Skocz do zawartości

[tylne koło] potężny luz

fcbcule

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Otóż wszystko zaczęło się od tego, że złapałem gumę w tylnim kole. Koło całkowicie wyciągnąłem. Zmieniłem dętkę ale też oponę. Wkładam koło, mocuję jadę. Rower gibocze się niespotykanie. Najwieksze apogeum napotyka przy prędkości 15-17 km/h, kierownica wręcz lata na boki w osi prostopadłej do kierunku jazdy. Cóż to może być i co począć?

Napisano

Podnieś koło i poruszaj na boki. Jak jest luz to trzeba skręcić konusy , jak dawno nie był robiony serwis piasty to też nie zaszkodzi. Zacisnąłeś dość mocno? 

Napisano

ok spróbuję je dokręcić jeszcze mocniej. Piasta jest chyba okej skoro 5min wcześniej przed zdjęciem koła wszystko grało pod kątem luzów.

Napisano

Wizualnie. Na większości opon przy obręczy masz pasek. Sprawdź czy jest on na całej długości po obu stronach równy.

Napisano

Chodzi Ci o to pływanie wolnobiegu? Sypnięte łożysko i tyle. Można rozebrać , wyczyścić i nasmarować , albo kupić nowy. 

Napisano

Przypominam, że wciąż głównym problemem jest gibotanie roweru w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku jazdy, nie zauważyłem tego wcześniej bo tego wcześniej po prostu nie było :(
Latający wolnobieg (wraz z kołem) to tylko składowa problemu.

Napisano

Przypominam, że wciąż głównym problemem jest gibotanie roweru w płaszczyźnie prostopadłej do kierunku jazdy, nie zauważyłem tego wcześniej bo tego wcześniej po prostu nie było

No to pisałem , poruszaj kołem na boki trzymając za obręcz. Jak jest luz na piaście to wyczujesz.  

Napisano

Ten film nic nie rozwiązuje... Kilku krotnie ktoś napisał "poruszaj kołem na boki trzymając za obręcz" a nie kręć kołem.

Film jest dowodem że koło jest scentrowane ale po tym filmie nie można stwierdzić że piasta ma luz. Jeśli piasta rzeczywiście ma luz radziłbym wymienić koło na nowe, koszt około 60-80zł. Już wiemy że rower ma wielki luz na wolnobiegu, stan samych zębatek nie jest idealny. Po obręczy i zacisku hamulca widać że jest to rower bardzo niskiej jakości. Możesz dokładać do tego roweru lub poszukać jakieś używki. Oczywiście jeśli możesz sobie na to pozwolić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...