Skocz do zawartości

[mycie] jak dokladnie umyc rower

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chcialbym umyc caly rower, nie tylko jak zawsze scierka, bez lancucha itp, tylko caly, moze na poczatku przeplukac weżem ogrodowym, szmatka umyc dokladnie i splukac wezem i przychodze tutaj z dosc moze banalnymi pytaniami dla niektórych.

1. Czy moge wszedzie lac te wode? Czy sa jakies miejsca w ktore lepiej nie lac?

2. Czy cos oprocz mycia i smarowania lancucha tez nalezy nasmarowac?

3. Jak wyglada smarowanie amortyzatorow? Co ile to robic? Mam rower juz ok. 2 lat i nigdy jeszcze nie byl smarowany od kupna.

1. Czy moge wszedzie lac te wode? Czy sa jakies miejsca w ktore lepiej nie lac?

Możesz lać wszędzie , pod warunkiem że potem wszystko rozłożysz i przesmarujesz. Jak nie to unikaj wszelkich łożysk - suportu , sterów , kół , bębenka kasety.

Wszystko co ruchome.

3. Jak wyglada smarowanie amortyzatorow? Co ile to robic? Mam rower juz ok. 2 lat i nigdy jeszcze nie byl smarowany od kupna.

Najlepiej co roku.  

Czy sa jakies miejsca w ktore lepiej nie lac?
Łożyska...

Kiedy były serwisowane piasty i stery? Jeśli dawno to warto też je przesmarować.

Co to za amortyzator?

Jeśli jakieś sprężynowy uginacz to tutaj masz poradnik jak to zrobić

Amortyzator to chyba mam jakis najtanszy ;) rower to giant revel disc 1, niestety nigdzie ńie znalazlem informacji o amorku

Moge nasmarowac wszedzie gdzie jest dostep, bez rozkrecania. Chyba ze rozkrecanie na poziomie odkrec 3 srubki zalej i dokrec srubki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...