Skocz do zawartości

[opony] Crossowe/semislicki do 29era

HerrMann

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Myślę, że powinieneś popracować nad kadencją a nie nad zmianą blatu w korbie ;).

Tu muszę się zgodzić z kolegą w 100%! 42T to już ładna patelnia tym bardziej przy 29er. Ja mam rower 27,5 mieszkam w Wielkopolsce i w zasadzie zamykam się na środkowym blacie 32T plus bardziej strome podjazdy i piach na młynku 24T. A jeśli jeździsz tak siłowo to może lepiej pomyśleć o rowerze crossowym a nie oponach, które niewiele zmienią... Nie wiem jaką masz geometrię ramy ale większość 29er wymusza od rowerzysty pedałowanie z wysoką kadencją.

Napisano

Z kadencją gdy trzeba wcale u mnie nie jest źle. Jednak nie będę ukrywał, że jeżdżę bardziej siłowo. Uda i łydy mam rzekłbym mocarne :) . Co dalej... Mówcie co chcecie, ale nawet przy stromych podjazdach i w kopnym piachu... nie używam innego blatu niż 42T. Geo mojego roweru chyba jednak sprzyja jeździe siłowej. To Giant Talon 29er. Geometria gdzieś pomiędzy krótkimi rowerami niemieckimi, a lotniskowcami od Scotta i Unibike. Do tego siodełko z 20mm offsetem. O crossówce nawet swego czasu myślałem, jednak preferuję bardziej pochyloną pozycję, a dodatkowo tego typu rower by mnie ograniczał. Niner to jest to, czego mi dokładnie potrzeba. Wszędzie wjadę, zewsząd wyjadę, Pewnie, stabilnie, pod pełną kontrolą. Do tego dochodzi solidniejsza rama, mogąca unieść moje 100+ :) .

Napisano

A schwalbe hurricane? :) za 29x2.00 w sklepie w necie płaciłem niecałe 80zł. Race Kingi też wydają się być spoko, zawsze można dać z przodu taką a z tyłu inną :D Race king są trochę droższe, ale nie jest duża różnica cenowa, w necie brałem schwalbe ze ###### to były tańsze od race kingów, ale ile sprzedawców tyle różnic cenowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...