NorthAngel82 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Chciałem sobie zakupić dobre oświetlenie do roweru, oczywiście chodzi mi o przednią lampkę oraz tylnią czerwoną. Czy możecie mi coś doradzić dobrego w tej kwestii ? Wiem, że teraz takie okcesoria są zasilane bateryjką, więc chciałbym, żeby też ta bateryjka długo trzymała. I żebym dobrze był widoczny wieczorem na ulicy.
Marcin9 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Tutaj masz temat o oświetleniu Tylko 76 stron... http://www.forumrowerowe.org/topic/120938-lampka-co-kupisz-jak-masz-50-a-co-jesli-masz-150zl/
NorthAngel82 Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 Czytałem ten temat i zastanawiam się czy do jazdy po ulicy i po lesie w nocy i jak się zaczyna się robić ciemno to czy światełka sigmy micro jeśli chodzi o przód i światełka wally jeśli chodzi o tył będzie to dobry zestaw ? Dobre mi będzie dawało to światło białe na przodzie i czerwone z tyłu ?
modelarz Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Widoczny na drodze będziesz, ale na pewno nie z daleka i tym bardziej nie oświetlisz tym drogi. Tak małe lampki zasilane na CR2032 nie będą ani mocno świecić ani długo działać. Na tył szukaj czegoś na 2xAA/AAA będzie wystarczająco jasne o odpowiedniej powierzchni świecenia i poświeci dosyć długo. A przód do oznaczenia pozycji na drodze również wystarczy w zasadzie cokolwiek, ale do oświetlenia drogi potrzeba już coś więcej, tym bardziej do lasu. Ale o takim oświetleniu w podpiętym temacie jest bardzo dużo informacji, szczególnie kilka/kilkanaście ostatnich stron.
Mod Team michuuu Napisano 18 Lipca 2016 Mod Team Napisano 18 Lipca 2016 do jazdy po ulicy i po lesie w nocy w nocy w lesie taką lampką: https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampka-przednia-micro-sigma,45193.html?skad=googlepla&gclid=CMWZuqv8_c0CFQPjcgodsawNaA jako światło pozycyjne owszem.
Mod Team mrmorty Napisano 18 Lipca 2016 Mod Team Napisano 18 Lipca 2016 http://rowerowy.com/sklep/akcesoria/oswietlenie/przod/prod/prox-led-font jako pozycja to się świetnie nadaje. Bardzo mocna dioda która jest dobrze widoczna z daleka w trybie pulsującym
roberttrebor Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Dla,mie lampki sigmy to takie zabawki.Nie wiem jaki masz budżet,jesli nie chcesz sie bawić w żadne akumulatory zewnętrzne to polecam lampki Lezyne,nie sa tanie ale warte swojej ceny nawet niskie modele dają dobre światło,wytrzymałe i szybko sie ładują.Wszystkie produkty Lezyne sa wykonane z aluminium,nie jakies tam plastiki pitu,pitu.W egipskie ciemności w lesie uzywam lezyne mega drive 1400lum.Natomiast miasto ścieżki(nawet te prowadzone przez las)mini drive xl 250lum,naprawde mała lampka i daje radę,nawet przy trybie ekonomicznym daje dobre swiatl.Fakt sa to drogie produkty ale za jakoś niestety sie płaci ja za mniejsza lampkę dałem w jakimś sklepie internetowym około 180zl,dodam ze kolega kupił sigme(plastik)200zl i niema co porównywać poprostu całkiem inne światło,no wlasnie juz wspominane "pitu,pitu".Tylne światło mam jakies mactronic czy nawet cateye,kupiłem co prawda sigme z gumkami ale niestety przy próbie założenia gumka sie urwała ,tak bywa z plastikowymi zabawkami i nigdy wiecej nic od sigmy!!!!Jak zdobędę jakies fundusze na tył pojdzie Lezyne. Lampka pozycyjna Prox LED przód - rowerowy.com Wracajac do tego typu lampek nabyłem w lutym w jednym ze znanych internetowych sklepów rowerowych,miały służyć jako awaryjne światełka na dojazdówka gdyby sie inne wyczerpały,dwie boczne niby na kierownice okazały sie kompletnym bublem a tylna(nie pamietam nazwy ale stylistycznie podobna do lezyne)cos nie łączyła bateria i raz świeciła raz nie,no ale gumka ktora ja podtrzymywała(nawet solidnie wykona,zreszta lampki tez aluminiowe)nie wytrzymał drgań roweru i poszła sobie gdzieś .....
