BratDalton Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Cześć!Planuję mały-duży wyjazd i chciałbym połączyć przyjemne z pożytecznym. Chcę pojechać na 4-dniową samodzielną wyrypę z punktu A do punktu B. W punkcie B dołączą moi przyjaciele i pojeździmy na luzie w okolicy. Ja sobie poradzę w każdych średnio-trudnych trasach na 29erze. Chcę ruszyć z wyprzedzeniem, planuję spać po schroniskach lub na jakimś tanim noclegu typu agroturystyka. Reszta ekipy raczej mało jeździ i nawet rowery wypożyczą na miejscu, a dojadą autem. Ja będę styrany, oni na świeżo to poziomy się wyrównają. Chciałem poszaleć z długą trasą ale widzę że Karkonosze są praktycznie wykluczone Jakie dłuższe trasy po górach z docelowym punktem końcowym byście proponowali? Jeżdżenie w kółko wokół jednej góry jak dla mnie to trochę nudna impreza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Sudety czy Beskidy preferujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Raczej Sudety, z dwóch powodów: Ja pierwszy raz na dłuższym wyjeździe na MTB będę, wcześniej tylko szosą jeździłem a to dużo prostsze w ocenie możliwości i w organizacji. No i Sudety są bliżej - dojeżdżam z Wielkopolski. Ale też jeśli w naszym Beskidzie są np. dłuższe albo bardziej jednolite trasy to wiadomo że tam lepiej pojechać. W Karkonoszach są 4 szlaki udostępnione legalnie dla rowerów :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pierwsza myśl, to Góry Izerskie. Jest tam sporo szutrów, które ułatwiają zdobycie wysokości, a i same szlaki są w miarę przyjazne rowerzystom. Polecam jeden dzień poświęcić na single pod smrekiem, tak na rozgrzewkę, a w drugi dzień np szlak ze Stogu Izerskiego do Szklarskiej Poręby. Trzeciego dnia można skoczyć w rejon Sępiej Góry, choć zjazd z niej niebieskim szlakiem może sprawiać trudności mniej doświadczonym kolegą. Czwartego dnia najlepiej wziąć mapę w ręce i zaplanować coś, co będzie wszystkim pasować ( po 3 dniach wyjdzie kto jak się czuje na szlaku ) Myślę nad innymi pasmami w Sudetach, ale na 4 dni w miarę łatwych tras, z bazą wypadową w jednym miejscu może być problem. Izery, to chyba dobra opcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Dzięki za wskazówki! Dodam, że ja kombinowałem tak, że 4-5 dni spędzę samotnie robiąc większe albo trudniejsze rundy a potem w ostatni dzień zajadę gdzieś gdzie jest łatwiej i tam na miejscu dołączą 3 osoby na lekkie trasy. I z nimi na lekko pojeżdżę przez weekend. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 W temacie Beskidów to czemu nie zacząć w dajmy na to Węgierskiej Górce a skończyć w Szczawnicy gdzie jest kilka wypożyczalni rowerów. Jedyny problem to trudność techniczna trasy i czy takie coś preferujesz bo "wyrypa" była by na pewno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adhed Napisano 27 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Na lekkie trasy to zabierz może znajomych na Singltrek pod Smrkem w Świeradowie - może akurat złapią bakcyla do jazdy na mtb ;-) A okolicy świetna jako miejsce wypadowe, bo jest co robić zarówno na trudnych, jak i bardzo łatwych trasach. Szklarska też jest świetna, bo możesz jechać w Góry Izerskie i Karkonosze. Tylko to trochę kłóci się z Twoim pierwotnym planem, bo tam miał być tylko początek. Co do Śnieżki, to zauważ, że w Karkonoskim Parku Narodowym można poruszać się tylko po wyznaczonych szlakach, a jest ich bardzo mało, Śnieżka oczywiście się nie zalicza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BratDalton Napisano 27 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 Dzięki! Izery i Świeradów brzmią super na początek. Przy okazji kontaktu z kolegami z Triglava zdobyłem jeszcze kilka cennych wskazówek, po pracy napiszę Wam jaki jest plan a potem w wątku zdam relację z wyjazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.