Skocz do zawartości

[napęd 1x10] przejście z 2x10

Marcin86Poznan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam taki problem, którego nie mogę znaleźć na forum a mianowicie czy podczas zmiany z 2x10 na 1x10 tylna przerzutka deore m610 Shadow da rade czy musi być Shadow+ czyli z tym sprzęgłem? Przerzutka obsługuje zakres do 36 a chciał bym wzorem kolegów z forum usunąć koronkę 17 i dać 40 czy m610 pociągnie?

Czy napęd 1x10 się opłaca w ogóle czy może zostawić i podczas zmiany roweru kupić 1x11. Rower ma przejechane 100km więc za zdemontowane części prawie po kosztach bym miał 1x10 ale czy starczy bez tej jednej zębatki z tyłu?

• Mod Team
Napisano

W dniu 24.07.2016 o 15:21, Marcin86Poznan napisał:
czy podczas zmiany z 2x10 na 1x10 tylna przerzutka deore m610 Shadow da rade czy musi być Shadow+ czyli z tym sprzęgłem?

Nie musi, lepiej jest jak ma, mniej telepie łańcuch. Jak masz fulla, to sprzęgło będzie lekko muliło zawias, no i manetkę.

dać 40 czy m610 pociągnie?

Nawet 42 powinno sie dać wścibić.

podczas zmiany roweru kupić 1x11

Wiesz, to zależy.  A najbardziej zależy od korby. U mnie jest 28t z przodu i po prostej nie polatam za bardzo. Natomiast pod górę idzie jak przecinak, a do tego ten rowerek jest. 

Musisz sobie odpowiedzieć na bardzo wazne pytanie, co chcesz w życu robić ... a nie, to nie z tego filmu :D Ale początek podobny, musisz znać odp na pytanie gdzie będziesz jeździł, bo napęd 1x11 jest bardzo fajny ale jednak zbyt wąski by być uniwersalnym.

Napisano

Dojeżdżam do pracy i nie muszę szybko jechać a tak to tylko lasy, i cięższy teren gdzie pełno podjazdów, zjazdów i korzeni dlatego zaciekawił mnie napęd z jedną tarczą. Z tego co wynika z Twojej wypowiedzi to nic nie muszę zmieniać a za kasę z części kupie to co potrzebuję a tylną przerzutkę zmienię jak dostanie luzy i wezmę wyższy model sobie ze sprzęgłem np. XT.

Prześpię parę nocek i przejadę parę tras aby podjąć decyzję.

Dzięki za pomoc ale jednocześnie jak ktoś ma swoje 3 grosze to chętnie zapoznam się z opinią.

• Mod Team
Napisano

Z przodu zębatka narrow wide, bo zwykłe shimano dzwonią jak orkiestra, Jak nie masz podjazdów morderczych, 30-32 z przodu ze skłonnictwem do jajek. Jajka to niedawna rewolucja ... która nie jest rewolucją, bo ma już dekady. Chodzi o owalne zębatki. Idealnie się nadają do napędów 1x a zapewniają płynniejsze podjeżdżanie, po płaskim bonusy mało wyczuwalne.

Napisano

W dniu 24.07.2016 o 16:21, Marcin86Poznan napisał:
Dojeżdżam do pracy i nie muszę szybko jechać a tak to tylko lasy, i cięższy teren gdzie pełno podjazdów, zjazdów i korzeni dlatego zaciekawił mnie napęd z jedną tarczą.

No to dobrze przemyśl decyzję, czy naprawdę warto. Moim zdaniem nie, wymień kasetę na ciaśniejszą pozostając przy obecnym układzie korby. Jazda z blatu i ciaśniejsza kaseta np. 11-28/32 znacznie lepiej sprawdzą się na dojazdy do pracy niż 11-34/36, a młynek korby przyda ci się na te podjazdy w terenie. Napęd 1xX ma ograniczenia, nie jest lekarstwem na wszytko. W czym niby przeszkadza ci lewa manetka, sądzisz że pojedziesz szybciej pozbywając się jej? Jak uważasz, że nie wykorzystujesz obecnego zakresu biegów, to daj ciaśniejszą kasetę i po problemie, po to je wymyślono właśnie.

Napisano

Po wczorajszym wypadzie zostaje na 2x10 chciałem zmienić na 1x10 bo denerwuje mnie jak łańcuch uderza o ramę (kupiłem już osłonę). Jak wspomniałem wczoraj podjąłem decyzje gdy pokonałem swoją kolejną barierę strachu i nawet jak bym miał zębatkę 30 bym nie dał rady a tak na małej lekko:) Obecnie mam zęby 36x22 i tak będę śmigał a przy zmianie roweru się zastanowię.

Dzięki za opinie i pomoc w podjęciu decyzji.

Napisano

U siebie mam 32T i 11-34, jezdze po plaskim i jest Ok, natomiast brakuje miekiego przelozenia na podjazdy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.