jahoo84 Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Witam, czy ktoś z szanownych użytkowników w/w korby ma problem ze strzelaniem w lewym ramieniu. Wszystko jest pięknie nasmarowanie, skręcone i zauważyłem że po myciu zaczyna strzelać, pomaga wtedy odkręcenie kontry którą reguluje się ściśnięcie łożysk suportu (pressfit 30) i dokręcenie tylko z mniejszą siłą... Czy ktoś jeśli miał taki problem poradził sobie w jakiś sposób z tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 A ilość podkladek masz dobrą? Łożyska się kręcą ok? Jakie masz łożyska srama czy inne. Strzela czy skrzypi? Możliwe że korbie jest za ciasno w łożyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Od strony zębatki były możliwe dwie podkładki jedna dość szeroka a druga o połowę węższe, użyłem weższej bo tak mi wyszło z linii łańcucha. Suport token na alu miskach z nie wielkim przebiegiem. To jest na pewno strzelanie, jak by patrzył na korbe lewą od boku roweru to przy deptaniu w pedał strzela tak na 47 minucie. Co do ściśnięcia łożysk to właśnie luzuje kontrą na tyle żeby luźno się kręciły i nie było luzu na osi. Dwóch kumpli ma tą korbe z ty że jeden ma k-forca, obydwie mają ośki 30mm i im też strzela, nie wiem czy w tym samym miejscu ale strzela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 A weź te podkładki z prawej wywal, poskładaj korbę i sprawdź. Bo generalnie korby na bb30 są tak zrobione by przy dokręceniu ramienia tak jak ma być, był delikatny luz na osi który kompensuje sprężyna + ewentualne podkładki. Jak tego luzu nie ma cierpią łożyska, jak popuścisz ramię to łożyska mają ulgę ale ucierpi wieloklin na osi i w ramieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 18 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Chyba problem rozwiązany, to cykanie po dłuższych zastanowieniach najbardziej przypominało mi nie dokręcone ramie korby tak więc skupiłem się na nim. Na śrubie jest żeby dokręcić z siłą 39-41 Nm ja mam klucz max 24 Nm także po strzale klucza dokręcałem z wyczuciem tak żeby doj.....ć na maxa i jak na razie jest cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2016 Z byka spadłeś by taką korbę nie dokręcać porządnie ? Pisze 40-50 ale i 80 jej nie zaszkodzi. Ja dokręcam na wyczucie, Nasmarować ładnie wieloklin, wziąć klucz 10mm, i dokręcić. Ja zwykle mam rower na wieszaku, opieram pedał o kolano i dokręcam. Jak już nie bardzo che iść znaczy ze jest ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 19 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Zawsze bałem się że gwint zerwe Ale jak tak piszesz Puklusie to tak musi być dzięki za uwagę! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 19 Lipca 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Lipca 2016 Sam wiesz ile taka nowa kosztuje :-P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 13 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Potwierdzam, bardzo mocne dokręcenie niweluje problem strzelania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 13 Sierpnia 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2016 Jedyne strzelanie na tych korbach, to łożyska, zwłaszcza w karbo ramach, dźwięk sie niesie jak wzmocniony a jak nowy suport i trzaska to wiedz że coś sie dzieje. W tych korbach także często odpadają inserty na pedał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesieque Napisano 20 Listopada 2016 Udostępnij Napisano 20 Listopada 2016 W tych korbach także często odpadają inserty na pedał. Nie chciałbym zaśmiecać forum, więc zadam pytanie tutaj skoro temat został napomknięty. Czy przy ruszającym się insercie korba jest do wyrzucenia? Mówiąc wprost: czy jeżeli od czasu do czasu pojawia się w internecie na sprzedaż korba z ruszającym się gwintem to jest to defekt uniemożliwiający użytkowanie jej, czy istnieje możliwość naprawy poprzez wklejenie i korzystanie z niej bez większych problemów i przy bardzo niskiej cenie można uważać takie oferty za prawdziwe okazje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 21 Listopada 2016 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Listopada 2016 Użytkować możesz jak najbardziej, insert nie powinien wypaść, ale musisz mieć świadomość że naprawa tego może być trudna i kosztowna. Samo wyosiowanie gwintu nie należy do najprostszych a nie ma gwarancji ze za jakiś czas znowu nie zacznie się ruszać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.