NorthAngel82 Napisano 19 Lipca 2016 Autor Napisano 19 Lipca 2016 Oj boże.. dawniej się założyło dynamo i lampka była i problemu nie było i człowiek był zadowolony. A teraz nie wiadomo co wybrać, bo co nie wybiorę to źle. Może zakupie jakiś mega reflektor, wtedy będę idealnie widoczny z daleka i z bliska i będzie git.
cervandes Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Temat przeczytaj, przynajmniej kilka ostatnich stron i będziesz wiedział. A tak zakładasz setny bezsensowny temat a każda wątpliwość została już dawno w przyklejonym rozwiana. Szanuj czas innych!
zekker Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Oj boże.. dawniej się założyło dynamo i lampka była i problemu nie było i człowiek był zadowolony. A teraz nie wiadomo co wybrać, bo co nie wybiorę to źle. Może zakupie jakiś mega reflektor, wtedy będę idealnie widoczny z daleka i z bliska i będzie git.Dawniej nie było takiego zróżnicowania w oświetleniu i zastosowaniach roweru. Podstawa, to co tak naprawdę chcesz od oświetlenia, czy to do jazdy po mieście, szosach, bocznych drogach, w lekki teren, w ciężki teren; spokojna jazda, szybka, ostry łomot; ile czasu spędzasz po ciemku od przypadku, czy raczej całonocne wypady? Druga kwestia to ile kasy chcesz przeznaczyć, co już masz: dynamo (jakie), akumulatory (jakie), ładowarkę... Po prostu dobre oświetlenie na drogi, będzie co najwyżej przeciętne do zabawy w lesie. Tak samo odwrotnie, dobre lampy do lasu marnują swój potencjał w lesie, do tego oślepiają innych na drodze.
montell81 Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 Oj boże.. dawniej się założyło dynamo i lampka była i problemu nie było i człowiek był zadowolony. A teraz nie wiadomo co wybrać, bo co nie wybiorę to źle. Może zakupie jakiś mega reflektor, wtedy będę idealnie widoczny z daleka i z bliska i będzie git. Więc załóż dynamo i lampkę i będziesz zadowolony. Kupisz w każdym rowerowym.
roberttrebor Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 A tak serio światło rowerowe to ważna i poważna sprawa.Jezeli nie jesteśmy dostatecznie oświetlenie czyli widoczni jest to narażanie naszego zycia i zdrowia,natomiast jesli nie widzimy drogi czy tez przeszkód przed nami to rowniez to nam zagraża.Jak juz wspomniał zekker,rożne oświetlenia sprawują sie inaczej w zróżnicowanych środowiskach.
NorthAngel82 Napisano 19 Lipca 2016 Autor Napisano 19 Lipca 2016 Głownie jeżdżę na rowerze po drogach rowerowych i ulicach i czasem jade łąką i zdarzy mi się też przedzierać przez las. Więc chciałbym jakąś porządną ale nie drogą lampke sobie kupić. Czy może mi ktoś coś doradzić ?
