scavdomainer Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Witam, mam pewien problem z moim nowym rowerem Canyon Spectral Al 6.0. Podczas jazdy na niższych biegach np mała/duża (tu obojętne) zębatka z przodu i któraś z mniejszych z tyłu czasami czuję na korbie tak jakby pracę łożyska i czasami tak jakby nie równo pracujące kulki. Zawiesiłem rower na stojaku i potrafię ten sam efekt otrzymać kręcąc korbą w przód oraz blokując tylne koło hamulca tak, aby nie było całkowicie zblokowane, ale aby dawało lekki opór. Uczucie na korbie jest podobne jak w starych rowerach za mocno skręciło się konusy na kołach i próbowaliśmy pokręcić tym kołem i kulki kręciły się z oporem. Pedały wyeliminowałem bo jak chwycę za samą korbę jest to samo. Korba bez łańcucha kręci się idealnie bez żadnych oporów. Mój brat też kupił nowy rower innej firmy - Bulls. Poza różniącym się osprzętem roweru jedno mamy wspólne właśnie ten suport i u niego zaczął występować dokładnie ten sam efekt. Czy to oznacza że ten suport jest kiepski,słaba kultura pracy i to jego wina i należałoby go wymienić? A może wina łańcucha ? suport w tym rowerze to Shimano SM-BB71-41.
piciu256 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Ja mam taki sam efekt przy największym blacie i najmniejszej koronce, według mnie to łańcuch wpada w takie wibracje w połączeniu z małą koronką, u ciebie może być inaczej, ale wątpię w problem suportu bo działo by się to samo przy obciążeniu bez łańcucha. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
JaromirRK Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Wiem, że może śmieszne będzie to co piszę, ale przy moim pierwszym "poważnym" kontakcie z rowerem znakomite efekty dało wyszejkowanie łańcucha w benzynie, wyczyszczenie kasety i tarcz korby oraz właściwe nasmarowanie napędu.
Mod Team michuuu Napisano 21 Lipca 2016 Mod Team Napisano 21 Lipca 2016 mam pewien problem z moim nowym rowerem Canyon Spectral Al 6.0 Nowy sprzęt to i napęd musi się ułożyć, cierpliwości. Jeżeli korba bez łańcucha nie daje tego efektu to nie suport.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.