Skocz do zawartości

[Piasty] Serwis kół

jakac93

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam 

Robiłem dzisiaj serwis piast w moim lazaro integral v3 2013 bo tylne koło złapało luz.

Po rozebraniu piasty okazało się, że zaczynają się problemy. Na konusach pojawiają się wżery i to całkiem spore.

Bieżnie całe szczęście są w całkiem dobrym stanie, ale konusy i kulki do wymiany. 

Problem z tym, że nie mogę znaleźć dedykowanych części do piasty joytech.

Pytanie czy mogę kupić całą oś z nowymi konusami i przeszczepić do mojej piasty?

Na starych konusach są nacięcia na uszczelki, ale takich zamienników nie mogę znaleźć, czy dam radę to złożyć na zwykłych?

Podejdą takie elementy?

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/akcesoria-i-czesci/p,kompletna-os-piasty-tylnej-do-piasty-z-szybkozamykaczem-inny,4328.html

https://www.centrumrowerowe.pl/czesci/piasty-rowerowe/akcesoria-i-czesci/p,kulki-piasty-tylnej-1-4-18szt-shimano,5702.html

Napisano

Pytanie czy mogę kupić całą oś z nowymi konusami i przeszczepić do mojej piasty?

Możesz , tylko musisz znaleźć odpowiednią.

Na starych konusach są nacięcia na uszczelki, ale takich zamienników nie mogę znaleźć, czy dam radę to złożyć na zwykłych?

Ze starych nie da rady zdjąć? Bez pewnie też może być. 

Kulki musiał byś zmierzyć , oś jest jakoś dziwnie opisana.

M10x135x145mm

W każdym razie zawsze można obciąć :D 

Napisano

Niestety , ale części zamiennych do Joytech'a u nas praktycznie nie dostaniesz , możesz kombinować z części shimano (tu dostęp jest bezproblemowy) ale to loteria - może działać ale nie musi. Rozważ zakup nowej piasty lub całego koła.

Napisano

Za kołami się już rozglądałem, ale ten sezon muszę pojeździć na tych co mam, a na nowe też nie będę miał jakiegoś kosmicznego budżetu.

Napisano

Możesz ewentualnie poszukać gdzieś po internecie albo szrocie etc. jakichś uszkodzonych kół , np. z pękniętą obręczą i może uda się takie wyciągnąć. 

Napisano

Ewentualnie oddaj koło do jakiegoś dobrego serwisu w okolicy (niech oni ci dobiorą konusy , bo jak zaczniesz sam kupować i testować to może wyjść jeszcze drożej) lub kup taką samą piastę jak masz i będziesz miał dawcę części.

Napisano

To już chyba łatwiej sprawić sobie nowe koła :D

tylko w tym momencie max 300 mam na komplet 

czym się sugerować wybierając nowy zestaw?

Na maszyny w tym budżecie pewnie nie ma co liczyć :D

Napisano

Ja dokładnie na takich kołach latam tylko 26. Novatec 802SB i Rodi Skorpion. 3000km za nami w tym kilka razy błoto po uszy, skoki i inne krawężniki na pełnym gwizdku. Problemów zero poza zastrzeżeniem takim, że po błocie zaglądam do bębenka tj otwieram, zmieniam smar i składam. Słyszałem, że bębenki nie są zbyt dobre w tych piastach a rozbierałem nie dlatego, że się coś działo tylko profilaktycznie. Szczerze koła polecam.

Napisano

To na razie jeżdżę na tym co mam i na dniach zamawiam nowe kółka. Do tego kaseta i łańcuch bo tego co mam teraz nie warto przekładać

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zainwestuj w dobry łańcuch ;) to znacznie przedłuży żywotność napędu. Nie popełnij tego błędu co ja - nie kupuj hg 40 , najmniej hg 50 albo connex 800

Napisano

Mam teraz connexa 800 ale jego żywot zakończył się już jakiś czas temu. Teraz dojeżdża wszystkie zęby na swojej drodze. Pytanie takie lepiej hg71 czy kmc 8.93?

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Napisano

za kasetę i łańcuch chciałbym zapłacić ok 100 zł

Kaseta hg 51 kosztuje ok 50 zł i drugie tyle zostaje na łańcuch. 

I właśnie w tej kwocie mieści się wspomniany Hg71 i Kmc i jeszcze connex 800 ale mam do niego mieszane uczucia i chciałbym sprawdzić coś innego.

Pewnie zdecyduję się na kmc.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...