Troglodyta Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Witam Mam banalen / niebanalne pytanie które koło jest szybsze 26 cali czy 29 cali ? Nie mają znaczenia żadne parametry związane z ogumieniem czy wagą koła - interesuje mnie czysty fizyka. Jeśli nadamy taką samą siłę kołu 26 i 29 to które koło potoczy się dalej ? Pozdrawiam
Mod Team KrissDeValnor Napisano 18 Lipca 2016 Mod Team Napisano 18 Lipca 2016 Bez zagłębiania się w fizykę - 29 " ( ma mniejsze opory toczenia i jak już się rozpędzi, to będzie szybsze, jednak przyspiesza słabiej ).
raffik Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Witam Mam banalen / niebanalne pytanie które koło jest szybsze 26 cali czy 29 cali ? Nie mają znaczenia żadne parametry związane z ogumieniem czy wagą koła - interesuje mnie czysty fizyka. Jeśli nadamy taką samą siłę kołu 26 i 29 to które koło potoczy się dalej ? Które jest "szybsze" czy które potoczy się dalej? Pokręciłeś coś.
Troglodyta Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 tak tak - które potoczy się dalej, jeśli nadamy mu taką samą siłę
raffik Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Większe, przy założeniu że wpływ masy jest pomijalny: https://pl.wikipedia.org/wiki/Koło_zamachowe
Ychu Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Oglądałem kiedyś taki test. Koło 29 miało najkrótszy czas na trasie , 27,5 było najwolniejsze na tej samej trasie a 26 było między 29 i 27,5. Jak dobrze pamiętam to różnica między 27,5 a 29 to było 10 s , a między 29 i 26 ~ 5 s.
wojtas7 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 tak tak - które potoczy się dalej, jeśli nadamy mu taką samą siłę Oba potoczą się dokładnie tak samo, skoro włozyliśmy identyczną siłę - kłania się zasada zachowania energii i pewnie V klasa podstawówki? Co to za pytanie w ogóle? Liczycie na perpeetum mobile czy co? Oba koła mogą zachować się trochę inaczej i pewnie w sterylnych warunkach koło 26 uzyska większą prędkość, ale też szybciej ją wytraci, z kolei 29 ze względu na większą masę uzyska mniejszą prędkość ale dłużej będzie się toczyć - oba dotoczą się dokładnie do tego samego miejsca.
zekker Napisano 20 Lipca 2016 Napisano 20 Lipca 2016 Siła to nie to samo co energia, siły nie można nadać, można nią działać na obiekt. Jeżeli oba koła mają identyczną energię, to większe potoczy się dalej, bo ma mniejsze opory toczne. Realnie i tak liczy się para w nogach, technika, masa, bieżnik.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.