HerrMann Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Cześć! W swoim 29erze mam zamontowane opony Schwalbe Samrt Sam Plus 29/2.1. Naszła mnie ochota zamontowania czegoś szybszego na warunki asfaltowo - szutrowe. Koniecznie drutówki w rozmiarze w okolicach 2.0". Jako pierwsza nasunęła mi się opona Schwalbe Hurricane, ale jestem otwarty na inne propozycje. Z góry dzięki za pomoc!
chudeusz09 Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 A co chcesz zyskać zmieniając smart samy? Jak dla mnie na asfalcie toczą się porównywalnie z typowo szosowymi marathon racerami a na szutrach radzą sobie od nich zdecydowanie lepiej. To naprawdę dobre uniwersalne opony.
Alsew Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 A co chcesz zyskać zmieniając smart samy? Jak dla mnie na asfalcie toczą się porównywalnie z typowo szosowymi marathon racerami Ja miałem Race Kingi 2,0 i po zmianie tylnej opony na Hurrican średnia wzrosła o 1km/h i na takim miksie super się śmigało.
chudeusz09 Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 No faktycznie, mistrzostwo świata. W osiągach jak i w obliczeniach.
Alsew Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 No faktycznie, mistrzostwo świata. W osiągach jak i w obliczeniach. A czego żeś się spodziewał ze średnią wzrośnie o 10 km/h bo zmieniłem oponę napędową?
chudeusz09 Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Czytaj między wierszami. Jaki sens ma taka zmiana?
Alsew Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Czytając między wierszami nasze forum, zastanawiam się jak to jest możliwe ze firma Schwalbe nie robi Smart Sam a w wersji 700 x 25c :-)
wojtasin Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 Jak dla mnie na asfalcie toczą się porównywalnie z typowo szosowymi marathon racerami Jak dla mnie mają o wiele większe opory toczenia, niż Duremy, zwykłe Marathony, Marathony Plus, Conti TravelContact i TownRide czy Hutchinson Urban Tour. Zmiana SS na Conti TownRide lub wspomniane Hutchinsony, to wzrost średniej o jakieś 5-6 km/h w porównywalnych warunkach.
wojtasin Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 To pamiętaj o Smart Samach dla reprezentacji Polski i dla teamu Novo Nordisk, bo im słabo idzie w Tour de Pologne.
mike78 Napisano 15 Lipca 2016 Napisano 15 Lipca 2016 >Hutchinson Urban Tour Protect taaa wjedz sobie na tym do lasu i powiedz mi ze bedziesz mial lepszą srednią ode mnie na SS.. chyba w zabiciu się na drzewie..
Alsew Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Wyznawcy Smart Sam nie znoszą sprzeciwu... A tak szczerze to nie rozumiem zachwytu nad tymi oponami tym bardziej ze Schwalbe produkuje je tylko w przyciezkawej wersji drutowej. Zwykły kawał twardej gumy...
cervandes Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Aha. http://allegro.pl/schwalbe-smart-sam-26x2-25-zwijana-i6097336119.html
Alsew Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 Ok, sorki za przeoczenie. Faktycznie na 26 cali jest wersja zwijana 2,1 i 2,25 waga odpowiednio 550 i 620 g. Ale do 29 , 28 i 27.5 są same druty, a autor szuka opon do 29 er.
chudeusz09 Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 I "koniecznie drutówki" więc nie bardzo rozumiem do czego zmierzasz? Piszesz jakbyś na SS i wielu innych przejechał tysiące km. Podziel się swoją wiedzą z autorem tematu zamiast pisać jakieś bzdury o "wyznawcach smart samów".... Bo jedyne co z Twoich wpisów można wywnioskować to to, że masz jakiś kompleks na punkcie ss....
cervandes Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 A spróbuj złe słowo o Continentalach napisać.
wojtasin Napisano 16 Lipca 2016 Napisano 16 Lipca 2016 taaa wjedz sobie na tym do lasu i powiedz mi ze bedziesz mial lepszą srednią ode mnie na SS.. chyba w zabiciu się na drzewie.. Na nawierzchnie asfaltowe i szutrowe, o których mowa w wątku w zupełności wystarczą. Na leśne dukty, piaski i szerzej - w góry wolę saguro albo stare panaracery fire, zdecydowanie lepiej spisują się w zakrętach.
