audiofun Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 Witam wszystkich na forum . Chciałbym zaznaczyć, ze jestem totalnym amatorem w tym temacie i mam dość duży problem z wyborem pierwszego sensownego roweru w tym budżecie. Na rynku jest sporo producentów jak i modeli i na dobrą sprawę można się w tym wszystkim pogubić, a tym bardziej w specyfikacji w jednym sprzęcie mamy lepszą ramę i widelec, w drugim zaś przerzutki czy jeszcze inne rzeczy. Niestety w sklepie rowerowym sprzedający zazwyczaj chcą tylko sprzedać, niekoniecznie z dobra opcją wyboru dla klienta. Stąd też bardzo gorąco chciałbym prosić o dobranie czegoś sensownego, na co warto zwrócić uwagę. Mam 188cm wzrostu i ważę te 77kg. Jestem z okolic Kielc, jeśli ktoś z forum z tych stron to prosiłbym gdzie warto zajrzeć, gdzie dostanę coś godnego uwagi, bym mógł się przejechać i zobaczyć sprzęt na żywo, a nie tylko posłuchać marketingowej papki. Pozdrawiam Kamil
Mod Team KrissDeValnor Napisano 25 Lipca 2016 Mod Team Napisano 25 Lipca 2016 Prawda jest taka, że są dwie opcje : 1. Kupujesz rower renomowanej zachodnio - wschodniej marki i cieszysz oko np. wygładzonymi spawami ramy 2. Kupujesz coś rodzimego i przymykasz oko na estetykę ramy, ale za to dostajesz lepszy osprzęt. Poza tym zawsze warto się przymierzyć i przejechać kilkoma modelami, żeby mieć jakieś porównanie. Wybór należy do Ciebie.
audiofun Napisano 25 Lipca 2016 Autor Napisano 25 Lipca 2016 Poza tym zawsze warto się przymierzyć i przejechać kilkoma modelami, zeby mieć jakieś porównanie. Dlatego też zwracam się z pytaniem do Was, na jakie konkretne modele w tych pieniądzach zwrócić uwagę. Nie chce mi się zbytnio kupić rower i zaraz bawić z nim w jakieś podmiany osprzętu. Może z czasem jakieś lepsze padała, siodełko czy co tam jeszcze. Chciałbym coś w miarę lekkiego, coś na czym będzie można złapać jakąś prędkość i się na tym ostro nie namęczyć.
moszczan25 Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 http://nrowery.pl/2016/cross/caledon-db-dr powyższy rower jest rodzimej produkcji, wygląda nieźle i ma dużo lepszy i trwalszy osprzęt niż Merida którą zaproonował autor wątku.
gtb Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 Romet Orkan 5.0 http://allegro.pl/rower-romet-orkan-5-0-m-28-2016-i6355456875.html - w tym przedziale cenowym jako jedyny z powietrznym amorem.
chopmaz Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 już tanieją ?! Szok Parę dni temu były na allegro za 2800.
audiofun Napisano 27 Lipca 2016 Autor Napisano 27 Lipca 2016 Witam, zakupiłem http://creon.bike/rowery/legend-man-cross/ w kwocie 2250zł + drobne dodatki jak podnóżek zintegrowany i lampka. Jak, bardzo wtopiłem ?
moszczan25 Napisano 27 Lipca 2016 Napisano 27 Lipca 2016 Nie wtopiłeś Co to w ogóle za marka? Jakaś Polska? Amortyzator widzę, że NCX. Olejowy czy powietrzny?
gtb Napisano 27 Lipca 2016 Napisano 27 Lipca 2016 No akurat nie wtopiłeś , w cenie 2250 to naprawdę świetny zakup (napęd na pełnym Deore , przyzwoity amorek).
audiofun Napisano 27 Lipca 2016 Autor Napisano 27 Lipca 2016 Co to w ogóle za marka? Jakaś Polska? bułgarska. lejowy czy powietrzny? Nie mam pojęcia, jak to sprawdzić ? wiem, że na ramę dożywotnia gwarancja, na resztę 2 lata. Jest jedno ale, nie wszystkie przerzutki wchodzą i czasami je słychać już po wrzuceniu. Nie wiem co o tym myśleć, rzekomo wczoraj go regulowali.... Jeśli okaże się, że to nie kwestia regulacji to co w takim wypadku może być nie tak ? BTW: Dzięki za zainteresowanie tematem. @EDIT Dziś prawdopodobnie wybiorę się na dłuższą przejażdżkę, także sprawdzę na których konkretnie przełożeniach coś się dzieje.
gtb Napisano 27 Lipca 2016 Napisano 27 Lipca 2016 Nie mam pojęcia, jak to sprawdzić ? Ściągasz lewy kapsel (tam gdzie nie ma blokady) z korony i zaglądasz - jeśli jest pokrętło to sprężyna , jeśli zawór AV to powietrzny. Jest jedno ale, nie wszystkie przerzutki wchodzą i czasami je słychać już po wrzuceniu. Nie wiem co o tym myśleć, rzekomo wczoraj go regulowali.... To raczej kwestia regulacji do której trzeba się troszkę przyłożyć ( odpowiednio ustawić zakres śrub H i L , odpowiedni naciągnąć linkę , odpowiednio ustawić wysokość przedniej przerzutki). Jeśli okaże się, że to nie kwestia regulacji to co w takim wypadku może być nie tak ? W przypadku tylnej przerzutki wykrzywiony wózek i/lub hak , z przodu nie właściwie umieszczone podkładki pod suportem.
weatherynarz Napisano 5 Sierpnia 2016 Napisano 5 Sierpnia 2016 bułgarska. No z tego co wiem CREON jest marką zdecydowanie polską.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.