Fiorino Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Witam,w maju kupiłem swój pierwszy rower szosowy, kupiłem paromiesięcznego Tribana 300 - jak wiadomo na początek, celem sprawdzenia czy ten typ roweru podpasuje... Podpasował! Kupiłem sobie nawet okazyjnie jeszcze jedną starą szosę do domu rodziców, żeby mieć na czym jeździć jak jestem u nich na weekendy... Ogólnie jeżdżę amatorsko, jako trening areobowy, jak mam czas to 3x w tygodniu po 50-60km.Ale teraz do rzeczy, rozumiem że nie opłaca się inwestować w tego Tribana i chciałbym zaopatrzyć się w coś lepszego. Chciałbym się zmieścić w budżecie ok.3000zł +- paręset złotych... Mieszkam na Podbeskidziu, więc górek i podjazdów nie brakuje. Rowerów na rynku, jest bez liku... w związku z czym mam do Was parę pytań: -czy używane rowery dwu-trzy letnie odbiegają od dzisiejszych nowych rowerów? -na co głównie zwrócić uwagę? na wagę, na geometrię, na osprzęt? -czy dla amatora z przebiegiem paruset kilometrów w nogach będzie odczuwalna różnica pomiędzy działanie osprzętu Shimano Sora,105 a np.Ultegrą? Czekam na jakieś podpowiedzi, bo na allegro czy OLX ogłoszeń jest bez liku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Oglądałem z ciekawości szosy, ekspertem nie jestem ale porównując osprzęt itd w tym przedziale cenowym według mnie ponownie króluje Triban 540. A teraz dodatkowo jest na promocji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiorino Napisano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Tak oglądałem. Ten w promocji od tego bez promocji ma 10biegów zamiast 11 i kasetę tył Tiagra zamiast 105. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A no wlasnie cos mi sie nie zgadzalo, ale uznalem ze specyfikacja nagle sie nie zmienila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiorino Napisano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A jak wg Was wygląda sprawa z używanymi zadbanymi sprzętami? Modelami z przed paru lat?Np.poniżej zamieszczę dwa przykładowe linki, sprzęty używane, starsze ale np.na podzespołach 105 czy Dura Ace - jak wygląda ten sprzęt z przed paru lat porównując do dzisiejszego? http://olx.pl/oferta/rower-trek-sl-bontrager-shimano-105-CID767-IDfQt5p.html http://olx.pl/oferta/connandale-szosowka-dura-ace-CID767-ID9ECB9.html z ciekawości, jakbyście ocenili wycenę tych sprzętów przez właścicieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pamietaj tylko o jednej rzeczy, kupisz Dura Ace, przyjdzie Ci cos wymienic i wtedy sie zrobi smutno w portfelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GTZaskar1991 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Was wygląda sprawa z używanymi zadbanymi sprzętami? Modelami z przed paru lat? Wolałbym coś nowego/prawie nowego na Sorze/Tiagrze lub Tribana od tych wymienionych modeli sprzed paru nastu lat za 2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
doms Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A jak wg Was wygląda sprawa z używanymi zadbanymi sprzętami? Modelami z przed paru lat? Np.poniżej zamieszczę dwa przykładowe linki, sprzęty używane, starsze ale np.na podzespołach 105 czy Dura Ace - jak wygląda ten sprzęt z przed paru lat porównując do dzisiejszego? http://olx.pl/oferta/rower-trek-sl-bontrager-shimano-105-CID767-IDfQt5p.html http://olx.pl/oferta/connandale-szosowka-dura-ace-CID767-ID9ECB9.html z ciekawości, jakbyście ocenili wycenę tych sprzętów przez właścicieli? Te modele nie są modelami sprzed paru lat ale raczej sprzed kilkunastu. Piszesz w pierwszym poście o rowerach dwu letnich - zdecyduj się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiorino Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Tak, zgadza się, macie rację. kończąc temat paroletnich używek: rozumiem, że tego typu rowery nie są opłacalne w zakupie oraz nie są warte swojej ceny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fiorino Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 I jeszcze chciałbym zapytać czy dobrze pozycjonuję osprzęt Shimano:Tourney<Sora<Claris<Tiagra<Ultegra<105<Dura Ace ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
masakrof Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Claris, Sora, Tiagra, 105, Ultegra, Dura Ace Chyba w tej kolejności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.