Skocz do zawartości

[przerzutka] alivio m400 a kaseta szoswa

tomek123456789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam wymieniłem w swoim rowerze kasetę shimano hg300 (11-32) na hg50 (12-25) i od tego czasu nie mogę wyregulować przerzutki, W jedną stronę wchodzi elegancko z mniejszej koronki na większą,a w drugą stronę już  jest bardzo źle. Wymieniłem linkę i nic. Przerzutka to alivio FD M4000 manetka alivio st m400 3x9

Napisano

Chodzi Ci o przednią przerzutkę jak rozumiem?

Też miałem problem z regulacją. Raz szła dobrze w dół to w górę słabo , potem odwrotnie albo ani tak ani tak . Wrzuciłem 3 , wsadziłem klocek który zablokował przerzutkę w tej pozycji i minimalnie popuściłem linkę , teraz chodzi :)

Kaseta nie ma nic do przedniej przerzutki. Napęd masz cały pod 9 s? Osprzęt szosowy od mtb różni się dopiero od 10 s więc to powinno dać się ustawić. 

Napisano

Podajesz model przedniej przerzutki a chodzi Ci o tył :P

Tylne przerzutki mają oznaczenie RD

Powinno to się dać wyregulować , osprzęt mtb i szosowy różnią się dopiero od 10 s.

Jak manetka jest pod 9 s tak jak kaseta i przerzutka to pójdzie. Przy 9 s trzeba być precyzyjnym , wyżej już nie wspomnę. Łańcuch jaki masz do tego?

• Mod Team
Napisano

Bo to przerzutka MTB a nie szosowa, a Shadow tu nie ma za wiele wspólnego, a nawet ma bardzo wiele. Klasycznej przerzutce to nie przeszkadza, Shadow musi być dedykowany i np modele ZEE sa w 2 odmianach od 28t w górę i poniżej.

Zmień sobie przerzutkę na klasyczne cokolwiek a będzie działać.

Napisano

znalazłem w opisie dla przerzytki alivio takie parametry

• Maximum Sprocket: Low sprocket Max. 36T/Top sprocket Max. 12T
  • Minimum Sprocket: Low sprocket Min. 32T/Top sprocket Min. 11

czyli ta przerzutka nie obsłuży mi kasety szosowej o pojemności 12-25

Napisano

RD-M771 będzie pasować , ale zastanów się czy warto tyle dawać za przerzutkę , wystarczyłaby Deore RD-M591 (do dostania za połowę ceny tego XT).

Napisano

właśnie sam nie wiem co kupić, chciałbym coś porządnego i na duże przebiegi

RD-M771 będzie pasować , ale zastanów się czy warto tyle dawać za przerzutkę , wystarczyłaby Deore RD-M591 (do dostania za połowę ceny tego XT).

591 jest tylko w wersji z długim wózkiem SGS, na moją kasetę lepiej chyba byłaby z wózkiem średnim?

Napisano

witam wymieniłem w swoim rowerze kasetę shimano hg300 (11-32) na hg50 (12-25) i od tego czasu nie mogę wyregulować przerzutki, W jedną stronę wchodzi elegancko z mniejszej koronki na większą,a w drugą stronę już  jest bardzo źle. Wymieniłem linkę i nic. Przerzutka to alivio FD M4000 manetka alivio st m400 3x9

Ja u siebie też zmieniłem kasete z 11-32 na 11-23 plus łańcuch kmc x8.93  zostawiając tylną przerzutkę altus 8s i wszystko chodziło precyzyjnie , teraz założyłem 105 5701ss  i też chodzi bardzo dobrze.

• Mod Team
Napisano

W grupach szosowych 9sp zniknęło tak dawno ze nie da sie juz nic kupić prawie że. W shimano jak byś czytał przyklejony temat o napędach to byś wiedział ze wszystko ze sobą jest kompatybilne do 9sp w MTB i 10sp szosach*

*- są wyjątki, np tiagra 4700, 10 sp która jest kompatybilna z 11sp ...

Ale na twoim miejscu szukał bym ultegry lub 105 z serii 600 a nie 700. Czyli 5600 lub 7600. Sa zwyczajnie lepsze.

• Mod Team
Napisano

Przerzutka jak Przerzutka. Jest ok, niczego nie urywa, działa dobrze, tyle w temacie.

Jeżeli masz manetki sory to czy kupisz ultegre czy 105 to jeden grzyb, ultegra będzie lżejsza. Nie odczujesz różnicy.

• Mod Team
Napisano

Powinna ogarnąć 3 blatową korbę i ta kasetę. Z manetkami o ile sa one shimano będzie pracować dobrze, tak dobrze jak dobre one będą. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam ponownie, po zakupie przerzutki 5701 GS wszystko chodzi elegancko, sprawnie i szybciej ( dużo szybciej aniżeli  wcześniejsze Alivio m4000), Dzięki za fachowe porady i uznaję temat za zamknięty

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...