Alsew Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Dziesiąty temat z kolei w którym ktoś szuka opony szybszej od SS a kilka osób próbuje mu wmówić ze juz ma najszybszą i najlepszą oponę na świecie w warunkach asfaltowo-szutrowych! To jest śmieszne i tyle! Do tego opony autora ważą ponad 960 g to rzeczywiście najszybsze opony na rynku! Tylko jeździć i wmawiać sobie ze lepiej być nie może!
chudeusz09 Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 No więc podziel się swoją szeroką wiedzą zamiast wałkować po raz kolejny jakie to smart samy są beee. Druga kwestia to to, że nikt autorowi nie wmawia, że ma "najszybszą i najlepszą oponę na świecie", a jedynie bardzo dobrą na warunki o jakie pyta. Przestań więc już swoją krucjatę prowadzić bo się nudno robi.
holdegron Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Używałem Smart Samów w crossie, w tym sezonie zmieniłem na Schwalbe Marathon Cross. Opony są dostępne tylko w rozmiarze 28x1,5. Mieszanka Speed Grip. Wrażenia - toczy się lżej na asfalcie i polnych drogach. Szutry - bez różnicy do SS. Natomiast jest bardziej przewidywalna na piasku i kamieniach, zdecydowanie ! Wady są dwie - cena (ok 110 zł/szt) i waga. Jak dla mnie, do zastosowań szosowo-leśnych, pokonuje SS dość wyraźnie. Rob
chudeusz09 Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Z ciekawości, z jakiego rozmiaru SS się przesiadłeś?
Alsew Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Druga kwestia to to, że nikt autorowi nie wmawia, że ma "najszybszą i najlepszą oponę na świecie", a jedynie bardzo dobrą na warunki o jakie pyta. Naprawdę nikt? A co chcesz zyskać zmieniając smart samy? Jak dla mnie na asfalcie toczą się porównywalnie z typowo szosowymi marathon racerami a na szutrach radzą sobie od nich zdecydowanie lepiej. Druga sprawa No więc podziel się swoją szeroką wiedzą zamiast wałkować po raz kolejny jakie to smart samy są beee Autor już sam wybrał optymalne gumy na warunki w których jeździ Jako pierwsza nasunęła mi się opona Schwalbe Hurricane Ja miałem Race Kingi 2,0 i po zmianie tylnej opony na Hurrican średnia wzrosła o 1km/h i na takim miksie super się śmigało.
chudeusz09 Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 Ależ Ty męczący jesteś :/. Co wynika z tych cytatów? Czytaj całość zamiast wyrywać z kontekstu coś co pasuje pod Twoje teorie. Autor prosił o propozycje i niech sam wyciąga wnioski z postów. O swoich spostrzeżeniach napisałem i tyle w temacie.
Alsew Napisano 17 Lipca 2016 Napisano 17 Lipca 2016 A co chcesz zyskać zmieniając smart samy? 0,5kg mniej masy rotującej w porównaniu do Hurricanów! Kolejne zdanie wyjęte z kontekstu :-)
HerrMann Napisano 17 Lipca 2016 Autor Napisano 17 Lipca 2016 Po kolei... Dziękuję za wszelkie konstruktywne wpisy. Dopóki ich nie złacham pozostaję prze SS Plus. W sumie na wyższym ciśnieniu da się na nich dość szybko śmigać po asfalcie, a i w terenie sprawdzają się jako dość bezpieczna i trwała gumka (grubsze boki + wkładka green guard). Znam je i ich zachowanie na różnych nawierzchniach. Przemyślałem sprawę i zwiększenie u mnie prędkości nie jest kwestią zmiany opon. Mam naprawdę mocne nogi i najwyraźniej nie nadąża za nimi... wielkość blatu z przodu (42T). I tu jestem w kropce, bo ten blat idealnie pasuje do lasu i na piachy, które są moimi ulubionymi miejscami treningowymi. Co do SS Plus to mogę powiedzieć wam jeszcze, że owszem mają większą masę rotującą, ale gdy się je już rozkręci (co wcale nie jest problematyczne) to rower idzie prawie jak elektryczny . Koła zamachowe robią swoje . Żeby nie było, że jestem wyznawcą Smart Samów - następnymi oponami jakie kiedyś założę do mojego roweru będą nowe Vittorie Mezcal 29. No chyba, że producenci wymyślą jeszcze coś fajniejszego. P.S. Mogę się jeszcze wypowiedzieć na temat dwóch opon, które znam od lat. Continentale Contact Traffic (chyba nie produkowane) - miło się na nich jeździło, ale były nadwrażliwe na wszelkie przebicia. Toteż Conti omijam szerokim łukiem. Drugie to Schwalbe Rapid Roby... Gumki trwalsze niż się zapowiadały, ale dość powolne i co najgorsze - potwornie niebezpieczne na luźniejszym od asfaltu gruncie. Uślizgi przedniego koła (w tym jeden zakończony mocną wywrotką) to była moja zmora, na którą lekarstwem okazały się SS Plusy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.