Pyzas Napisano 20 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 (edytowane) Witam To mój pierwszy post więc witam serdecznie i wracam do tematu: Przy długim hamowaniu oś koła wpada w drgania (rezonuje) w osi strzałkowej roweru (widać to po zacisku hamulca). Nie jest to duża amplituda, ale jest to widoczne i słyszalne, choć nie wpływa na jakość hamowania. Gdy wkładam palec między booster, a goleń górny wyczuwam ruch boostera w kierunku golenia (ściska palec) I stąd moje pytanie: Czy to normalne w amortyzatorach? Podejrzewam, że "na sztywno" nie może być to zmontowane. Jest to mój drugi amortyzator (pierwszy to Suntour Raidon), który robił tak samo i go wymieniłem na trzy razy droższego foxa i dalej to samo. Dodam jeszcze, że ze zmianą amortyzatora zostały zamontowane następujące elementy: - nowe hamulce Shimano XT - nowe koła Shimano XT - tarcza Shimano XT IceTechnology 180mm - rama Giant Talon LTD + stery (zero luzów) pozdrawiam Edytowane 20 Lipca 2016 przez Pyzas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 20 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2016 musi być trochę luzu, tak już mają wszelkie elementy ruchome, nie da się tego uniknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fonika Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Ile ważysz i czy amor jest na miękką czy na sztywną oś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Co prawda nie ta klasa amortyzatora, ale w XCR mam dokładnie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Ważę 77 kg i mam oś 9mm (szybkozamykacz). Mam w domu trzy rowery z amortyzowanym przodem i w każdym minimalnie booster wychyla się w stronę golenia, więc to pewnie jest ok, ale skąd te drgania? skom25 też tak ma, a ty Fonika? A ty piciu256 też tak masz, choć w minimalnym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Też mam ten efekt (wibracje) ale u mnie to bardziej spowodowane opona (nobby nic) bo wcześniej na semi slicku nie zwróciłem na to uwagi, a teraz ze względu na wysokie klocki efekt jest znacznie wyraźniejszy. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Tak w sumie to jedynym sposobem na uniknięcie tego byłby powrót do v brake bo przy tarczowych hamulca Ch to całe koło sprężynuje Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abermon Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) U mnie w wibracje wpadał Rock shox rs1. Pomogła wymiana tarczy hamulcowej. Mimo iż rower był nowy, hamulce xt m8000, to coś nie grało. Wymieniłem przednią tarcze na ice tech saint i klocki na metaliki i wibracje zniknęły. Wcześniej odtłuszczanie tarczy i klocków nie pomagało. Na pomysł wymiany tarczy naprowadził mnie któryś z tematów na forum. Sam bym na to nie wpadł. Myślałem że coś nie tak z amorem. Tapnięte z mojego Mate 8 Edytowane 21 Lipca 2016 przez Abermon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Właśnie u mnie ten efekt pojawił się po zmianie tarcz na Alligatory ( mocno wycinane). Na zwykłych RT-51 raczej to nie występowało. No chyba że to zbieg okoliczności. Nie wiem jak z goleniami, ale u mnie czasami jest to odczuwalne jako lekkie wibracje kierownicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Z waszych obserwacji wynika, że to wina hamulca, bo w zasadzie gdyby luz był na amortyzatorze, to przy hamowaniu luz kasowałby się w tył i zanikał, a nie nie rezonował. Dobrze kombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Według mnie wibracje na 100% pochodzą z hamulca, pytanie dlaczego całość wpada w rezonans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 @up chyba nie uważałeś na fizyce [emoji14] Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Czyli źle kombinuje? Bo co racja, to racja z fizyki miałem naciąganą dwóje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 @up chyba nie uważałeś na fizyce Źle sformułowałem posta, raczej miałem na myśli to co powoduje że u niektórych jest to odczuwalne a u niektórych nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Inne klocki, inne tarcze, inna opona... Oraz nie wszystkim to przeszkadza (mi nie) Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 musi być trochę luzu, tak już mają wszelkie elementy ruchome, nie da się tego uniknąć.Dobrej jakości widelec renomowanego producenta nie ma luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Malutki luz zawsze jest... Zresztą te foxy wcale nie są jakoś specjalnie lepsze od reszty widelców, pomimo wyższej ceny Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Edytowane 21 Lipca 2016 przez piciu256 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Sprawdziłem z ciekawości chwilę temu 3 lisy (32, 100mm, 34 140mm) i dwa rs (reba i pike) i żaden nie ma luzu. Owszem, po wsadzeniu palca między goleń i podkowe czuć przy naciskaniu hamulca większy lub mniejszy nacisk na palec ale to wynik wyginania się całego widelca. Chyba że ja luz upatruje jako coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 Właśnie chyba o ten luz chodzi, między golenią a tuleją ślizgową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 O ten luz właśnie co ściska palec mi chodzi, więc to normalne, czyli szukamy przyczyny wibracji w hamulcach, zmieniam tarcze na 160 i dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maczet190399 Napisano 21 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Normalne. Miałem XCR / Epixon/Reba, hamulce Deore 615/XT 785, tarcze SLX i XT ICE i we wszystkich konfiguracjach występowały lekkie drganie. Troche pomogło jak stery mocniej skręciłem. Edytowane 21 Lipca 2016 przez maczet190399 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 21 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Normalne. Miałem XCR / Epixon/Reba, hamulce Deore 615/XT 785, tarcze SLX i XT ICE i we wszystkich konfiguracjach występowały lekkie drganie. Troche pomogło jak stery mocniej skręciłem. Mówisz o tych drganiach zacisku hamulcowego przy hamowaniu od których wziął się ten temat, czy o dociskaniu palca przez goleń przy ruchu na hamulcu? Edytowane 21 Lipca 2016 przez Pyzas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pyzas Napisano 26 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2016 Problem rozwiązany przez wymianę adaptera na zacisku hamulca z adaptera bez nazwy (lichy, cienki i słaby) na adapter Shimano sm-ma-f180p. Dziękuję wszystkim za porady i pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi