Gość Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Hej, Aktualnie mam zestaw BR M-396, czy wymiana samych klamek zwiększy siłę hamowania? Wpadły mi w oko BR M-615, ze względu na Servo Wave oraz ergonomiczną klamkę. PS: Proszę sobie darować gównoburzę o sikających zaciskach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 chcesz uzyskać większą siłę - zmień komplet na slx z metalikami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 Hej, Aktualnie mam zestaw BR M-396, czy wymiana samych klamek zwiększy siłę hamowania? Wpadły mi w oko BR M-615, ze względu na Servo Wave oraz ergonomiczną klamkę. PS: Proszę sobie darować gównoburzę o sikających zaciskach Jeśli tłoczki w zaciskach BR-M396 są takiej samej średnicy jak w BR-M615 i klocki są tego samego typu/rozmiarów, to zmiana klamek zwiększy siłę hamowania, choć i tak może być nieco słabiej i mniej niż byś oczekiwał. (zobacz wikipedia, hasło prasa hydrauliczna). W tej chwili w Shimano najlepszy stosunek cena/siła hamowania mają hamulce SLX. Nie wiem jak hamują BR-M615, ale slx i xt łeb urywają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whitey Napisano 22 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2016 BR-M615 hamują bardzo dobrze. Półtora roku przelatałem na tych hamulcach i byłem zadowolony. Od jakiegoś czasu używam XT m785 i rzeczywiście jest moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 27 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2016 https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/hamulce-rowerowe/dzwignie-hamulcowe/p,dzwignia-hamulca-tarczowego-slx-bl-m675-shimano,49453.html Klamki w kuszącej cenie, zastanawiam się tylko czy wszystko ładnie zadziała z zaciskami 396, ktoś coś wie? Teoria mówi że tak, nie wiem co na to praktyka. Ma znaczenie to że zalecany jest przewód z końcówką Banjo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Końcówka banjo jest niezbędna do zacisku SLX, a w Twoim zacisku najprawdopodobniej prosta, taka sama jak przy klamce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Tak, to wiem, pytanie czy wiążą się z tym jakieś inne problemy Ogólnie też nie do końca rozumiem dlaczego klamki SLX są tańsze od Deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolmark Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Generalnie BH-90 jest po prostu lepszy: mniejsza średnica oznacza mniejszą objętość płynu, którą trzeba przetłoczyć z klamki do zacisku i szybciej narasta ciśnienie, klamki są twardsze itd. Poza tym ten kabel ma sztywniejsze ścianki, więc nie puchnie tak od ciśnienia, można więc wywrzeć większe ciśnienie w zacisku (a więc większą siłę hamowania) przy tej samej sile na klamce itd. Cena klamek zależy od polityki sklepu, są akurat tańsze tu i teraz, ale generalnie zawsze były droższe. Ja bym się tylko cieszył, a może sam kupię i wymienię stare klamki slx na nowe slx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 28 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2016 Dzięki za info, akurat to już 2 lub 3 sklep gdzie SLX jest tańsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.