Skocz do zawartości

[Przerzutka przednia] Regulacja - za mały zakres.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po wymianie korby (kwadrat; wkład suportu został) mam problem z regulacją przedniej przerzutki - przy maksymalnie odkręconej śrubie H łańcuch nie chce wskakiwać na największą zębatkę. Trochę naciągam linkę przy manetce, trochę podziała i znowu to samo - prawdopodobnie dlatego, że rozciąga się linka bo żeby dojść do maksymalnego wychylenia wózka przerzutki to jednak musze cisnąć na manetce. Moim zdaniem po prostu zębatki są teraz dalej od ramy i przerzutka przy maksymalnym naciągnięciu linki tam nie sięga. I teraz pytanie co z tym zrobić? Wydaje się, że rozwiązania są dwa: przybliżyć korbę do ramy lub odsunąć przerzutkę od ramy. Tylko jak się zabrać do jednego lub drugiego i jeśli da się zrobić jedno i drugie to którą opcję wybrać?

Napisano

Moim zdaniem po prostu zębatki są teraz dalej od ramy i przerzutka przy maksymalnym naciągnięciu linki tam nie sięga. I teraz pytanie co z tym zrobić?

Wymienić suport na dedykowaną długość do Twojego modelu korby.  

Napisano

Inny model. Był zdaje się Suntour XR178 (fabryczny z Kross TransAtlantic), a teraz jest Shimano FC-M361. Czy ja dobrze czytam, że teraz mam zapewne 122mm, a powinienem mieć 113mm?

Napisano

Nie odwrotnie czasami? Bo na aukcjach masz napisane 

Sugerowana długość osi suportu : 123mm +-2mm

Tylko wtedy by Ci dolny zakres nie pasował. Zmierz sobie swój i wymień na odpowiedni do korby. 

Napisano

Śruby masz na pewno odpowiednio dokręcone? Ja wymieniałem praktycznie cały napęd i po półgodzinnej regulacji kiedy wszystko już grało i biegi poprawnie wskakiwały, przypomniałem sobie, że dobrze byłoby "podociągać" wszystkie śruby dłuższym kluczem i po tej operacji blaty korby dosunęły się jeszcze kawałek do ramy i cała regulacja od nowa [emoji1]

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Nie no jasne, że wymienię, tylko najpierw chciałem ustalić wersję teoretyczną, w szczególności to, że mam kupić suport z osią 113mm. Nie bardzo chce mi się 2 razy demontować korbę tylko po to żeby zmierzyć.

Napisano

w szczególności to, że mam kupić suport z osią 113mm.

Kto powiedział , że 113?

Na aukcjach i w sklepach masz napisane , że 123.

Napisano

Kto powiedział , że 113? Na aukcjach i w sklepach masz napisane , że 123.

Źle sobie przeczytałem podlinkowany wcześniej dokument Shimano (myślałem, że tę tabelkę trzeba czytać kolumnami). Dzięki za pomoc.

No i okazuje się, że wcześniej to pewnie nie był XR178 tylko jakiś Cyclone 48/38/28 (bo to Transatlantic z 2014 roku) o długości osi której nie jestem w stanie znaleźć w Internecie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...