tsharek Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Mam pytanie/prośbę do bardziej oblatanych w temacie. Używam mojego zestawu buty + pedały z mtb i postanowiłem w końcu kupić zestaw szosowy. Nie celuję w drogie buty, raczej 3 rzepy w zupełności mi wystarczą. Biorę pod uwagę: Mavic 015 Aksium Specialized Sport Road Sidi Level (tylko dlatego, że mogę je mieć w dobrej cenie i buty mtb też mam sidi i od lat nie mam im nic do zarzucenia) Najważniejszą jednak rzeczą dla mnie jest to jak się w tych butach chodzi. Targam rower na 3 piętro w kamienicy i nie mam zamiaru zostawiać trampek pod blokiem Wiem, że szosowe buty nie nadają się do turystyki pieszej, ale może w tych tańszych modelach da się tych kilka stopni podejść bez wizyty u stomatologa i ortopedy? Jeżeli ktoś ma doświadczenie w tym temacie byłbym wdzięczny za opinię (jeżeli ktoś używa wymienionych butów też chętnie coś o nich poczytam) Dziękuję Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelj5 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 W butach szosowych chodzi się mało wygodne przez mocno wystające bloki, ale da się w nich poruszać. Aby nie niszczyć bloków i zapewnić przyzwoitą przyczepność do podłoża możesz użyć specjalnych gumowych nakładek. Nie napisałeś jakiego systemu zamierzasz używać, ale dla Shimano SPD-SL można użyć dedykowanych nakładek Shimano SM-SH45 https://www.rosebikes.pl/article/shimano-sm-sh45-cleat-covers-for-spd-sl/aid:443688 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Po schodach z rowerem i po dużym wysiłku będzie kiepsko. Możesz zaliczyć lot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zomg Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Jeśli na dole masz skrzynkę na listy, to możesz wziąć jakieś cienkie klapki i zostawiać w skrzynce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tsharek Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie. Będę musiał temat butów mocno przemyśleć, bo póki co, kupno nowego mieszkania ze względu na rower nie wchodzi w grę . Nie napisałeś jakiego systemu zamierzasz używać... Nie zastanawiałem się nad tym zbytnio, bo jakoś automatycznie założyłem, że Shimano. Chyba, że któryś z pozostałych systemów ma niższe (wygodniejsze) bloki? Myślałem, że być może, tańsze buty nie mają tak "agresywnej" podeszwy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Pomysł kol. @zomg z cichochodami typu szogun lub kubotami janusza w skrzynce pocztowej jest fajny. Przemyśl to rozwiązanie. A co do systemów to jest to kwestia budowy homika, a nie buta. Do buta mocujesz tylko blok. Każdy but szosowy powinien być z definicji niezdatny do chodzenia, bo inaczej to jakiś kapeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.