Skocz do zawartości

[łatwa trasa] Beskid Śląski na jeden dzień

_panna_anna

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, czy ktoś może planuje w niedalekiej przyszłości krótką trasę w Beskidy? Mam bardzo mało doświadczenia, jeżdżę po okolicznych lasach (ok. 30-40km) i chciałabym się sprawdzić w trudniejszym terenie. Rozsądek mi podpowiada, że na pierwszy raz trasa samej to kiepski pomysł. Albo może polecacie jakieś proste trasy (nie asfaltowe)? Planuję wystartować pociągiem z Katowic, dlatego zależy mi na trasie, która daje taką możliwość powrotu. Jeżdzę na Kross Lea R4.

Napisano

Na pierwszy raz polecam Pasmo Czantorii lub Klimczoka, czyli start w Ustroniu Polana i wspinaczka Ścieżką Rycerską na Mała Czantorie i dalej czerwonym szlakiem w kierunku Stożka, możliwość zjazdu w każdej chwili do Ustronia/Wisły. Drugi wariant to czerwonym szlakiem na Szyndzielnie i dalej żółtym na Błatnia i zjazd zielonym do Brennej i dalej można przez przeł. Karkoszczonka wrócić na Klimczok.

Napisano

To może ja coś zaproponuję, trasa łatwa technicznie, ok 40km, ale w razie potrzeby można skrócić/uprościć. Trasę rozpocząłem nie na stacji głównej tylko na stacji Leszczyny, skoro przyjechałabyś z K-c to większość pociągów i tak jedzie dalej. Końcówkę trasy już nie precyzowałem, bo tam mamy do wyboru kilka nowo zrobionych tras, wedle upodobań. Szczegóły: http://endurotrails.pl/sciezki-bielsko/ W sumie sam się tam wybierałem zobaczyć, ale jakoś nie zdążyłem :)

Tutaj na szybko zaznaczyłem trasę. Niektóre miejsca są mało precyzyjne, ale są tam szerokie drogi i całkiem przyjemne.

https://www.bikemap.net/en/route/3677325-b-b-blatnia-klimczok/

Ja co prawda jestem prawie miejscowy, ale chętnie się na taką wyprawę wybiorę, bo i tak głównie jeżdżę weekendami, więc i forma już nie ta. 

Pozdrawiam

Napisano

To ja ze swojej strony zaproponuję: start w Ustroniu -> podjazd asfaltem na Równicę -> dalej szlakiem niebieskim i żółtym na Salmopol -> i tutaj do wyboru albo na Skrzyczne i z niego zjechać (trudno), albo na niego i wrócić z powrotem na Salmopol -> z Salmopolu do wyboru: Szczyrk, Wisła (przez Cieńków).

Ja od najbliższego weekendu zakotwiczę na dłużej w tych rejonach, więc będę jeździł krótsze i dłuższe wycieczki.

Napisano

Jeżeli chcesz zacząć to polecam wjazd na Szyndzielnię nartostradą z Klimczoka ( Bielsko-Biała ). Z Szyndzileni na Klimczok a później na błatnią. Z Błatniej niebieskim do wapnienicy ale na końcu musisz uważać bo ostatnie 600-1000 metrów to mega hardkorowy zjazd po kamieniach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Cześć wszystkim, podepnę się do tematu, chciałbym się dowiedzieć czy ze Szczyrku wjadę jakoś bez wspinaczki na Klimczok ,a potem na Szyndzielnie ? Chciałbym to sobie podzielić na dwa dni a nie na raz. Ostatnio korzystałem z informacji z internetu no i wybrałem się na Czantorie Wielką od ulicy Akacjowej niebieskim szlakiem, totalna wspinaczka :-) temu chciałbym poprosić o pomoc doświadczonych osób. Z góry bardzo dziękuje.

Napisano

Niebieskim szlakiem powinno się dać, skoro nawet Google Street View nim jechało :)

A na Czantorię trzeba było jechać cały czas ulicą Akacjową aż do ośrodka narciarskiego Poniwiec i obok niego odbić w prawo... chwila pchania i jechania i jesteś na czarnym szlaku, który poprowadzi na Czantorię.

Napisano

Ok czyli podjazd będę robić niebieskimi szlakami, polecacie zjechać innymi szlakami tak żeby wyjchać na ul.Salmopolską ( z Klimczoka czerwonym ,a z Skrzyczne zielonym) i potem do Szczyrku ? Jazda po tych terenach jest legalna ? :-)

Napisano

Zielony ze Szczyrku na klimczok tez jest do wjechania , czerwony z klimczoka w strone przeł. Karkoszczonka jest mocno techniczny ( korzenie i kamienie) , pozniej w strone Salmopola jest troche lepiej , ale cały czas pod gore. Zielony ze Skrzycznego w strone Malinowskiej Skały jest łatwy i przyjemny , w strone Buczkowic to juz zalezy jak jezdzisz , jesli jezdzisz na HT i lubisz nosic rower to polecam( bardzo trudny).

Napisano

A propos Czantorii, można bez żadnego wypychu wjechać na szczyt od Nydka drogą dojazdową do  schroniska.

pozdr.

• 2 tygodnie później...
Napisano

A gdyby ktoś szukal trasy na jeden lub dwa dni w Beskidzie Żywieckim to zapraszam na www.facebook.com/niebanalnemtb sukcesywnie umieszczam tam opisy tras z możliwością rożnych wariantów skrócenia lub wydłużenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...