Skocz do zawartości

[amortyzator] wymiana na sztywny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam planuję w swoim rowerze Kands Maestro 2015 wymienić amortyzator Suntoura NVX o skoku 75mm na sztywny aluminiowy Force. Po tej zmianie rower obniżyłby się o jakieś 6-5,5 cm, czy to jest dużo? jaki to ma wpływ na jazdę i geometrię?

Napisano

Widelce są raczej tak robione aby zastąpić amor , może źle mierzone.

Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka

Napisano

To jakiś nowy wypust - wcześniej ich nie widziałem (dostępność zaznaczona na wrzesień 2016).

Mierzysz dobrze od osi piasty do dolnej bieżni sterów , od tego odejmujesz SAG (75mm - 20%) czyli wychodzi ci , że powinieneś mieć widelec 470-475.

Napisano

To jakiś nowy wypust - wcześniej ich nie widziałem (dostępność zaznaczona na wrzesień 2016).

Mierzysz dobrze od osi piasty do dolnej bieżni sterów , od tego odejmujesz SAG (75mm - 20%) czyli wychodzi ci , że powinieneś mieć widelec 470-475.

w swoim amortyzatorze NVX mam blokadę skoku i cały czas jeżdzę na sztywno, coś tam czasem się ugnie ale to minimalnie na jakieś dziurze. Czy w tej sytuacji trzeba odejmować SAG?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Sprayem, ale z tego co się orientuje to:

1. Podkład

2. Baza- zrobią Ci i nabiją w sklepie dla lakierników

3. Klar + utwardzacz- jw.

Spraye ze sklepu są ok, ale są mega nietrwałe. Raz że wpływa na nie benzyna a po dotknięciu nitro po prostu się rozpuści w ułamku sekundy, to jeszcze nie mają wytrzymałości mechanicznej. Trzymają się nawet gołego metalu tak że nie zdrapiesz, jednak wystarczy że pukniesz i po zawodach. Wiem bo ostatnio malowałem podwozie w samochodzie, lakier wytrzymał jakiś miesiąc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...