD-M786 GS Shadow+

przednia przerzutka: XT 786 2x10 

manetki XT 780 2x10

hamulce: SLX M675

tarcze: SLX RT66 160mm

koła planuje zamówić u Daveo:

piasty: Novatec D771/772

obręcze: DT 533

szprychy: Pillar P14 - i tutaj mam dylemat czy warto dopłacić 130zł do Pillar RSR TB2016 i zyskać na obu kołach 120g

nyple: aluminiowe

opony: race king 2.2

Mam pewne doświadczenie z rowerami, ale starszymi niż rok 2000. Dlatego proszę o pomoc w przeanalizowaniu co jeszcze można zoptymalizować w tej konfiguracji by zyskać coś niewielkim kosztem lub niepotrzebnie nie dopłacać.

początek:

IMG_5298_Large.jpg

IMG_5301_Large.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...