blakbery Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Witam, od tygodnia mam taki problem, że podczas mocniejszego pedałowania lub na średnich dziurach słyszę trzaski. Korbą się zająłem i to na pewno nie to. Na podjazdach na stojąco nic nie słychać dlatego wydaje mi się, że to stery lub siodełko. Sztyca i siodełko ładnie wyczyszczone razem z rurą podsiodłową, więc skłaniałbym się ku sterom. Miał ktoś podobny problem? Jak najlepiej zdiagnozować/zająć się takim problemem?
Marcin9 Napisano 11 Lipca 2016 Napisano 11 Lipca 2016 Jaki masz siodełko i stery? Miał ktoś podobny problem?Miałem bardzo podobny problem. Po roku używania pręty dostały luzu i siodełko do wywalenia Jak najlepiej zdiagnozować/zająć się takim problemem?Założyć jakieś inne Stery będzie najlepiej rozkręcić i dokładnie wyczyścić.
blakbery Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Stery jutro podam a siodełko to Selle Italia jutro dam konkretny model. Całość jest na karbonie jak to ma jakieś większe znaczenie. Siodło to https://www.athleteshop.pl/selle-italia-zadel-selle-italia-c2?gclid=Cj0KEQjwh428BRCnvcyI-5nqjY4BEiQAiwq_T0CFB_W1jd5aLTmQMZ1WjIOJjQN_6aaYfhf8eC0gaAoz-8P8HAQ, jeśli chodzi o stery to coś takiego http://www.pedalon.co.uk/acatalog/giant-atb-headset-tapered-1-1-8-to-1-1-2-.html.
mrnobody Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 mogą też hałasować pedały (luzy na łożyskach, bądź padnięte łożyska) Mi tak hałasuje sztyca ( a dokładniej zacisk) i co dłuższa chwilę muszę ją wd 40 psiknąć.
blakbery Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Wziąłem się za stery i mam pytanie, czym najlepiej wyczyścić rdzę? Jest to karbon a wd40 nie posiadam o dziwo.
vpablov Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Częstą przyczyną trzasków są właśnie stery, a dokładniej dolne łożysko. Brud, piach, czasem osłona kulek w łożysku potrafi wydawać takie dźwięki. Osobiście łożyska czyszczę ekstrakcyjną, następnie wycieram i przedmuchuję sprężonym powietrzem.
blakbery Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Benzyna tak sobie pomogła, wrzuciłem do coli łożysko. A te kuleczki dwie mi wypadły i włożyłem je z powrotem, to ma jakiś wpływ, że będą w innej pozycji? W sensie w tym samym miejscu ale nie wiem czy z jednej strony nie jest o jedną więcej niż z drugiej A nie, tam są rowki na nie,więc siedzą okej zaraz nasmaruje i poskladam a pod wieczór przejazdzka, dam znać co i jak.
Marcin9 Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Jeśli kulki wypadają to łożyska są do wymiany. Daj jakieś zdjęcia jak wyglądają miski- może są do wymiany.
blakbery Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 No muszę wymienić. Dobra to póki co dzięki za pomoc - jakby coś się działo to napiszę.
zed Napisano 12 Lipca 2016 Napisano 12 Lipca 2016 Czesc Miałem dwa przypadki strzelania podczas jazdy. W pierwszym pomogło przesmarowanie i dokręcenie platform. W drugim wyczyszcenie i nasmarowanie smarem stałym sztycy. Pozdrawiam
blakbery Napisano 12 Lipca 2016 Autor Napisano 12 Lipca 2016 Nie wiem jak to jest z tym smarowaniem sztycy bo słyszałem różne opinie. Dodatkowo są to karbonowe materiały i pewnie jeśli już to jakiś specjalny smar jest potrzebny. Co o tym myślicie?
blakbery Napisano 13 Lipca 2016 Autor Napisano 13 Lipca 2016 Okej byłem dzisiaj na rowerze i w końcu cisza Okazało się, że głównym problemem były stery bo je ładnie wyczyściłem i nasmarowałem natomiast są jeszcze pojedyncze trzaski wbrew pozorom nie na dziurach - było ich może 4/5 przez 50km. Podejrzewam, że stery mogą jeszcze takie pojedyncze dźwięki wydawać bo widziałem, że są już raczej do wymiany ale także jarzmo/sztyca lub tylne koło ewentualnie suport - tego nie jestem w stanie zdiagnozować. Obstawiałbym jednak tylne koło lub sztycę bo suport dopiero co ładnie wyczyściłem i nasmarowałem, jarzmo również wyczyszczone i dobrze przykręcone.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.