acon Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Witam. Panowie czy ja robię błąd czy to wina jakiś nie najlepszych klocków ? Stary rower doprowadziłem trochę do stanu dla kobity i z hamulcami mam problem, mianowicie wyregulowałem a mimo to nie hamuje najlepiej, zwalnia obręcz ale nie tak by z piskiem można było zahamować, raczej poprostu na maksymalnym wciśnięciu klamki toczy się do przodu zwalniając, a nie blokując koło wydaje mi się, że potrafię wyregulować hamulce bo u siebie w rowerze robię to z powodzeniem. Mogą przyczyna być klocki niskiej jakości ? jeśli tak to jakie kupić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin9 Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Spróbuj odtłuścić obręcz i klocki. Jakie masz klocki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 klocki to jakies tanie "no name" nowe zostaly kupione i od samego poczatku tak wlasnie dzialaja... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Co oznacza wciśnięcie klamki "do końca"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 A jak to wyregulowałeś ? pokaż zdjęcie może ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 17 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 wyregolowalem dobrze tak jak przy swoim w ktorym wszystko dobrze dziala. wcisniecie klamki do tzn. nacisniecie jej w miare mozliwosci z maksymalna sila. nie mylic z wcisnieciem takim by dotykala uchwytu kierownicy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grande1970 Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 kup klocki np. meridy za ok 6-7 zł za parę, wymień linki z pancerzami i będzie hamować. Parę dni temu miałem takiego osobnika - panie nie hamuje, ciężko chodzi, a wystarczyło zainwestować 9 zła na 1 parę hamulców aby to zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 17 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2016 Proponuję najpierw odtłuścić klocki i obręcze. Jak klocki są kiepskiej jakości to też ma to wpływ na skuteczność hamowania. Ostatnio zmieniłem klocki shimano xt na accent'a 3cc i szczerze polecam taką zmianę. Nie te heble . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 I lipa w dalszym ciągu, przeczyściłem linki , do pancerzy dałem odrobinę oliwy do maszyn do szycia - całość prasuje bardzo lekko. Klocki dałem KLS , obręcz już przeczyściłem papierem wodnym 800, następnie 1200 umyłem ekstrakcyjna z pozostałego pyłu, wyregulowałem, oba jednocześnie dochodzą do obręczy, cała płaszczyzna, klamka w połowie swojego ruchu daje efekt na maxa zaciśniętych klocków a mimo to koła na maxa nie blokuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 A może obręcz jest już zużyta, zobacz czy ma jeszcze rowki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Nie myje się tych rzeczy beną. Wymyj jeszcze raz acetonem to co myłeś beną, a klocki przetrzyj papierem. Pancerze stare wyrzuć, a nie lejesz w starą rdzę oliwę. To kosztuje przecież cztery złote... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 raffik , tylko ze pancerze nie wplywaja na hamowanie tylko jesli juz to na lzejsza prace ukladu - wiec twoja rade pomijam :-) rocky98 , to jest jeszcze obrecz z czasow kiedy nie bylo rowkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Pancerz ma olbrzymie znaczenie, bo nawet jak wydaje się że hamulec chodzi, to w środku na załamaniu może być np. zadzior lub korozja, które nie pozwalają na maksa dociągnąć cięgła. Zawsze wymienia się parę: cięgło i pancerz. Umyłeś poza tym obręcz i klocki tłustą beną. Nie ma na to mocnych. Rowki na obręczy nie mają nic do rzeczy, to tylko ostrzeżenie przed zgonem koła. ed. Klocki wyrównaj papierem i wyjmij wszelkie wbite syfy. Najlepiej je jednak wymienić na nówki za 15 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 24 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 klacki sa nowe nowiutkie nowiusienkie, obrecze wymylem benzyna to fakt dopisalem ze ekstrakcyjna, ekstrakcyjna jest tlusta ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 24 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2016 Rowki na obręczy nie mają nic do rzeczy, to tylko ostrzeżenie przed zgonem koła. Czyli