acon Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Witam. Kupiłem kilka dni temu nowy rower, Zauważyłem od razu, że ma nawalone wszędzie tony smaru, pewnie w celu zabezpieczenia... Na dzień dzisiejszy ma przejechane około 70km, cały napęd jest czarny i oblepiony piachem który działa jak szlifierka. Teraz pyt. w jakim zakresie wyczyścić ten rower tj. które elementy i które elementy przesmarować i czego do smarowania użyć? Nie pytam o profesjonalne smarowidła tylko pospolite.
Gość Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Nie pytam o profesjonalne smarowidła tylko pospolite. Do łańcucha to nie masz wyjścia, ewentualnie chyba można użyć smaru do pił łańcuchowych Całą resztę przeczytasz na forum, są dziesiątki tematów jeżeli chodzi o to
acon Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 ok tyle w temacie czym smarowac. A jesli chodzi co ma byc czyste a co nasmarowane?
Ychu Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Czysty ma być cały napęd. Smar ma być jedynie w łańcuchu , reszta ma być czysta i sucha. Piasty są nasmarowane i to wystarczy na najmniej rok , stery tak samo. Kółka w przerzutce są na ślizgach i też mają się gładko obracać.
JaromirRK Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Jeśli masz amortyzator to warto przecierać golenie i uszczelki. Generalnie smaru "na wierzchu" nie powinno być nigdzie.
artfal Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Jeżeli nie jeździsz w terenie to kup sobie najtańszy smar do łańcucha, starczy Ci na dość długo. Jednak pamiętaj żeby przed smarowaniem łańcucha dobrze go wyczyścić i resztę napędu też. Po nasmarowaniu łańcucha możesz odczekać trochę czasu i przetrzeć go szmatką z nadmiaru smaru żeby nie ubrudzić zębatek.
acon Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 a jest jakis szybki sprawdzony sposob na wyczyszczenie obecnie ubrudzonych zebatek bez demontazu? bo z lancuchem sobie poradze
Ychu Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Szmatą i między koronkami , albo pędzel i ekstrakcyjna.
acon Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 wiec bedzie trzeba troche sie pobawic. mialem zamiar wlasnie ekstrakcyjna to robic. dzieki za odpowiedzi.
JaromirRK Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Dawniej płytą CD obwiniętą szmatą czyściłem kasety ale benzyna ekstrakcyjna sprawia że po jednym myciu płyta się na kawałki rozpada. W pewnym momencie płyt w domu zabrakło:P Fajnie między koronki wchodzi szmata na kluczu do konusów a co najważniejsze benzyna nie rozpuszcza go . Co do ekstrakcyjnej to uważaj, żebyś do łożysk piasty lub do bębenka nie nalał.
Ychu Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 W netto ostatnio widziałem sprzęta do czyszczenia napędu za 10 zł / 3 szt. Jak by ktoś był zainteresowany
BigMonster Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Podepnę się ze swoim dylematem; czy wystarczy jak po jeździe w terenie oblecę napęd myjką ciśnieniową? Może ciśnieniowa to za dużo powiedziane, taka za 3,5 stówki, więc to nie żaden karcher. Sika mocniej niż z kranu i skupiony strumień. Jak na razie co kilka dni tak robię a później dopiero smar letni. Nie wiem tylko, czy i jak mocno trzymają uszczelniacze części łożyskowanych.
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Napęd wodą? Bez sensu, wypłuczesz smar, nazbiera się woda itd. Szczoteczka do zębów, przykładasz do łańcucha i kręcisz korbą. Kaseta i blaty szczoteczką lub pędzelkiem. Można maczać w benzynie wycierając o ściereczkę żeby nie ciekło po napędzie. 10 minut roboty a napęd czysty. W netto ostatnio widziałem sprzęta do czyszczenia napędu za 10 zł / 3 szt. Jak by ktoś był zainteresowany Jakieś szczegóły?
Marcin9 Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Podepnę się ze swoim dylematem; czy wystarczy jak po jeździe w terenie oblecę napęd myjką ciśnieniową? Nigdy nie wolno myć roweru myjką ciśnieniową. Woda dostanie się do łożysk i
BigMonster Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Moja Lepsza Połowa zakupiła mię ostatnio w "kawowym" sklepie takie cudo Niestety instrukcji nie było...
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Wycior się nie nadaje, ale szczotka bardzo fajna do napędu, sam na taką poluję w rozsądnej cenie
BigMonster Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Tak się właśnie zastanawiałem, do czego ta gruba szczotka. Lufy przy swoim nie mam i rury wydechowej też nie było fabrycznie... Niby zestaw bajkowy ale bardziej wizualnie do czyszczenia grila Próbowałem nasze psy potraktować ale albo ona za miętka albo psy piórka za sztywne mają.
Gość Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Jak miękka to się może nadawać do czyszczenia zakamarków ramy
Ychu Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Jakieś szczegóły? Wyglądały podobnie do park tool-a tylko pomarańczowe. Chciałem wziąć ale nie doszedłem do tego. Muszę się tam wybrać , może jeszcze mają to bym sobie znacznie ułatwił nie lubiany przeze mnie proces.
Ychu Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Nie wiem , w Wejherowie leżały gdzieś luzem przy różnych pierdołach. W każdym razie jak by co to pewnie lidl na następny sezon też będzie miał stojaki , lampki , pompki , kurtki i inne szczotki.
Vigolec Napisano 22 Lipca 2016 Napisano 22 Lipca 2016 Umyłem ostatnio rower myjką po powrocie z weekendu rowerowego. Oczywiście ominąłem golenie amortyzatora, suport delikatnie i z daleka. Za to kaseta dostała porządny strzał, prostopadle do osi, tak, że napęd się kręcił, dzięki czemu umyłem i kasetę i łańcuch. Zaraz potem postanowiłem przesmarowac piastę i sprawdzić bębenek. W środku ani grama wody. Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka
Marcin86Poznan Napisano 24 Lipca 2016 Napisano 24 Lipca 2016 Kurde ja czyszczę suchą szmatą kasetę i łańcuch i chyba nic lepszego nie wymyślono. Przed smarowaniem wiadomo odtłuszczam ale potem po powrocie ze szlaku tylko sucha szmatka i jazda. Szczotką nie usuniesz z kasety resztek smaru z łańcucha. A może technologia mnie przerasta
Jondrek Napisano 29 Lipca 2016 Napisano 29 Lipca 2016 Ja do czyszczenia między koronkami używam sznurówki
RAq11 Napisano 29 Lipca 2016 Napisano 29 Lipca 2016 W netto ostatnio widziałem sprzęta do czyszczenia napędu za 10 zł / 3 szt. Jak by ktoś był zainteresowany To bylo już dawno, także wątpie, że teraz coś takiego dostaniesz. Jakieś szczegóły? To wygląda prawie identycznie jak to : http://www.decathlon.pl/komplet-szczotek-do-roweru-id_8298195.html?gclid=CLWZiYnkmc4CFcJJcgodY6wCBQ Moim zdaniem warto wydać te 30 zł na takie coś. W każdym bądź razie ten czyścik bardzo fajnie czyści kasetę, a uwierz, że o napęd kiedyś nie dbałem i mialem totalny syf. Na allegro same "skrobaczki" masz od 10 zł.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.