Gość Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Hej, Aktualnie mam zestaw BR M-396, czy wymiana samych klamek zwiększy siłę hamowania? Wpadły mi w oko BR M-615, ze względu na Servo Wave oraz ergonomiczną klamkę. PS: Proszę sobie darować gównoburzę o sikających zaciskach
grande1970 Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 chcesz uzyskać większą siłę - zmień komplet na slx z metalikami
Kolmark Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Hej, Aktualnie mam zestaw BR M-396, czy wymiana samych klamek zwiększy siłę hamowania? Wpadły mi w oko BR M-615, ze względu na Servo Wave oraz ergonomiczną klamkę. PS: Proszę sobie darować gównoburzę o sikających zaciskach Jeśli tłoczki w zaciskach BR-M396 są takiej samej średnicy jak w BR-M615 i klocki są tego samego typu/rozmiarów, to zmiana klamek zwiększy siłę hamowania, choć i tak może być nieco słabiej i mniej niż byś oczekiwał. (zobacz wikipedia, hasło prasa hydrauliczna). W tej chwili w Shimano najlepszy stosunek cena/siła hamowania mają hamulce SLX. Nie wiem jak hamują BR-M615, ale slx i xt łeb urywają
whitey Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 BR-M615 hamują bardzo dobrze. Półtora roku przelatałem na tych hamulcach i byłem zadowolony. Od jakiegoś czasu używam XT m785 i rzeczywiście jest moc.
Gość Napisano 27 Lipca 2016 Napisano 27 Lipca 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/dzwignie-hamulcowe/p,dzwignia-hamulca-tarczowego-slx-bl-m675-shimano,49453.html Klamki w kuszącej cenie, zastanawiam się tylko czy wszystko ładnie zadziała z zaciskami 396, ktoś coś wie? Teoria mówi że tak, nie wiem co na to praktyka. Ma znaczenie to że zalecany jest przewód z końcówką Banjo?
Kolmark Napisano 28 Lipca 2016 Napisano 28 Lipca 2016 Końcówka banjo jest niezbędna do zacisku SLX, a w Twoim zacisku najprawdopodobniej prosta, taka sama jak przy klamce.
Gość Napisano 28 Lipca 2016 Napisano 28 Lipca 2016 Tak, to wiem, pytanie czy wiążą się z tym jakieś inne problemy Ogólnie też nie do końca rozumiem dlaczego klamki SLX są tańsze od Deore
Kolmark Napisano 28 Lipca 2016 Napisano 28 Lipca 2016 Generalnie BH-90 jest po prostu lepszy: mniejsza średnica oznacza mniejszą objętość płynu, którą trzeba przetłoczyć z klamki do zacisku i szybciej narasta ciśnienie, klamki są twardsze itd. Poza tym ten kabel ma sztywniejsze ścianki, więc nie puchnie tak od ciśnienia, można więc wywrzeć większe ciśnienie w zacisku (a więc większą siłę hamowania) przy tej samej sile na klamce itd. Cena klamek zależy od polityki sklepu, są akurat tańsze tu i teraz, ale generalnie zawsze były droższe. Ja bym się tylko cieszył, a może sam kupię i wymienię stare klamki slx na nowe slx
Gość Napisano 28 Lipca 2016 Napisano 28 Lipca 2016 Dzięki za info, akurat to już 2 lub 3 sklep gdzie SLX jest tańsze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.