vooyeQ Napisano 24 Lipca 2016 Napisano 24 Lipca 2016 Witam, Wymigałem się od imprezy rodzinnej i w nagrodę złapałem gumę... -- Agresor: szkło, trójkąt ~ 3mm x 3mm x 3mm Ofiary: dętka Schwalbe AV19, opona Rocket Ron 29x2.25, tył Zniszczenia: przebita dętka i opona, uszkodzenie opony jak na załącznikach (już widać piach próbujący przedostać się do wnętrza opony) -- Z dętką odwiedzę wulkanizatora, chociaż nie ufam i pewnie zakupię nową. Pytanie co z oponą ? Uszkodzenie jest niewielkie, czy wystarczy napuścić "butaprenu" (lub innego specyfiku, jakiego ?), żeby piach nie dostał się do wnętrza ? Ewentualnie co jeszcze można zrobić celem odzysku opony ? Dosyć sporo śmigam też po asfalcie i tak patrząc po bieżniku to powoli kończy mu się żywot (2000km), dać sobie spokój i zakupić nową oponę ? Dzięki i pozdrawiam, vooyeq
Mod Team KrissDeValnor Napisano 24 Lipca 2016 Mod Team Napisano 24 Lipca 2016 Daj spokój - tyle hałasu o nic U mnie było nacięcie jak po nożu ( długi na ponad 5 mm i głęboki na 2 - 3 mm rowek na startym już klocku ) i po podklejeniu od wewnątrz nic złego się nie stało. Oczywiście nikomu nie polecam ryzykować tak jak ja.
cervandes Napisano 24 Lipca 2016 Napisano 24 Lipca 2016 Jak sobie wbijesz drzazgę to też na forum medycznym piszesz czy od razu dzwonisz na SOR? Tu nie ma co podklejać, szyć, wulkanizować. Zakleić łatkę i jeździć. Pomijam fakt, że opona to już dawno czasy świetności (i przyczepności) ma za sobą.
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2016 Mod Team Napisano 24 Lipca 2016 Nawet bym się nie przejmował, zwłaszcza ze opona się powoli kończy jak widzę
vooyeQ Napisano 25 Lipca 2016 Autor Napisano 25 Lipca 2016 3 dętka w miesiącu to i lampka się zapaliła -- rozejrzę się za nową, tą podkleję i zostawię na sytuacje awaryjne dzięki
Scoobany Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 Prawdopodobnie opona się kończy i wypadałoby ja wymienić na nową. Jeżeli jednak jeszcze chcesz ją "dojechać" do granic możliwości to tu masz poradnik jak załatać dętkę wraz z metodami zabezpieczenia dętki przed przebiciem http://bikeground.pl/porady/artykul/latanie-detki-w-rowerze-czyli-naprawa-przebitej-detki/ W miejsce przebicia w oponie możesz wstawić fragment giętkiego plastiku lub kartonu by zabezpieczyć wnętrze opony przed dostaniem się "ciał obcych" - w stanach składają banknot 1-dolarowy i umieszczają w oponie - też działa
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.