Skocz do zawartości

[Ładowanie USB] Dynamo na koło

Malcerz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sobie zapewnić ładowanie telefonu przez USB. Na allegro można kupić ładowarkę zasilaną dynamem.

Ze względów finansowych na razie dynamo w piaście odpada. Chce kupić zwykłe dynamo na koło (Merida Crossway 20-MD N2). Czy brać byle jakie, czy może jednak lepiej wybrać jakiś konkretny model?

Kup sobie jakiegoś powerbanka, są nawet budżetowe rozwiązania- np. kupujesz na aliexpress czy gdzie indziej za 10zł obudowę na akumulatory 18650 (nazywa się to "diy powerbank") i do tego na allegro ogniwa 18650 za 5zł/ sztuka 2000mah każde i za mniej niż 50zł masz powerbank 10000+mah

Za 30 zł to nie dostaniesz ani dobrego power banku ani panelu słonecznego.
Najtańszy sensowny power bank to osobno zakupiona obudowa z elektroniką i ogniwa 18650 z rozbiórki baterii laptopowych. A dobre niezbyt drogie power banki to np. xiaomi.
Żeby panel słoneczny miał sens i to jeszcze na rowerze to musi mieć moc przynajmniej 15-20 W realnej mocy. Wtedy możesz liczyć że będzie dawał jakiś sensowny prąd przy dobrym oświetleniu. A te wszystkie małe i tanie panele słoneczne wytwarzają tak mało energii że urządzenia będą się ładowały przez dni a nie godziny.
Dlatego jeżeli panel słoneczny to coś w tym rodzaju http://www.banggood.com/BlitzWolf-20W-3A-Foldable-Portable-SunPower-Solar-Cell-USB-Solar-Panel-Charger-with-Power3S-for-iPhone-6s-Plus-p-1012412.html lub mocniejszy gdyż na rowerze taki panel będzie miał znacznie gorsze oświetlenie niż gdyby leżał pod odpowiednim kątem.

Kup sobie jakiegoś powerbanka, są nawet budżetowe rozwiązania- np. kupujesz na aliexpress czy gdzie indziej za 10zł obudowę na akumulatory 18650 (nazywa się to "diy powerbank") i do tego na allegro ogniwa 18650 za 5zł/ sztuka 2000mah każde i za mniej niż 50zł masz powerbank 10000+mah

A możesz polecić jakąś konkretną obudowę z aliexpress?

w ustawieniach, zakładka bateria, powinieneś mieć zużycie.

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

@edit Internet mi wywaliło :/

jakby kogoś interesowało to padło na 6 ogniwo wy powerbank diy i ogniwa z odzysku 2000+mah

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Miałem podobny dylemat czym ładować telefon na parodniowych wycieczkach kolarką przełajową. Rozważałem dynamo w piaście bo ono ma jednak znacznie niższe opory toczenia niż dynamo boczne. Cena nowego koła wyszła mi taka, że za to można kupić sporo powerbanków. Akumulatory około 8000 Mah pojemności (2 do 3 ładowań przeciętnego smartfona) kosztują około 70 zł. ja dołożyłem i kupiłem zestaw powerbank + lampa. Wyszło tanio i za tą cenę lampa jest ok. 

A co polecicie komuś, kto już ma prądnicę zintegrowaną w przedniej piaście (DH-3D37)?

dh-3d37.jpg

Chciałbym ładować z prądnicy telefon podczas jazdy i móc przełączać sobie jakimś "pstryczkiem" zasilanie pomiędzy ładowarką USB a lampką (do której teraz podłączona jest prądnica).

Ja znam rozwiązania od dużych producentów, które są drogie, i tanie "hendmejdy" z Allegro. Osobiście do trekkinga kupiłem drogą lampę Busch&Muller Luxos U. Nie dość, że świeci jak reflektor samochodowy, to jeszcze gdy jedziemy rowerem i nie świecimy można ładować telefon z wyjścia USB na kierownicy. 

Jest też dedykowana łądowarka USB Werk, ale ją trzeba przełączać ręcznie przy dynamie na zmianę z lampą. 

Opcja z Allegro, tańsza ale nie wiadomo jak działa.

Miałem podobny dylemat czym ładować telefon na parodniowych wycieczkach kolarką przełajową. Rozważałem dynamo w piaście bo ono ma jednak znacznie niższe opory toczenia niż dynamo boczne. Cena nowego koła wyszła mi taka, że za to można kupić sporo powerbanków. Akumulatory około 8000 Mah pojemności (2 do 3 ładowań przeciętnego smartfona) kosztują około 70 zł. ja dołożyłem i kupiłem zestaw powerbank + lampa. Wyszło tanio i za tą cenę lampa jest ok. 

Kupiłem coś podobnego na allegro

LATARKA LED XML-T6 ZOOM LAMPKA ROWER POWER BANK

niby 8800 mAh. Ładuje się ponad 15h, a telefon z bateria 2500mAH ładuje tylko do 75% (od 25%) i koniec. Oddaje ten badziew i kupie to powyżej.

Hmmm

https://www.centrumrowerowe.pl/akcesoria/oswietlenie-rowerowe/lampki-przednie/p,lampa-przednia-eco-power-cree-z-power-bankiem-prox,562003.html

Jak się montuje ten power bank? Wg opisu uchwyty są tylko do lampki, a sam power bank?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...