acon Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Witam wszystkich forumowiczów. Faluje lekko tylne kolo góra/dól - to się dzieje gdy na postoju się zakręci. podczas jazdy dodatkowo strzela przy kręceniu pedałami jak by w okolicach tylnej piasty . Dodatkowo gdy je wkrecam w ramę musze najpierw nakrecic od strony wolnobiegu, wtedy śruba po przeciwnej stronie sie nastawia na własciwa wysokość, w przeciwnym razie kolo jest krzywo wkręcone. co to może być? bo już w desperacji rozważam zakup nowego kompletnego z wolnobiegiem i tylko założyć gume i przełożyć...
Marcin9 Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Krzywa/złamana oś piasty. W przypadku piasty z wolnobiegiem częsta przypadłość... Rozkręci piastę i zobacz co się stało http://polskanarowery.sport.pl/blogi/rowerempolodzi/2015/08/serwis_tylnej_piasty_z_wolnobiegiem_na_lozyskach_kulkowych/1
acon Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 Jednak okazalo sie ze to nie sa strzaly w piascie. wymienilem dzis os, kulki. strzsaly sa na wolnobiegu, na zebatkach pierwszych trzech najmniejszych poprostu skacze lancuch
Marcin9 Napisano 18 Lipca 2016 Napisano 18 Lipca 2016 Czyli wolnobieg i łańcuch do wymiany. Zrób zdjęcia korby- może też jest do wymiany.
acon Napisano 18 Lipca 2016 Autor Napisano 18 Lipca 2016 dokladnie od ktorej strony porobic ujecia na zdjeciu zeby takie zdjecie cos ci powiedzialo ?
acon Napisano 19 Lipca 2016 Autor Napisano 19 Lipca 2016 Już zrobione. Wczoraj zrobiłem serwis piasty , nie obeszło się bez wymiany osi i kulek, dziś wymieniłem wolnobieg i łańcuch (łancuch był wyciągnięty, patrząc na przykładzie ilości ogniw, różnica wynosiła około 60% ogniwa). Wszystko już działa jak powinno. Temat można zamknąć.
Marcin9 Napisano 19 Lipca 2016 Napisano 19 Lipca 2016 dokladnie od ktorej strony porobic ujecia na zdjeciu zeby takie zdjecie cos ci powiedzialo ? Zrób zdjęcie podobne do tego
acon Napisano 19 Lipca 2016 Autor Napisano 19 Lipca 2016 Rower zrobił dziś około 12 km. zachowuje się bardzo ładnie, tyle wiem z relacji kobity. Ale jeszcze jestem ciekaw co z ta korba?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.