koen1 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 (edytowane) Witam, zastanawiam się nad wyminą suportu klasycznego(wianki) na pakiet, i mam kilka wątpliwości co do wymiany. Czy mufa która posiadam na pewno ma gwint angielski BSA, jaką dobrać długość osi, jaki pakiet polecacie (suport roweru nie posiada żadnych oznaczeń) ? Parametry są następujące: szerokość mufy 68,2mm; średnica mufy 36,3mm; średnica mufy wraz gwintem 33,3mm; długość osi 127,4mm( bez gwintów na nakrętki). Charakterystyka gwintu mufy, miska od strony napędu odkręca się w prawo a miska po przeciwnej stronie odkręca w lewo. Parametry się zgadzają z BSA ale wole zapytać podam jeszcze że rower to magnum 200A i ma ponad 10 lat. Edytowane 24 Lipca 2016 przez koen1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Imar Napisano 26 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Tak, to jest BSA. Jeśli chodzi o dobór długości suportu będzie z tym mały problem, osadzenie ramion na ośkach jest różne. Sam czasem to robię metodą prób i błędów(nawet dziś miałem taką sytuacje). Na początek zobaczyłbym czy 122,5mm podejdzie(czy przednia przerzutka będzie obsługiwała całą korbę, regulacje przerzutka i tak będzie wymagać). Najlepiej zabrać ośkę do sklepu i poprosić żeby Ci dobrali odpowiednią długość. Zastrzeż sobie prawo do oddania pakietu jeśli źle dobiorą długość. Jeszcze jedna bardzo ważna rada. Odkręć sobie śrubę mocującą ślizg linki. Duże prawdopodobieństwo że przy wkręcaniu suportu, suport będzie chciał się krzywo wkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koen1 Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 dzięki za potwierdzenie, i za radę , co do suportu zdziwiłem się ze po ponad 10 latach użytkowania gwinty miska oś będą w tak doskonałym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi