cubexc Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Witam mam problem 2 tyg temu kupiłęm nowe hamulce slx z okładzinami metalicznymi. Wczoraj umyłem rower i odtłuściłem tarcze prepartem firmy K2. Hamulce zaczeły bardzo słabo hamować jakby tarcze były całe tłuste i aby się zatrzymać całkowicie należy bardzo mocno wcisnąć klamkę nie tak jak przed myciem (trzeba to robić z taką siłą że jeszcze kilka razy a pokrzywie kalamke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Czym dokładnie myłeś te tarcze? Po myciu roweru tarcz nie trzeba odtłuszczać. Wyjmij klocki , mokre plecy = zeszczany zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXE95 Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Po przemyciu tarczy środkiem czyszczącym może spaść moc hamulców. Jednak mi się nigdy nie zdarzyło żeby moc tak drastycznie spadła. Może spróbuj je trochę rozgrzać na zjeździe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Wez do reki normalny spirytus 98 odkrec tarcze i wykap je w tym. Mozesz uzyc tanszy denaturat. Wyjmij klocki umyj je w spirytusie nastepnie lekko nagrzej w ogniu. Nastepnie zamontuj i dotrzyj lekko i powinno dzialac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubexc Napisano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Czym dokładnie myłeś te tarcze? Po myciu roweru tarcz nie trzeba odtłuszczać. Wyjmij klocki , mokre plecy = zeszczany zacisk. Odtłuszczaczem do tarczK2 takim jak na zdj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Odtłuszczaczem do tarczK2 takim jak na zdj Nie pryskałeś po zacisku? Nie stosować na poliwęglowe tworzywa sztuczne, unikać mycia elementów gumowych. Możliwe , że załatwiłeś uszczelki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubexc Napisano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Możliwe , że załatwiłeś uszczelki. No właśnie mam wrażenie jakby hamulec był zapowietrzony ale z zacisku nic nie cieknie wiec nie wiem czy to uszczelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 No właśnie mam wrażenie jakby hamulec był zapowietrzony ale z zacisku nic nie cieknie wiec nie wiem czy to uszczelki Ale jak tego środka używałeś? Waliłeś po tarczach i zaciskach, czy nasączyłeś szmatkę preparatem i dopiero nią wycierałeś tarczę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 No właśnie mam wrażenie jakby hamulec był zapowietrzony ale z zacisku nic nie cieknie wiec nie wiem czy to uszczelki Jaki masz skok klamki? Klocki suche na plecach? Po za tym jedna rzecz mnie zastanawia. Spróbuj przejechać palcami po tarczy. Jak zostaną tłuste to wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubexc Napisano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Ale jak tego środka używałeś? Waliłeś po tarczach i zaciskach, czy nasączyłeś szmatkę preparatem i dopiero nią wycierałeś tarczę?Waliłem po tarczy po obu stronach przy założonym kole Jaki masz skok klamki? Klocki suche na plecach? Po za tym jedna rzecz mnie zastanawia. Spróbuj przejechać palcami po tarczy. Jak zostaną tłuste to wiadomo. Skok jest podobny jak wcześniej natomiast żeby zatrczymać sie całkowicie to trzeba działać z duża siła na klamke nie to co wcześniej teraz musze dociskać dwoma palcami z całej siły prawie a wcześniej jednym palcem hamowałem i sprawdzałem tarcze raczej nie są tłuste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artfal Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 To chyba po klockach. Zawsze możesz je wypalić nad palnikiem kuchenki gazowej, potem przetrzeć lekko papierem ściernym o bardzo drobnej gradacji. Taki zabieg powinien pomóc, przynajmniej mi kiedyś pomógł gdy załatwiłem swoje klocki przy odpowietrzaniu hamulca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Jak dla mnie dłuższy zjazd z ciągłym hamowaniem powinien rozwiązać problem, założę się że ten preparat zostawił warstwę jakiegoś śliskiego dziadostwa. Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubexc Napisano 15 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 To chyba po klockach. Zawsze możesz je wypalić nad palnikiem kuchenki gazowej, potem przetrzeć lekko papierem ściernym o bardzo drobnej gradacji. Taki zabieg powinien pomóc, przynajmniej mi kiedyś pomógł gdy załatwiłem swoje klocki przy odpowietrzaniu hamulca. Sprawdzę jutro te uszczelki no ale jeśli nie ma nigdzie wycieku to czemu miało by być po klockach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Metaliki możesz sobie w piekarniku wypiec , potem papierem i prawie jak nówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 15 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2016 Skok jest podobny jak wcześniej natomiast żeby zatrczymać sie całkowicie to trzeba działać z duża siła na klamke nie to co wcześniej teraz musze dociskać dwoma palcami z całej siły prawie a wcześniej jednym palcem hamowałem i sprawdzałem tarcze raczej nie są tłuste A ile razy tak hamowałeś? Po umyciu tarcz nawet najlepszym odtłuszczaczem, zawsze pierwsze kilkanaście hamowań jest do bani, dopiero po jakimś czasie hampel działa jak należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BulletTime Napisano 16 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 (edytowane) SovaLTD Dlatego uzywam spirytusu 98 ktory moment odparuje, nie zostawia plam moment i juz dobrze hebel hamuje. Nikt mi nie powie ze alkohol jest zly. Zawsze 98% mozna do gardla nalac a na tarcze izopropylowy/ denaturat Edytowane 16 Lipca 2016 przez BulletTime Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cubexc Napisano 16 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2016 A ile razy tak hamowałeś? Po umyciu tarcz nawet najlepszym odtłuszczaczem, zawsze pierwsze kilkanaście hamowań jest do bani, dopiero po jakimś czasie hampel działa jak należy.Kilkadziesiąt razy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi