cayon Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Witam, jestem posiadaczem pieknego Cayon'a AL z tego roku i musze wymienic stery, ponieważ dobry zwyczaj nie pozyczaj tylko mam mały problem. Siedze juz drugi dzien i mierze i co chwile mam inne wyniki z nerwow, przeszukalem chyba caly internet, nawet napisalem do producenta, lecz ten tylko wie ze sa to stery 1,1/8 zintegrowane lub pol zintegrowane (obsluga totalnie na -). Jedyne co udalo mi sie ustalic, to widelec taper gora 1,1/8 dol 1,5, prawdoodobnie polzintegrowane bo wystaje 2mm rantu miski, glowki nie mam jak zmierzyc bo nie mam jak zdjac misek. Zalezy mi na dokladnych wymiarach, bo czeka mnie zakup przez internet, mieszkam w duzej wiosce i do konkretniejszego rowerowego mam grubo 60km. Ma ktos moze NORTHTEC CAYON I WIE LUB MOZE POMOC? POMOCY DOBRZY LUDZIE!
gtb Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Jeśli to ten rower http://nrowery.pl/2016/mtb-29/cayon-al to ma on główkę prostą 1 1/8 (nie taperowaną) , stery półzintegrowane - na 99% te najpopularniejsze ZS44/ZS44 (100% pewności będzie po wybiciu misek i zmierzeniu średnicy ich osadzenia).
Gość Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Jeżeli nie jesteś w stanie sam rozpoznać sterów itd to ja bym się za wymianę sam nie zabierał, tak czy inaczej wylądujesz w serwisie. Można zrobić "kuku" ramie i wtedy będziesz miał dopiero problem. A co się właściwie stało z sterami? Może wcale nie musisz ich wymieniać.
piciu256 Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 jeśli to nrowery. pl/2016/mtb-29/cayon-al rower to stery są półzintegrowane, najprawdopodobniej zs44 (nie taper) żeby się upewnić musisz wybić przynajmniej jedną miskę, demontujesz widelec i (najlepiej przez coś drewnianego, jak kawałek kija od szczotki) wybijasz dolną miskę pukając w nią od góry raz z jednej strony, raz z drugiej- nie uderzaj za mocno aby nie przekrzywić miski bo to stwarza ryzyko skrzywienia gniazda w ramie. jak się boisz/ nie masz żadnych zdolności technicznych to poszukaj jakiegoś znajomego który sobie z tym poradzi,a wbijanie misek lepiej zostaw serwisowi (nie musi to być "konkretniejszy" serwis- wystarczy że umieją serwisować rowery)
cayon Napisano 14 Lipca 2016 Autor Napisano 14 Lipca 2016 Te wymiary beda pasowac? 1-1/8" straight steerer fork in 44mm diameter headtube Internal top and bottom cups Headtube: 44mm ID Top Cup Type/Depth: Internal 8.5mm Bottom Cup Type/Depth: Internal 20mm Stack Height: 11.6mm S.H.I.S. Top Cup/Bottom Cup: ZS44/28.6/ZS44/30 I tak planowałem wymiane fabrycznych sterow bo robie mały upgrade
piciu256 Napisano 14 Lipca 2016 Napisano 14 Lipca 2016 Musisz najpierw się upewnić czy na pewno masz główkę ramy 44mm, wybija jedną miskę,itak teraz pogoda do niczego więc nic nie stracisz nie jeżdżąc na rowerze Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.