zed Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Cześć, Szukam siodełka MTB do roweru. Stare siodło, wersja OEM z Radona ZR race 29er (140x280mm), było nawet ok ale się zużyło i teraz szukam czegoś lepszego. Kartonowy pomiar rozstawu kości kulszowych to ok 10,5cm, waga to ok 86kg. Jeżdżę na codzień do pracy asfaltem, a w weekendy i wakacje to okoliczne lasy i wypady w góry. Doszedłem do wniosku, że spróbuję siodełka z dziurą. Najchętniej białe ale tyłkowi kolor jest obojętny, a wolę żeby on był zadowolony. Przymierzyć nie mam jak, a coś wybrać muszę. Możecie coś doradzić? Najchętniej zmieściłbym się w 100zł ale limit to powiedzmy 150zł. Takie modele wpadły mi w oko: -Selle Italia q-bik flow (na podstawie recenzji i ceny faworyt) -SAN MARCO Era Dynamic Open -Sportourer X Race Gel Flow -Accent Veno -Selle Italia XR FLOW -SELLE ITALIA SIODŁO X2 TRANS AM-SELLE ITALIA X1 X-CROSS PLUS FLOW-SELLE ITALIA C2 GEL FLOW pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
montell81 Napisano 12 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2016 Z siodłem jest jak z kobietą. Jedna może się podobać bardziej, inna mmiej, ale dopiero jak sprawdzisz to będziesz wiedział czy do siebie pasujecie. Na plus siodła przemawia to, że błędne wybory zazwyczaj są mniej kosztowne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 13 Lipca 2016 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Z siodłem jest jak z kobietą. Wiem, ale muszę wybrać więc im więcej danych tym mniejsza szansa, że źle wybiorę. Poza tym oprócz komfortu dochodzą też takie aspekty jak na przykład wytrzymałość i solidność wykonania. Poza tym mnie mam doświadczenia z siodełkami mtb z żelem i nie wiem na ile warto się tym interesować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swimfan Napisano 13 Lipca 2016 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2016 Chyba specialized jest godne uwagi ale cena odstrasza. Cięzko powiedzieć ale chyba dziura to mit :bye2:przy kilkugodzinnej jezdzie nie ma siły zebyś nie masował prostaty. Ale musze Ci pocieszyć , że lepsze dla tego narządu jest siedzenie na byle jakim siodełku niż siedzenei w fotelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zed Napisano 11 Sierpnia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2016 Dziękuję za sugestie. Stanęło na tym, że kupiłem siodełko Specialized Phenom Expert 130mm w okazyjnej cenie. Przejechałem na nim ok 300km po mieście w krótkich spodniach i jest dobre choć nieco twarde bez wkładki. Natomiast po przejechaniu w spodenkach z wkładką przez Beskid Sądecki i Gorce nie odczułem ani odrobiny dyskomfortu. W zasadzie tyłek był jedyną częścią ciała, która mnie nie bolała ani trochę. Wadą są luzy szyny mocującej, która potrafi pstrykać podczas ruchu siodełka ale o tym gdzieś już czytałem, więc to chyba wada modelu. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
retti Napisano 17 Sierpnia 2016 Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2016 Jak dobrać siodełko tak by nie bolało siedzenie? Mam z tym odwieczny problem i moje na dłuższe dystanse się nie nadaje ;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.