Skocz do zawartości

[piasta] Czy piasty XT nie tykają?

mloxey

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam trochę niepowazne pytanie. Czy piasty już nie tykają? Składam nowe koło, wziąłem w skepie tylną piastę XT do ręki, kręcę bębenkiem i cisza! A jeszcz pare lat temu serwisant zaproponował mi wymianę sprężyny na głośniejszą i miałem dużą frajdę z głośnego tykania. Jak mam teraz jeździć w takiej ciszy?! Dajcie mi odpowiedź czy wszystkie tylne XT są ciche? Może tylko czarne?

Nie mogę z tym się pogodzić. Pozdrawiam forumowiczów. Marek

Napisano

Wszystkie XT mają zapadki w bębenku więc nie są bezszelestne.

Jak złożysz koło to będzie Ci tak tykać że będziesz jej używał zamiast dzwonka :-)

• Mod Team
Napisano

Miałem właśnie zakładać podobny temat z pytaniem, dlaczego moja miasta nie cyka/tyka (jak zwał tak zwał :) ) Jest to piasta na 2 łożyskach maszynowych Novatec. Nie wiem dlaczego tak jest kolega ma podobną identyczną piastę i pieknie gra :)

Napisano

Osobiście wolę ciche tykanie, swoją drogą szkoda że już nie ma silent clutch LX shimano, te piasty nie tykały, cisza podczas jazdy...

Napisano

Wszystkie XT mają zapadki w bębenku więc nie są bezszelestne.

Jak złożysz koło to będzie Ci tak tykać że będziesz jej używał zamiast dzwonka :-)

Heh ja zamiast dzwonka mam na szyi smycz z kluczami i jakoś to działa :), ludzie się obracają, gdy jadę ulicą.

Napisano

tykanie i jego glosnosc w piastach z zapadkami zalezy od ilosci zapadek i sily sprezyny napinajacej je.

mam piaste north shore ktora ma zapadki ale jest bardzo cicha.

posmarowanie mechanizmu zapadkowego smarem tak by wyciszyc moze sie okazac zgubne! jesli smar bedzie przyklejal zapadki to piasta moze niezazebiac. efekt jest taki ze kolo "strzela" tak jakby pekala rama, lub bebenek przepuszcza. sam posmarowalem mechanizm piasty i stalo sie u mnie to co pierwsze, kumpel mial drugi problem.

Napisano

Moje formule nie tykają tak hm regularnie (jak w makro) tylko tak jakoś szybciutko i w zasadzie niesłyszalnie ;) Tzn przed chwilą w pokoju sprawdzałem to słyszę ciche szybkie cykanie ale jak jadę to nie ma szans :) Nie znoszę hałasu z roweru bo nie moge się wtedy w spokoju wsłuchiwać w szum oponek :)

Napisano

nie chce mi sie zagladac do katalogu, ale szybsze i cichsze tykanie zazwyczaj wystepuje w piastach 4-zapadkowych (standardowo sa 2).

p.s.: moja piast xt tyka. glosno? cicho? raczej normalnie :)

Napisano

Mój crossmax tyka całkiem głośno, ostatnio jak go rozbierałem naciągnelem sprezynki pod zapadkami, tak profilaktycznie ;) Do tego rzadka oliwka na zapadki i zrobiło sie głośniej. W shimano oryginalnie na zapadkach jest SMAR, zwykły taki zielony, jak troche dluzej to pochodzi smar robi sie gesty i zapadki nie lapia cala swoja powierzchnia na beben. Wynikiem tego jest rozsypany bebenek piasty, zapadka po prostu sie łamie, ewentualnie moze sie złamać jeden z zabkow bebenka. Dlatego wazne jest w piastach shimano czeste czyszczenie bebenka i zapadek. Jak miałem XT to robiłem to 2 razy w sezonie. Shimano nie robi dobrze uszczelnianych piast, dlatego warto tam co jakis czas zajrzec. Można tez zastosować twardza sprezyne zeby zapadka lepiej "łapała" ząbki. Na zapadki obowiazkowo jakis lekki olejek, ja stosowałem olej do amora gestosc 5 i było OK.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...