Skocz do zawartości
  • 0

Szosówka czy cross

Gość Wojtek

Pytanie

Gość Wojtek

Cześć wszystkim. 
Mam może proste pytanie ale to mnie od jakiegoś czasu męczy. Regularnie co wakacje mam chęć zmiany roweru. Sprzęt jaki teraz mam jest no cóż, delikatnie powiedziawszy niezadowalający. Koło 26 cali, waży chyba ze 100 kg. Rozwalona przednia przerzutka, rower ma już chyba 10 lat, Kross Grand. 
Ale mimo to jakiś czas temu trochę ten rower odświeżyłem(regulacje tylnej przerzutki, dokupienie rogów, smarowanie, regulacja hamulców,zmiana opon na gładsze). Jak na razie da się na nim jechać i jak na ten rower wydaje mi się że wyciskam z niego ile się da. Jeżdżę dosyć szybko i preferuję asfalty. Na takich drogach mam tempo 23 km/h na dystansie jak na razie 33 km. 
Czytałem dosyć dużo na temat i crossów i szosówek. I tutaj jest problem. Boję się trochę kupować szosówki, ponieważ nie wiem, czy wytrzyma na trochę dziurawych drogach jakie mam w swojej okolicy. Z drugiej strony bardzo ta szosówka kusi mnie. Ale i rozważam też zakup crossa i teraz nie wiem na co się zdecydować. Zakup będzie w przyszłym roku dopiero(problem z gotówką na razie, jak to u studenta). Nie chcę na razie konkretnych modeli tylk pomocy na co się zdecydować. 

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Wojtek

Szczerze nawet nie mierzyłem, Ten rower mam od śmiało 10 lat i na pewno jest za mały. Jeśli chodzi o szosówki to mam 3 na oku:
Kross Vento 1.0
Merrida  Race 880

Triban 500 B' Twin
I teraz pytania, który najbardziej polecacie. W swojej okolicy mam przeważnie płaskie drogi, czasem się zdarza jakiś podjazd ale to nawet na hulajnodze da rady wjechać. 
Jestem nastawiony nie ma co oszukiwać na szybką jazdę. 

Drogi studencie. Przecież jesteś człowiekiem uczonym więc to Ty powinieneś doradzać nam a nie my Tobie. No,ale cóż. Jeśli masz większość dróg dziurawych to po co kusić los ? Po co się nakręcać ? Po prostu kup cross'a. Proste nie ? Gdzie tam chcesz się rozpędzać od dziury do wyrwy ? A jeśli już zdecydujesz się jednak na szosówkę to po prostu otwórz stronę www.kross.pl obok drugą www.merida.com i trzecią www.shimano . Po co ? Po to aby porównać parametry osprzętu w stosunku do ceny. Jeśli nie znasz osprzętu to polecam najpierw artykuł   http://roweroweporady.pl/grupy-osprzetu-rowerowego-shimano/ a potem ceny tego osprzętu np. www.dobrerowery.pl i po sprawie. O dziewczynę też pytasz kolegów czy wybierasz sam ? Choć z rowerem sypiać raczej nie będziesz ...

Ja np. kupuję w przyszłym roku coś pomiędzy szosą a crossem co nazwano fitness , może coś takiego : http://www.kross.pl/pl/2016/road/pulso-1-0

Skoro już spojrzałem to powiem Ci,że do szybkiej jazdy a tym bardziej szaleńczej przerzutka Claris się nie nadaje a Vento 1 ma o grupę niżej więc nie polecam.

Merida jest podobno na przerzutce Sora,ale coś mi ta cena nie pasuje bo to klasa wyżej od Clarisa. Jeśli chcesz poszaleć radzę brać od razu na Sorze.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...