JuraMałopolska Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Witam Mam problem z licznikiem rowerowym sigma STS 1609 bezprzewodowy, załącza się lecz nie wskazuję km na godzinę i km pzrejechanych po prostu tylko się załącza czyli miga i wyświetla się zegar km/h lecz podczas jazdy nie mierzy ich. Prawdopodobnie ja tą usterkę spowodowałem bo chciałem poprawić zaczep na mostek liczniki i przykleiłem go na klej bo pianka już go nie trzymała, co zrobić? czy zdrapać klej i dokupić piankę żeby znowu mierzyło? Jaki błąd mogłem popełnić? czyżby klej nie przewodził fal, w mojej książeczce do licznika nie znalazłem informacji o takiej usterce! Bardzo proszę o pomoc!
JuraMałopolska Napisano 15 Lipca 2016 Autor Napisano 15 Lipca 2016 To jak mam to naprawić? kupić czarną piankę pod stojakową? Jak to teraz zrobić aby zaczął działać?
CzikO Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Ja się podepnę pod temat bo mam sigmę 1609 przewodową i ostatnio przestała reagować. Bateria wymieniona, licznik resetowany i dalej lipa :/ magnes prawie dotyka czujnika. Stawiam na podstawkę ale nie mam znajomego z sigmą co mógł bym sprawdzić sam licznik. Macie jakieś domowe sposoby żeby to ogarnąć? Machałem już samym magnesem przed czujnikiem ale też nic.
bokser99 Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Z tego co zrozumiałem to masz zjechaną podstawkę od licznika i go przykleiłeś żeby nie odpadł ? Zdrap ten klej i spróbuj jak masz tą podstawkę na kierze co wkładasz w nią licznik naklej na nią kilka małych pasków izolacji w miejscu gdzie licznik wkręca się w podstawkę powinno go trochę usztywnić. Ja tak jeździłem przez jakiś czas i się trzymało. O jaką piankę do licznika Ci chodzi ?
rzezniol Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Mocowanie podstawki do mostka nie ma znaczenia czy jest na klej czy na taśmę dwustronną. Lepiej sprawdź czy magnes przechodzi w odpowiednim miejscu czujnika. W STS pierwsze kilka obrotów koła jest sygnalizowane mignięciem diody na czujniku. Pozdrawiam
JuraMałopolska Napisano 15 Lipca 2016 Autor Napisano 15 Lipca 2016 Nie, nie tu chodzi prawdopodobnie o ten klej bo chodziło o to że miałem przekrzywioną bazę na licznik aby ją wyprostować zdjąłem ją z mostka i na czarna piankę, chyba przewodzącą która była w zestawie z licznikiem dałem klej żeby się lepiej baza trzymała. Po tym jak dałem ten klej na tą piankę i dokleiłem na niego bazę licznik przestał mi robić pomiary!
rzezniol Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Po co pianka ma przewodzic skoro licznik jest bezprzewodowy ? Pozdro
turysta Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Bzdura. O ile nie zniszczyłeś przy tym podstawki nalewając klej nie wiadomo gdzie, to nie ma to żadnego znaczenia...
pepelito Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Nawet jeśli miała by przewodzić, to jak? Większość elementów roweru ma powłoki, czy to anoda + barwnik, czy farby, lakiery Pianka jest tylko po to by licznik przykleić. Sprawdź jak koledzy mówią magnes na kole, później możesz dla pewności sprawdzić baterię w czujniku.
JuraMałopolska Napisano 15 Lipca 2016 Autor Napisano 15 Lipca 2016 W jaki sposób sprawdzić magnes na szprysze?
cervandes Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 No przez klej sygnał Ci raczej nie przejdzie. Yyy... Ponieważ?
Ychu Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Yyy... Ponieważ? Yy... Jak zwykle się czepiasz Gdzie bym czegoś nie pomylił tam jesteś Ty ... Mnie Twoje gierki nie bawią i nie wiem jak Ty ale ja uważam , że nikt nie jest doskonały. Wszyscy jesteśmy ludźmi , mamy prawo się mylić i na błędach się uczyć. Daj lepiej spokój sobie i innym. Przejrzyj sobie stare posty innych. Każdy jakieś wpadki ma i co? Nikt z tego powodu ich nie jedzie , ale mam wrażenie , że Ty się jakoś specjalnie uczepiłeś. Tyle w temacie
Mod Team KrissDeValnor Napisano 15 Lipca 2016 Mod Team Napisano 15 Lipca 2016 Spróbuj zmienić ustawienie nadajnika - przesuń go maksymalnie do góry. Lepiej, żeby licznik i nadajnik były po tej samej stronie.
cervandes Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 @@Ychu, Yy... Jak zwykle się czepiasz A ja sądzę, że jesteś przewrażliwiony. Zapytałem o uzasadnienie takiej teorii, może bym się sam czegoś nowego dowiedział.
pepelito Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Yyy... Ponieważ? A czy to nie była ironia na temat kleju?? Co do magnesu, to ma być w odległości 1-3mm od nadajnika/czujnika.
JuraMałopolska Napisano 17 Lipca 2016 Autor Napisano 17 Lipca 2016 Tylko ja nic nie majstrowałem przy nadajniku, tylko przy bazie na uchwyt licznika, więc wnioskuję że problem musi być związany z bazą a nie z nadajnikiem...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2016 Mod Team Napisano 17 Lipca 2016 O ile podstawka ( a tego nie wiem ) nie ma wbudowanego odbiornika ( a raczej nie ma) i nie przesyła sygnału poprzez typowe piny jakie sa w licznikach, to miejsce położenia licznika, jak i sposób jego zamontowania sa dowolne. byle nie za daleko od nadajnika i nic po drodze co może odbić sygnał, np metalowa osłonaprzeciwdeszczowa A baterię w obu zmieniałeś ? Miałem klienta co miał to samo, licznik przestał działać, a niby przed serwisem działał, sprawdzałem baterie była ok. Okazało się ze zwyczajnie nie było styku na baterii. No niby dioda migała ale nie działało. proponował bym to sprawdzić.
JuraMałopolska Napisano 26 Lipca 2016 Autor Napisano 26 Lipca 2016 Dziękuję wam za pomoc, licznik naprawiony, wystarczyło poruszać czujnikiem na szprysze, temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.