Skocz do zawartości

[Lokalizacja roweru] czyli jeden ze sposobów by namierzyć swój rower i nie tylko

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team
Napisano

Aż mnie jelito boli od tej papki rodem z telezakupów mango. I te komentarze na dole jaka akcja zachwyconych cudownym produktem osób. 12-18 miesięcy bateria, czyli w GSM/GPS to nie działa. Dokładność taka, że ludzie kluczom przypinają bo je w domu gubią.

Albo ja jestem głupi albo to jest magią aktywowane albo robią z nas idiotów.

Przypomina mi się komentarz w allegro do przenośnego klimatyzatora na 4 paluszki i kilka kostek lodu: "Mróz taki, że sąsiad dostał anginę!!!"

EDIT:

Dobra, już kumam. Jeśli coś zginie / zgubisz, to musi w pobliżu tego czegoś znaleźć się inny użytkownik tego systemu. To jego telefon z aplikacją wykryje Twój TrackR o ile znajdzie się w zasięgu. Czyli w skrócie: jeśli skradziony rower będzie w centrum dużego miasta to może raz na tydzień czy miesiąc trafi się tam ktoś inny uzywający tego systemu. Jest szansa. Jeśli rower trafi w miejsce z małym natężeniem ludzi moim zdaniem można całkowicie zapomnieć o temacie.

Napisano

Moja głowa nie ogarnia tej technologii ...

Coś czuję że "dokładność lokalizacji" będzie ściśle uzależniona od ilości użytkowników aplikacji która przez cudze urządzenie będzie zbierać sygnał breloczka i udostępniał dane przybliżonej lokalizacji.

Bo 18 miesięcy pracy na standardowym ogniwie CR20xx, takie podejrzewam że jest tam włożone, pozwoli tylko na rozsyłanie ID w najbliższym otoczeniu.

Pozdrawiam

EDIT ...

Coś czuję że "dokładność lokalizacji" będzie ściśle uzależniona od ilości użytkowników aplikacji

Obejrzałem film i ze tak powiem BINGO ...

Słowem na chwilę obecną podstawową wadą tego sprzętu jest fakt słabego rozpowszechnienia ...

Sklep Play od Googla wskazuje pobrania na poziomie 100k-500k  na cały świat :) nie podejmę się szacowania pobrań na Polskę

Nawet jak jest to 1%  to niewiele aby było dokładnie :).

Słowem przez wywołanie znajdziesz rower zamknięty w piwnicy :)

Pozdrawiam 

Napisano

Kupiłem tego chyba z 10 sztuk czy więcej na kickstarterze pare lat temu (dokladnie tego - TrackR). Parujesz to po bluetooth z telefonem i tak wlasnie sie komunikuje. Uch no do kluczy w pokoju szukania spoko, ale mnie denerwowalo w kieszeni (miejsce) i odpiąłem.

Jeśli chodzi o cloud tracking, czyli to co byloby istotne przy rowerze to o ile w USA ok to u nas za malo osob tego uzywa wiec bez szans.

Kasa wywalona w bloto w moim przypadku :)

Napisano

Komentarze wydają się jakieś dziwne...

Nie można na nie odpowiedzieć, nie można skomentować, można dać tylko like który nic nie ma wspólnego z facebookiem(nie wyświetla się w dzienniku aktywności)

Czas też się jakoś dziwnie zatrzymał.. Jeden z komentarzy 38min temu po 20min znowu 38 min temu :woot:

Więc mam dziwne wrażenie że nie są prawdziwe. :whistling:

• 2 tygodnie później...
Napisano

Fake - nie fake, tworzenie systemów bezpieczeństwa na bazie powszechnych technologii radiowych (BT, GPS, GSM, WiFi itp) to po prostu majstersztyk ciągnięcia kasy z ludzkiej niewiedzy. Poniżej 1000 PLN bez problemu można kupić jammer i żaden sygnał się nie przebije ani do ani z urządzenia zainstalowanego w rowerze - nie ważne co to jest, czy to bikon BT, czy logger GPS.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...