uważasz, że nowa obręcz będzie miała tak samą dobrą powierzchnię hamującą, co stara wytarta obręcz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Co innego rowki, a co innego wytarta obręcz z górami i dolinami. Jeżeli powierzchnia do tarcia klocka jest równa to będzie hamowało, chociaż obręcz może być wycieniowana maksymalnie i kończyć życie. Rowki są od niedawna, kiedyś obręcze ich nie miały. @acon Dobrą benę ekstrakcyjną nie jest obecnie łatwo nabyć. Nalej ją na papier lub szkło, poczekaj do odparowania, zobacz czy robi tłuste plamy. Jak coś zostaje to jest "prawie jak ekstrakcyjna". Nie ma to startu do acetonu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scoobany Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 A założyłeś klocki z wszystkimi pierścieniami? Może wszystkie redukcje masz po jednej stronie a sam klocek po drugiej - wtedy może dojść do sytuacji, że pomimo właściwej regulacji ramię hamulca już się bardziej nie dognie do obręczy. Tu masz poradnik jak wyregulować hamulce: http://bikeground.pl/porady/artykul/montaz-i-regulacja-hamulcow-v-brake/ Jeżeli to nie pomoże to podeślij fotę tego jak to masz poskładane oraz stan przez zaciśnięciem manetki i po - będzie łatwiej się zorientować co jest nie tak. Teraz możemy jedynie sie domyślać i wróżyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 dokladnie teraz to sa tylko wrozby. niedawno kupujac klocki wzbogacilem sie o nowa wiedze, ze nie sa to v-ki tylko centilever. Je sie jakos inaczej reguluje ? fotki podrzuce w niedlugim czasie, jak dam rade to za kilka minut Udało mi sie stosunkowo szybko fotki zrobic dodam ze klocek schodzi na obręczy w odległości od opony okolo 2mm , obie sprzeżyny są tak ustawione by równo się schodziły ramiona/klocki do obreczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Dałeś dwie takie same fotki, ale nie widać na nich stanu obręczy i klamek hamulcowych jakie ma ten rower. Nadal polecam wymianę pancerzy na nowe, bo w cantileverach jest to jeszcze bardziej istotne niż w VB. Moja opinia na temat hamulców canti niestety łamie regulamin forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 no cóż... kobita ma taki rower i puki co musi taki mieć... jak już wymieniać cokolwiek to wymienić wszystko, da się w miejsce CANTI wstawić Vki? będzie to fizycznie pasowało ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raffik Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Da się zamienić, ale trzeba klamki też wtedy zmieniać lub kombinować z mini-vbrake. Bez sensu trochę, bo canti też potrafią hamować, tylko regulacja jest denerwująca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 a co mają klamki do tego ? przecież tam tylko zapinam linke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 25 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 Klamki od canti mają za dużą dźwignię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acon Napisano 25 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2016 teoretycznie by się to zgrało , bo tak jak wspominalem jest to rower kobity , ona ma mala dlon wiec ta srobke jej dokrecilem ktora sporawia ze klamka gdy jest na maxa otwarta to nie osiaga wizualnie tej pozycji... czyli generalnie gdybym kupil vki to jest mozliwosc fizycznie to zamontowac i zeby chodzilo... cholera zeby nie bylo ze kupie i nadal nic z tego nie bedzie bo nad tymi obecnymi spedzilem juz kupe czasu na czyszczeniu regulacji i tak w kolo i niby jest lepiej ale ja nie jestem zadowolony żeby na 100% to zagrało to musiał bym wymienić hamulec kompletny plus obrecz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
detonator Napisano 30 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2016 Koledzy podepnę się pod temat. Otóż mam vki deore i wymieniałem klocki. Założyłem klocki authora 3c. Zamontowałem ramiona w środkowych otworach piwotów ( chodzi mi o te trzy otwory, gdzie wchodzi mały bolec ) i ramiona nie odbijają. Przełożyłem do skrajnego otworu i odbijają ale bardzo mocno i dużo siły trzeba włożyć w naciśnięcie klamki W przednim hamulcu tak nie mam, lekko dotykam klameczkę i hamulec hamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.