Skocz do zawartości

[koła] Pomoc w doborze kół 26 cali

zibzib

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

muszę kupić dwa komplety kół:

1-szy komplet:

do opon Smart Sam 2.1/Nobby Nic 2.1

pisaty novatec z łożyskami maszynowymi (koniecznie)

26 cali

pod tarcze (może być na śruby lub centerlock)

czarne

najlepiej nowe ale używane też mogę zaryzykować

kwota ok. 400 ale wolałbym taniej

zastosowanie: głównie las, trochę asfaltu (dojazdy)

pod kasetę 9/10

2-gi:

podobnie jak wyżej ale kwota do 250-300 zł

Na tą chwilę upatrzyłem sobie:

http://allegro.pl/kpl-26-lozyska-maszyny-tarcza-rodi-novatec-2-kol-i6324354601.html

http://allegro.pl/kola-26-alexrims-td24-novatec-d041-2-disc-8-9-10-i5814012085.html

Z góry dzięki wielkie.

Edit:

Pokusiłem się o sprawdzenie ceny piast - komplet novatec to 275 zł, tak więc bardzo proszę o ocenę cena/jakość wybranych kompletów i ew. podpowiedź co lepszego można kupić w tych pieniądzach.

Napisano

Koła 26 Alexrims TD24 Novatec D041/2 disc 8/9/10 (5814012085) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.  

Obręcze TD24 są bardzo wąskie. Ponadto wentyl Presta. 

Napisano
KPL 26 ŁOŻYSKA MASZYNY TARCZA RODI NOVATEC 2 KOL. (6324354601) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Te koła są całkiem w porządku,po za jednym drobiazgiem,obręcze nie są oczkowane.

Kup x2 komplety i problem z głowy.

Ode mnie opcja,nieco droższa,ale warta rozważenia

http://allegro.pl/tyl-26-disc-dartmoor-raider-force-maszyny-6srub-i6176730032.html?reco_id=0ae9eae2-35df-11e6-9098-56847afe9799&ars_rule_id=201

http://allegro.pl/przod-26-dartmoor-raider-force-maszyny-6srub-i6298668325.html?reco_id=b6ba06d8-474c-11e6-b04b-56847afe9799&ars_rule_id=201

Te koła mają szerokie i oczkowane obręcze.

Napisano

Ja proponuje obręcze mavic en321, szprychy sapim (nie cieniowane) i jeżeli się upierasz to piasty novatec. Całe koło na pewno wyjdzie mniej niż 400zł.

Napisano

FUSEE, piszesz o 400 za szt. a ja za komplet :)

nemo2009, bardzo dziękuję ale chcę by były jednak te novatec "maszynowe", pozostaje kwestia tych 18 mm. Teraz ciągle jeżdzę na 2.1 niby nie mam zamiaru przenieść się na grubszą ale już samo kupowanie nowej obręczy bez możliwości założenia czegoś szerszego mnie trochę odstrasza

Napisano

ja bym nawet zaryzykował stwierdzenie że force i novatec to to samo z inną plakietką ;)

Tapnięte z mojego Mi3. jeśli napisałem coś dziwnego to wina autokorekty.

Napisano

OK, nie znam się. Mam po prostu już dosyć "kuleczek" a z tych maszynowych słyszałem dobre opinie tylko o Novatec - albo tylko o nich słyszałem.

Te Accent wyglądają dla mnie solidnie i są kapslowane. Szerokość tez ok.

Airplane'y mają wentyl FV, jak wspomniał przy innych nemo2009 i faktycznie jest to pewne utrudnienie poza tym super.

Dartmoor Raider są cięższe o 60g na sztuce. Staram się raczej szukać lżejszych części, ale kuszą mnie zwiększoną wytrzymałością. Obsłużyły by też moje Schwalbe Marathon SUPREME 1.6 na miasto.

Nie mogę doszukać się tak banalnej informacji jak wentyl.

Napisano

Mam te pierwsze Rodi i jak widzę też kupowałem u tego gościa z allegro.

Koła kupiłem ok.3 lat temu i żadnych problemów. Śmigam cały rok na nich. szer. zew.24mm i szer.wew.19mm. Oponki do rozmiaru 2.4 wchodzą elegancko.

Śmiało bierz te koła.

Napisano

Poszukam jeszcze może znajdę coś kapslowanego jak Rodi Excalibur XC - to chyba byłby dla mnie ideał + piasty "maszynowe". Teraz też mam kapslowane - po paru latach pierwszy raz to zobaczyłem :)

Napisano

Jednego nie rozumiem.... Po co ci piasty z łożyskami maszynowymi do obręczy raczej średniej jakości. Piasta wytrzyma a nyple przejdą ci przez oczka.

Nie lepiej dozbierać i kupić raz a porządnie?

Napisano

A nikt nie proponuje DAVEO. Miła i fachowa porada, szybki termin realizacji.

Ostatnio składał mi:

Piasty Novatec D041 i D042sb

Szprychy CnSpoke STD14
Obręcze DT 533d
Zestaw bardzo trwały i łatwy w serwisie

Polecam :thumbsup: 

Napisano

Potrzebuję piasty bezobsługowej. Bez konieczności bawienia się z częstym smarowaniem, skręcaniem konusów, itp. Nie miałem dobrej jakości piasty ale wolałbym uniknąć rozczarowań w przyszłości. Pewnie lepiej kupić droższe koło ale 400-500 zł za koła w moim przypadku (bardziej rekreacja i dojazdy do pracy) to i tak dużo. W przypadku gdybym za rok chciał się przesiąść na 27,5 piasty mogą zostać czyż nie?

KRISS00, cena?

Napisano

Chyba jednak będę musiał pogodzić się z tym wentylem FV.  Te DT Swiss, które też mi odpowiadają. Czy rozwiercenie otworu wentyla wchodzi w grę? Nie będę pompował kół ręczną pompką mając kompresor pod ręką.

Napisano

Wybierając między dt swiss 533d a accent airplane? Ja widzę, że te drugie trochę lżejsze i trochę tańsze.  Coś więcej?

Napisano

Nie wiem skąd ty masę bierzesz ale ja widzę accent: 450g wg. producenta, 470 real, dt 533d 520g wg producenta, real:? różnica w cenie żadna, obie obręcze są równie dobre wg. mnie.

Napisano

Ja ślepy jestem, wybacz ;)

co do kół z linku to wygląda na jakiś zestaw zdemontowany z roweru bo na obręczy pisze "taurus 2000" zamiast dt533d oczywiście o ile to są obręcze dt swiss ;) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...