duzy_777 Napisano 23 Lipca 2016 Napisano 23 Lipca 2016 Witam, jestem świeżo po wymianie tylnej przerzutki shimano altus Kręce manetką i zero reakcji (manetki shimano revoshift) nic się nie zmienia. Problem polega na tym że nie mam tego plastiku który "wchodzi" w manetkę, to od regulacji. W sklepie gościu powiedział że można założyć bez. Ale czy przypadkiem przez to nie mogę zmieniać biegów ?
Ychu Napisano 23 Lipca 2016 Napisano 23 Lipca 2016 Mój revo shift też nie miał regulacji przy manetce i chyba żaden tego nie ma. Linka dobrze napięta? Bo ta baryłka nie ma nic do rzeczy , że przerzutka nie reaguje.
Marcin86Poznan Napisano 24 Lipca 2016 Napisano 24 Lipca 2016 Jak zero reakcji to linka musiała by być wcale nie zapięta a może w manetce coś pękło i nie działa? Rozkręcałeś? Zobacz w necie film o regulacji tylnej przerzutki i sprawdź czy wszystko jest ok.
duzy_777 Napisano 25 Lipca 2016 Autor Napisano 25 Lipca 2016 A więc tak, jest postęp ale nie ostateczny hehe Czy za to że jakiś bieg nie wchodzi np. 1 tj. największa zębatka, odpowiada ta baryłka przy przerzutce (tej przy manetce nie mam) ? Żeby wyregulować dolny zakres (śrubka H) łańcuch ustawiam na najmniejszej zębatce i wtedy kółeczko od przerzutek ma być równolegle do najmniejszej zębatki ? Bo u mnie problem polega na tym że jak dam na najniższa i zakręcę to od razu przeskakuje wyżej Ogólnie to sugeruje się tym filmikiem https://www.youtube.com/watch?v=0unfHLlHAuA
Ychu Napisano 25 Lipca 2016 Napisano 25 Lipca 2016 Żeby wyregulować dolny zakres (śrubka H) łańcuch ustawiam na najmniejszej zębatce i wtedy kółeczko od przerzutek ma być równolegle do najmniejszej zębatki ? Tak , potem przykręcasz linkę do przerzutki ( manetka na ostatnim biegu ) napinasz i dokręcasz. Biegi powinny chodzić w jakimś zakresie. Jak nie wciąga wyżej to napinasz linkę , potem ustawiasz górny zakres ( równolegle do największej zębatki ). Jak nie chce redukować to popuszczasz linkę , jak nie wbija wyżej to napinasz. Bo u mnie problem polega na tym że jak dam na najniższa i zakręcę to od razu przeskakuje wyżej Bez przykręconej linki jest tak samo? Jeśli tak to musisz delikatnie odsunąć wózek w stronę ramy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.