Paczin Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Witam, Postanowiłem wymienić w swoim crossie uginacza na sztywny widelec. Wybór padł na popularny model Force'a. Widelec przyszedł ale przy przymiarce zauważyłem że tarcza ociera o mocowanie pm, praktycznie dotykając goleni widelca. Zamieszczam poglądowe zdjęcia. Może ktoś wie w czym tkwi problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Może wcześniej źle skontrowałeś piastę. Odległości od widelca do opony bo obu stronach równe? Należało by przesunąć piastę na osi a potem obręcz tak by była równo w widelcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczin Napisano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Bingo, dzięki. Jest ok 5 mm różnicy. Tylko że nigdy przy tym nie grzebałem więc musi tak być od czasu kupna roweru :/ Rozumiem że muszę odkręcić z jednej strony konus, wyjąć oś i z drugiej podregulować konusem i kontrą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Musisz odkręcić dwa konusy i ustawić je w odpowiednich miejscach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Może to zrobić jak chcesz. Rozebrać , możesz dokręcać z jednej a luzować z drugiej itp. Jeśli rower już trochę ma to może od razu warto zajrzeć do piasty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczin Napisano 14 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Jeszcze jedna sprawa. Odkręciłem tarczę by to dokładnie jeszcze raz pomierzyć i widzę że mocowanie zacisku jest pod kątem.... Kładąc go na stół też widać że coś nie gra. Wydaje mi się że widelec jest źle pospawany :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 14 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Faktycznie jakoś dziwnie to wygląda. W normalnych widelcach jest prosto. Może ktoś gdzieś walnął albo coś , chociaż jak farba jest cała to dziwne. Proponuję napisać do producenta , przedstawić fotki i niech się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 14 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2016 Rzeczywiście jest coś nie tak, podejrzewam że gdyby było prosto to by się obeszło bez kombinowania z konusami ( w końcu jakoś Ci to koło pasowało do starego widelca) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adithetank Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Potwierdzam w force 29 uchwyt na hamulec jest pod skosem , w swoim poradziłem sobie ścierając przy pomocy pilnika powierzchnię z otworami do przykręcania zacisku hamulca , inaczej nie szło wyregulować hamulca bo okładziny nie były równolegle do tarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ychu Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Potwierdzam w force 29 uchwyt na hamulec jest pod skosem , w swoim poradziłem sobie ścierając przy pomocy pilnika powierzchnię z otworami do przykręcania zacisku hamulca , inaczej nie szło wyregulować hamulca bo okładziny nie były równolegle do tarczy Według mnie coś jest nie tak , bo producent powinien dostarczyć gotowy do montażu. Jak on jest do samodzielnych poprawek to albo zawodzi kontrola jakości albo specjalnie takie rzeczy robią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 19 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Absolutnie do reklamacji. Piłowanie jest jakimś rozwiązaniem, ale wtedy śruby zacisku będą pod kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paczin Napisano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Odesłany na reklamację, więc zobaczymy co sklep na to. U mnie nawet golenie za równe nie były... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.