Mod Team mrmorty Napisano 19 Lipca 2016 Mod Team Napisano 19 Lipca 2016 słuchajcie, jest dość duży temat o światełkach, zatem proszę nie dublować. Doradźcie coś koledze co to zwie się północnym aniołem z rocznika 1982 i zamykamy imprezę
Mod Team safian Napisano 19 Lipca 2016 Mod Team Napisano 19 Lipca 2016 jako pozycja to się świetnie nadaje. Bardzo mocna dioda która jest dobrze widoczna z daleka w trybie pulsującym W Chinach do kupienia po 5PLN Potwierdzam, te lampki świecą bardzo dobrze, w sumie mocowanie też daje radę, w tej cenie bardzo fajna. Ostatnio w decathlonie macałem takie o: http://www.decathlon.pl/zestaw-vioo-clip-300-id_8346518.html Świecą bardzo mocno i mają wbudowany akumulatorek, tylko ludzie skarżą się na system mocowania ;(
zekker Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Jeżeli głównie jest miasto, a w terenie od czasu do czasu, to chyba warto zainwestować w coś z odcięciem. Po taniości Spanninga Zircon - okolice 90zł. Drożej Roxim RX5 - okolice 200zł. Jeszcze drożej B&M Ixon Premium - okolice 300zł z akumulatorami i ładowarką. Jak po łące, w lesie będzie mało, to dokupić latarkę w miarę możliwości dobierając kolor światła do lampki. Jeżeli masz dynamo, to można wybrać coś z takich lampek: Axa Pico30 B&M Avy B&M Eyc B&M Fly lub Cyo w wersjach Premium
Mod Team mrmorty Napisano 20 Lipca 2016 Mod Team Napisano 20 Lipca 2016 W Chinach do kupienia po 5PLN za mniej... my płacimy za nie (dla sklepu) niecałe 7 zeta brutto
NorthAngel82 Napisano 20 Lipca 2016 Autor Napisano 20 Lipca 2016 Czy możecie mi podać po prostu jakiś model dobrej lampki do roweru na przednią i tylnią część ? chodzi o to, że jakbym nawet jechał na rowerze egipskimi ciemnościami, to żeby ta lapmka mogła mi oświetlić dokładnie droge i mógł zobaczyć nawet wystający korzeń drzewa co by się nie przewrócić. A jak ktoś będzie stał na końcu tej drogi egipskich ciemności to żeby widział moje światło z daleka wiedząc, że nadjeżdzam. Może mi ktoś coś doradzić ? żebym był zadowolony ? bo niechce kupić jakiegoś szajsu.
chudeusz09 Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 A zadasz sobie wreszcie ten trud i poczytasz tematy, które Ci tu już wklejali? Czy nadal będziesz truł dooope żeby podać Ci wszystko na tacy bo nie chce Ci się odrobinę wysilić?
montell81 Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Czy możecie mi podać po prostu jakiś model dobrej lampki do roweru na przednią i tylnią część ? chodzi o to, że jakbym nawet jechał na rowerze egipskimi ciemnościami, to żeby ta lapmka mogła mi oświetlić dokładnie droge i mógł zobaczyć nawet wystający korzeń drzewa co by się nie przewrócić. A jak ktoś będzie stał na końcu tej drogi egipskich ciemności to żeby widział moje światło z daleka wiedząc, że nadjeżdzam. Może mi ktoś coś doradzić ? żebym był zadowolony ? bo niechce kupić jakiegoś szajsu.Już wszystko na ten temat zostało napisane. Kwestia kilkunasu minut by poczytać drugi wątek, który poświęcony jest oświetleniu. Poza tym w wątku o liczniku większość wskazywała Ci konkretny (dobry) model, a i tak kupiłeś najtańszy badziew. Skoro olałeś rady tam, to nie oczekuj, że tu ktoś będzie się wysilał tutaj.
zekker Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Może mi ktoś coś doradzić ? żebym był zadowolony ? Tak się nie da, bo to twoja decyzja, twoje preferencje, twoja kasa. Nie jesteś w stanie określić tego, to i ciężko polecić konkretny model. Miałeś podane różne do wyboru, więc kolej na twój wysiłek, przejrzenia jak dane lampki świecą i zdecydowanie się na coś.
cervandes Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Niczego CI nie polecimy, bo jak w temacie o liczniku wszyscy klepali, że polecają Sigmę to kupiłeś jakieś badziewie Profex. Skoro wiesz lepiej - po co pytasz? Po co naciskasz? Napisaliśmy Ci już, że masz wielki temat o oświetleniu, w kółko zadajesz to samo pytanie. Ileż można?
chudeusz09 Napisano 21 Lipca 2016 Napisano 21 Lipca 2016 Tu śmiem zaprotestować, bo licznik profex'a użytkowałem baaaardzo długo i nigdy nie zawiódł . Z pewnością mój "badziewiem" nie był .
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.