Skocz do zawartości

[napęd] Zmiana linii łańcucha w XT M8000 1x

Cona78

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem zębatkę owalną Garbaruk 38T do zamontowania na korbie XT M8000.

Wszystko ładnie pasuje, tylko nie zauważyłem że ta zębatka, mimo że teoretycznie przeznaczona do napędów 1x ma linię łańcucha aż 53,2 mm co w zasadzie powoduje że jest nieużywalna. Zakręcenie korbą do tyłu na najwyższej koronce powoduje spadanie łańcucha aż o trzy zębatki. Nie wiem kto coś tak głupiego wymyślił i na co komu linia łańcucha 53,2mm w napędzie 1x? Dodatkowo sprawe pogarsza fakt że większa tarcza jeszcze bardziej skraca odległośc łańcucha do kasety co powoduje jeszcze większy przekos.

Fabryczna zębatka Shimano 34T w wersji 1x daje linię 50,4 i wszystko ładnie działa więc spodziewam się że przesunięcie zębatki o 3,2mm w stronę ramy załatwi sprawę.

Pytanie: Jak to zrobić?

Przychodzi mi do głowy tylko podłożenie podkładek między ramię korby a tarczę ale to wymaga dłuższych śrub. Gdzie takie śruby można kupić?

Mam napęd M8000 1x11 kaseta 11-42 z przodu tarcza xt 34z czyli wszystko z jednej grupy i spadanie łańcucha też jest z 2 koronek 42z i 37z przy kręceniu do tyłu, to raczej ciężko obejść bo jak zmienisz linię łańcucha to będzie ci chrobotać na 13z i 11z

Mam press-fit. W nim tez są jakieś podkładki? Poza tym to przecież zrobi niesymetryczne ustawienie pedałów i zmianę obciążenia mięśni i stawów.

Mam napęd M8000 1x11 kaseta 11-42 z przodu tarcza xt 34z czyli wszystko z jednej grupy i spadanie łańcucha też jest z 2 koronek 42z i 37z przy kręceniu do tyłu, to raczej ciężko obejść bo jak zmienisz linię łańcucha to będzie ci chrobotać na 13z i 11z

Z oryginalną tarczą shimano 34T nic nie chrobocze. Poza tym ja używam kasety 10rz. 11-42.

W spd jesteś w stanie te 3 mm skorygować blokami a na platformie noga sama dobrze się ułoży. Już pomijam fakt, że ludzkie ciało nie jest doskonale symetryczne i z ogromną dozą prawdopodobieństwa mogę powiedzieć, że jedną nogę masz krótszą od drugiej.

Taka sytuacja. Czy to SRAM czy Shimano, przy 1x będzie Ci łańcuch spadał z 42T, czasami nawet jak zrobisz 1/4 obrotu do tyłu.

Zmieniłeś linie łańcucha i nie spada już? Bo jeśli Ci się udało to osiągnąć na 11T napęd będzie prawdopodobnie bardzo głośno chodził.

Tak, ale jak jakiegoś mega dystansu nie zrobiłeś na nim wcześniej to powinien się po kilkunastu KM jednak ułożyć.

Chyba że jakiś mega przekos zrobiłeś, ale do 11T jest sporo dalej niż do 42T więc byś musiał naprawdę przesadzić, zresztą powinieneś widzieć czy ci podskakuje w miejscu gdzie masz nowe ogniwa czy w dowolnym miejscu na całej długości łańcucha.

Czy może to być spowodowane tym że wydłużając stary łańcuch (ale rozciągnięty poniżej 0.75) dodałem cztery ogniwa z nowego?

To jest odpowiedź,

dodałem cztery ogniwa z nowego?

Zębatka już się trochę "wyślizgała" najwyraźniej. Jak pojeździsz to zniknie z czasem. 

Zmiana łańcucha pomogła, teraz nic nie skacze.

Napęd już został przetestowany w boju ponad 100km. Generalnie wszystko działa prawidłowo, sam owal jest świetny, od razu czuć różnicę w jeździe.

Zastosowanie 4,5mm tulejek na tarczy przesuwających linię łańcucha na 49mm działa ale jeszcze nie do końca tak jakbym chciał. Łańcuch spada przy kręceniu do tyłu nie tylko na największej ale też na drugiej zębatce co przy napędzie 10rz nie powinno mieć miejsca. Na pewno wpływ na to ma też krótka linia łańcucha 425mm, która wymusza większy skos. W drugim rowerze z kołami 29' mam 435mm z napędem 11rz i spada tylko z ostatniej, mimo że kaseta jest szersza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...