Mod Team safian Napisano 13 Lipca 2016 Mod Team Napisano 13 Lipca 2016 Uszanowanie! Noszę sie z zamiarem kupna pedałów wpinanych, dotąd zawsze jeździłem na Crankach i w sumie były spoko, ale może lepiej wybrać coś innego?Generalnie ważne jest dla mnie by miały luz roboczy, kąt wypięcia może być regulowany (ok. 15 stopni jest spoko), ważne też aby nie był kowadłami, fajnie gdyby ważyły poniżej 320g Co mam do wyboru? CB Eggbeatery 3 - można kupić za ~350zł, więc całkiem spoko cena, ale patrząc na opinie na mtbr to jest dość słabo, z tego co widzę to ludzie narzekają głównie na uszczelnienie, serio jest aż tak źle, że co 3 miesiące trzeba wymieniać? Look S-Track - dość tanie, waga w porządku, spora powierzchnia podparcia, chyba najbardziej ku nim się skłaniam.Na forum czytałem jednak, że potrafią się wypiąć w niespodziewanej sytuacji. Shimano XT - Duży minus za brak luzu roboczego, nieco mniejszy minus za wagę, którą jednak dałoby sięzbić (tytanowe osie?), na pewno duży plus za wytrzymałość. Tych pedałów raczej nie biorę pod uwagę Time ATAC XC 6 - Nic mi o nich nie wiadomo, waga wydaje się przyjemna, regulowany kąt wypięcia, do tego luz roboczy. Nie wyglądaja zbyt ładnie, ale w sumie nie jest to wielki problem Coś innego? Może ktos używał dłużej którychś z podanych modeli i może podzielić się opinią, albo ma jakieś inne ciekawe propozycje? Z góry dzięki za odpowiedzi
NajaraNy Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Jeśli jesteś zainteresowany Time atack to możesz spojrzeć na pedały Mavica. System wpinania identyczny a wygląd moim zdaniem ciekawszy http://www.mavic.com/pedals-mtb-crossride-sl-elite#close do kupienia tutaj https://www.bikeinn.com/rowery/mavic-crossride-sl-elite/135876515/p
Mod Team safian Napisano 13 Lipca 2016 Autor Mod Team Napisano 13 Lipca 2016 W sumie zwykłe Crossride SL cięższa katalogowo o 30g a tańsze o 100zł, jest to jakaś opcja, aczkolwiek TIME XC 4 są w tej samej cenie a lżejsze o 16g, jednak w tym przypadku waga jest istotniejsza od wyglądu Pytanie też jak to w ogóle wygląda w środku? Tam są 2 łożyska maszynowe, czy maszyna + ślizg?
NajaraNy Napisano 13 Lipca 2016 Napisano 13 Lipca 2016 Time xc 4 i Crossride Sl nie mają regulacji siły wpięcia/wypięcia. Dopiero od XC6 i crossride elite jest ta opcja. Jak wygląda łożyskowanie to nie wiem, co prawda mam Time xc 2 ale jeszcze nie zaglądałem do środka. Podejrzewam że będzie tam jedna maszyna i ślizg. Możliwe że w wyższych modelach pokusili się o dwie maszyny ale pewny nie jestem. Ciężko znaleźć informacje na ten temat. Na swoich przejechałem około 2000 km póki co żadnych problemów nie odnotowałem, kręcą się elegancko, luzów brak. No ale taki dystans to trochę za mało żeby wydawać oceny na temat trwałości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.